70-talsinredning – fåtöljer och soffor som gör comeback i inredningen

Trendspaning: 70-talet är tillbaka i våra inredningar

Triss i sjuttiotalsfavoriter! De karakteristiska formerna från 70-talet är åter tillbaka på designscenen. Allra hetast? De mjuka möblerna.

Annons

70-talets inredningsinfluenser har börjat få ett nytt uppsving och det är särskilt fåtöljer och soffor som lockar. Fokus ligger på det bekväma och mysiga när guldkorn från disco-decenniet plockas fram igen.

I höst gör Pacha, designad av Pierre Paulin, comeback. Fåtöljen formgavs ursprungligen 1975 och nylanseras nu av Gubi med nya matchande armstöd, som en soffa samt i form av en ottoman. Den organiska och inbjudande formen på fåtöljen, samt den sköna skumfyllda sitsen, har inspirerats av tanken om hur det skulle kunna kännas att sitta uppe på ett moln.

pacha soffa från gubi
Det råder 70-talsvurm igen, något som bland annat syns i Gubis nyversion av Pacha. Foto: Gubi  
pacha fåtölj från gubi
Fåtöljen har fått armstöd, men även blivit till en modulsoffa som ser ut som en molnformation. Foto: Gubi  
Annons

En annan 70-talsfavorit som är tillbaka i höst är soffan Camaleonda. När B&B Italia släppte sin nyutgåva av modulsoffan blev många designälskare återigen förtjusta i Mario Bellinis klassiker. Soffan, som ursprungligen lanserades 1970, har en vadderad look som balanserar och mjukar upp den kvadratiska formen och de unika detaljerna i form av kablar, krokar och ringar.

camaleonda soffa hos nordiska galleriet
Soffan Camaleonda finns i många olika material. Foto: Nordiska Galleriet  
camaleonda fåtölj hos nordiska galleriet
Modulsoffan går även att få som fåtölj. Foto: Nordiska Galleriet  
Annons

Ligne Rosets klassiker Togo har även den fått ett uppsving. Design­favoriten, som finns både som fåtölj och soffa samt soff­moduler, har börjat synas i såväl trendriktiga stylingar och på Instagram som i vanliga hem.

togo fåtölj från ligne roset
Klassikern Togo håller i sig och har fått ett uppsving bland designälskare. Foto: Ligne Roset  

Flera inredningstrender från 70-talet är tillbaka

Det är inte bara fåtöljerna och sofforna från 70-talet som är åter heller. De senaste åren har vi sett flera inredningstrender från 70-talet komma tillbaka, bland annat den jordnära färgskalan i rostiga toner och bruna nyanser, med accenter i gult, turkost och grönt.

70-talsinspiration i ny tappning hos Jotun
70-talskulörer i ny tappning. Vägg målad i Lady Pure Color 12120 Desert Pink och bänk i Lady Supreme Finish 20167 Welcoming Red. Foto: Jotun  

Vi har också fått se rottingmöbler bli omåttligt populära, liksom manchestertyger och svampformade lampor. Även klassisk 70-talskeramik, träslaget furu och lurviga ryamattor med lång lugg gör ett återtåg i många hem och inredningar.

Om vi får se vävtapetens, de blommiga mönstrens och plastmöblernas comeback också, återstår att se.

Läs mer:

Så målar och inreder vi 2021 – 5 färgtrender

Trendspaning: Trä är trendigaste materialet just nu – 10 stylingtips

Badrumsexperten: Här är 2021 års stora badrumstrender

Publicerat 23 november 2020
Annons