Stefan Nilsson: 9 av de största trenderna 2018

Trendåret 2018 börjar starkt och vad kan vara en bättre nystart än att uppdatera hemmet en aning? Det behöver inte vara drastisk och mycket, det sitter trots allt i detaljerna. Inspireras av Stefan Nilssons trendspaningar för 2018.

Annons

Även om många föredrar personligt och unikt hemma är det svårt att låta bli att snegla på de nya trenderna.

Under Stora trenddagen presenterade Stefan Nilsson, mer känd som Trendstefan, sina spaningar för 2018.

Här är årets hetaste trender och tipsen hur du kan anamma dem.

1. Monsteran är fortsatt stark

Foto: Johanne Dueholm via My Scandinavian Home.  

Att monsteran och dess blad tagit över våra hem är inte nytt för säsongen, men ännu ser vi inga tendenser på att vi tröttnat – snarare tvärt om – och monsteran är fortsatt stark även detta trendår.

Låt den gröna, vildvuxna växten ta plats och gör den till en del av inredningen. Pynta inte bara fönsterbrädor med monsteran, den kan vara minst lika fin på golvet. I ett hörn ramar den in rummet perfekt.

Annons

2. Grafiskt och 80-tal tar över

Nutidens aktivism och protesttrend har färgat av sig på inredningen och inspirerar med 80-tal, samt det punkiga och grafiska.

Slagord och budskap syns på inredningsdetaljer, så som prydnadskuddar, posters och porslin, och färgerna som gäller är svart, vitt – gärna som kombination i ränder och rutor – och rött.

Just den starka röda protestfärgen kan enkelt tonas ner med sand- och terrakottatoner som ger ett mjukare intryck. Nyanser som oxblod, burgundy och rosa är också alternativ.

3. Rosa i massor

Foto: Bukowskis.  

Är den en färg som vi absolut inte är klara med så är det rosa. Den feminina och söta kulören är den allra trendigaste 2018 i allt från kläder, bakverk och restauranginredning till detaljer och färger i hemmet.

Annons

Säsongens finaste kombination är rosa och gult, men rosa går även ihop med grått, rött, svart och beige.

4. Avkopplande beige

I en hektisk tid är avkoppling och rofylldhet viktiga faktorer och i hemmet skapas den lugnande atmosfären med jordiga och naturnära färger.

Grått är fortsatt populärt och harmoniskt, men i år är det beige nyanser som verkligen tar över.

En mattbeige vägg, sängkläder eller vacker keramik fixar den rätta känslan på ett kick och är fin att matcha med grått och trendigt rött eller rosa.

5. Grönt överallt

År 2018 är hälsans år och många vill äta allt mer grönt. Men det är inte bara kosten som blir grönare och i inredningsvärlden är gröna nyanser att räkna starkt med.

Ge hemmet en grön dos med hjälp av inredningsdetaljer i ljusa toner – eller allra trendigast – djup grön. En tapet eller ny väggfärg är också snyggt, eller det allra enklaste – och kanske snyggaste – med gröna växter.

Annons

Den här säsongen går vi däremot från ätbara växter och plantor till de dekorativa. Huvudsaken är att växterna är vackra och de får gärna vara i annorlunda former.

Som en motreaktion till prunkande grönt spås trenden med döda blommor bli stor. Och med döda blommor menar vi inte vissna buketter eller torkade rosor, utan dekorativa arrangemang och fina växter – om än torra.

6. Romantisk barock

Historiska referenser hittar in i trendhemmet med den romantiska barocken – och visst är det snyggt.

Stora blommor, romantiska influenser och hantverk är detaljer att satsa på och tonen är feminin med mycket rosa, rött, gult och brunt och vackra printade tapeter.

För den som fortfarande vill behålla den svala och avskalade skandinaviska stilen räcker det att lyfta in en möbel med barockstuk – de välgjorda, guldmålade speglarna är riktigt populära.

7. Speglar ovanför soffan

Foto: Kristofer Johnson hemma hos Claes Dalén.  Foto: Kristofer Johnsson

En trend 2018 som många fullkomligt älskar är att inreda med speglar. Men glöm hallen eller badrummet – det trendigaste du kan göra är att placera spegeln på väggen bakom soffan. Särskilt speglar med runda former tar över – och det började redan förra året.

Annons

Vill du täcka lite mer av väggen är det helt klart en spegelvägg du ska satsa på och snyggast är helt klart att kombinera flera olika speglar i varierande former och storlekar.

8. Rosa kök

Trender i köket är en sak för sig och kan ofta skilja sig en aning från allmänna inredningstrender. Men i år har rosa nyanser hittat ända in i matrummet.

Rosa kök är det hetaste du kan ha 2018 – men det är så klart inte för alla – även om en ljusrosa ton kan göra köket hur fint som helst.

Är du inte redo att ta steget fullt ut kan du alltid satsa på rosa köksdetaljer. Textiler och porslin, men även rosa köksredskap och grytor kan piffa upp köket markant.

9. Stora träd

Foto: Henrik Nero.  

Till de gröna växterna kan du komplettera med ett träd. Inomhusträden började vi se en del av redan för två år sedan och än är deras tid inte förbi.

Annons

Ett ståtligt träd ger ett mäktigt intryck till hemmet och det trendigaste du kan ha inom trädväg 2018 är ett så stort, konstigt och fult träd som möjligt.

Källa: Stefan Nilsson, Stora trenddagen

Läs också:

Hanna Nova: De största inredningstrenderna 2018

Inredarna: Trender att satsa på 2018 – och detaljerna vi tröttnat på

Experten: Här är de största färgttrenderna just nu 

Publicerat 17 januari 2018
Annons