badrumstrender 2021 – enligt experten

Badrumsexperten om 2021 års stora badrumstrender

Från wabi-sabi-inspiration och retrokakel till pampiga inredningar i sten. Årets badrumstrender 2021 bjuder på något för alla smaker och badrum.

Annons

Noemi Ivanova är inredaren och badrumsexperten bakom det populära Instagram-kontot @badrumsdrommar och bloggen med samma namn. Hon har stenkoll på allt från renoveringsmissarna man ska undvika till vilka trender som är allra hetast just nu. Vi frågade henne vilka tendenser som är de allra populäraste i våra badrumsinredningar just nu.

Vilka trender ser du i badrumsinredningar?

– Trenden för moderna badrum, förenklat sagt, ser jag gå åt två håll. Den ena varianten är en mildare mer skandinavisk tolkning av minimalism där naturen är en stor inspirationskälla. Det är fokus på lugna material som sandsten, målade väggar och detaljer i trä. Det är en stil som eftersträvar att jobba med wabi-sabi och som ofta återkommer till att vara hållbar i sin ambition, säger Noemi och fortsätter:

minimalistiskt badrum från woodio
Hållbart och wabi-sabi-inspiration är två tendenser i våra badrumsinredningar just nu. Foto: Woodio  

– Den andra är internationellt inspirerad med mer pampiga detaljer och gärna i stensorter som tar för sig lite mer. Här är det stort fokus på hantverksskicklighet och inredningar som gärna framhäver en klassisk grundstil men i modern tolkning. Det är en väldigt inspirarande tendens tycker jag, då det verkligen lyfter badrummet till att bli en del av hemmets helhet.

Annons
lyxigt och pampigt badrum i marmor från vanitas
Pampigt och med stensorter som tar för sig. Foto: Vanitas studio  

Så ser badrumstrenderna ut 2021

Noemi ser även en tredje badrumstrend när det kommer till retrobadrum från 40-, 50- och 60-talet som nu renoveras.

badrum i terrazzo med lyxig retrokänsla
Retromaterial som terrazzo har blivit populärt i badrum igen. Foto: By Wirth  

– Numera vill man i större grad skapa badrum som tolkar dessa årtionden, som inte sällan genomgick opersonliga stambyten på 1990-talet. Och här kommer det ofta in material som terrazzo, kakel i milda kulörer och möbler i teak eller ek. Här ser man också oftare badrumsväggar som blir målade i olika kulörer utöver grått och vitt, säger hon och tillägger:

Annons

– Gemensamt för alla stilar är att för varje år som går blir badrum allt mer behandlade som ”vanliga” rum, vilket gör att materialvalen inte är lika strikta längre, man mixar mer. Det gör också att man i större grad ser badrum inredas utefter husets tidsålder och stil, snarare än en standardform som var vanlig förut inom badrum.

badrum från Kvänum
Badrumsmöbler i trä är en favorit hos många. Foto: Kvänum  

Läs mer:

Badrumsexpertens bästa tips inför badrumsrenoveringen

Skapa en staycation-helg hemma – 7 tips

Här är renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Publicerat 10 november 2020
Annons