Inreda tvättstuga tips och bilder

Inred tvättstugan – tips och inspiration

Skapa den ultimata tvättstugan med lika delar form som funktion. Inredaren visar hur du förvandlar tvättstugan från ett bortglömt hörn till ett drömrum som förenklar vardagen.

Annons
Video: De bästa tvättknepen du inte hade en aning om
Video: De bästa tvättknepen du inte hade en aning om
1:25

Tvättstugan har på bara några år fått högre status. Den är inte längre ett nödvändigt ont, utan ett rum där vi vill spendera tid och inreda lika fint som hemmets övriga ytor. Men hur ska man tänka när man inreder en tvättstuga?

Camilla Fürst är inredare och formgivare och har skrivit boken Inred, organisera och förvara. Hon vet hur en tvättstuga skall inredas för att vara praktisk, rymlig och hemtrevlig.

Camilla Fürst
Camilla Fürst, inredare, formgivare och författare.  

Gör en prioriteringslista

Steg ett när du skall skapa en tvättstuga är att göra en behovsanalys. Camilla Fürst uppmanar att sitta ner och noga tänka igenom vad du vill göra i tvättstugan, förutom att tvätta. Vill du till exempel kunna hänga tvätt, torktumla, vika tvätt, stryka, mangla, dra lakan, hänga upp färdigstrykta plagg? Vill du kunna förvara tvättmedel, städgrejor, lakan och handdukar?

Annons

– Är tvättstugan liten kan det vara svårt att få plats med hela listan, då är det bara att stryka vissa saker och prioritera andra. Då kanske mangeln försvinner men istället kan du sätta upp en stång på väggen som man drar lakan och dukar från, säger Camilla Fürst.

Tvättstuga från Ikea
Ikeas förvaringslösningar i serien Enhet gör det möjligt att få en rymlig tvättstuga även på en liten yta.  

Camilla Fürst ger ytterligare ett tips för den lite mindre tvättstugan.

– Skaffa en tvättmaskin som både tvättar och torktumlar, då sparar du optimalt med plats. Lägg en sten- eller träskiva på tvättmaskinen för att skapa en fin arbetsyta att vika tvätten på.

Annons
Nora grå tvättstuga från Vedum
Tvättstuga i färgen Nora Grå från Vedum.  

Ergonomin är också viktig när du planerar din tvättstuga. Mycket tid går till att vika och sortera, därför är det viktigt att du står eller sitter ordentligt. Om du har möjlighet bör du höja tvättmaskinen och torktumlaren en bit från golvet för att slippa böja dig ner i onödan.

Organisera smutstvätten smart

tvättstuga förvaring Elfa
Förvaringslösning från Elfa.  

För att organisera smutstvätten på bästa sätt finns det flera vägar att gå. Har du plats för flera tvättkorgar i tvättstugan kan du med fördel märka ut dem tydligt med 30-, 40- och 60 grader eller en för vit tvätt och en för kulör. På så vis ansvarar alla att lägga tvätten rätt direkt, och tiden för sortering minskar.

Annons

– Är man en barnfamilj eller flera som bor tillsammans kan det vara praktiskt att ha var sin tvättkorg i sitt rum. Då slipper man gå till tvättstugan varje gång någoting är smutsigt. När ens tvättkorg är full tar man den till tvättstugan och sorterar allt i större tvättkorgar beroende på färg. Använd gärna tvättkorgar på hjul så att du inte behöver kånka runt med den tunga tvätten.

Tvättkorg Enhet Ikea
Tvättkorgen Enhet från Ikea har hjul och optimal höjd för att få plats under bänkskivan.  

Tänk även på att utnyttja höjden i tvättstugan genom skåp eller hyllor där du förvarar tvättmedel och dylikt. För att slippa ha ett torkställ eller en klädhängare som tar plats på golvet kan du sätta upp en stång som fästs i taket eller på väggen, likt en gardinstång.

Annons
tvättstuga HTH
Fina korgar hjälper dig att organisera tvättmedel och handdukar på öppna hyllsystem. Tvättstugan kommer från HTH.  

Inredarens 5 bästa tips för tvättstugan

Här är Camilla Fürsts fem bästa tips när det kommer till allt från förvaring till effektivisering i tvättstugan.

1. Stängd förvaring

Har du en större tvättstuga placerar du med fördel så mycket som möjligt bakom stängda dörrar i garderober och skåp. Placera skåpen längs väggarna och behåll en yta i mitten av rummet så att det är lätt att röra sig. Då kan du lätt ta ut tvätten ur tvättmaskinen, lägga den i en korg med hjul och köra den till arbetsbänken.

Annons
Tvättstuga från Vedum
Tvättstuga i kulören Sandbeige från Vedum.  
tvättstuga kvänum
Göm smutstvätten i en utdragbar tvättkorg från Kvänum.  
Annons

2. Bra belysning

Ofta är tvättstugan placerad i källaren eller ett annat utrymme som inte har tillräckligt med ljus. Skaffa därför bra arbetsbelysning i form av taklampor som sprider ljuset i hela rummet. Komplettera med riktad belysning över arbetsbänken.

3. Mycket arbetsyta

Tvättstuga Ballingslöv
Låt bänkskivan löpa över hela väggen för att skapa en stor arbetsyta. Tvättstuga designad av Ballingslöv.  

Inred med så mycket arbetsyta som du har möjlighet för. Belamra inte arbetsbänkarna utan var noga med att ställa in saker som du har använt i skåpen. Då blir det mycket lättare att till exempel vika tvätten.

Annons

4. Lämna utrymmen tomma

Låt en del av golvytan eller utrymmet under arbetsbänken vara tomt från underskåp. För att hålla övriga golvet fritt från saker är det bra att förvara tvättkorgar, strykbräda eller torkställning här. En högre pall kan också förvaras under arbetsbänken eller intill väggen så att du kan sitta ner när du viker tvätten.

Kvänum torkställning
Höj- och sänkbar torkhiss med ekdetaljer från Kvänum.  

5. Tänk på eluttagen

Gå noga igenom var det är mest praktiskt att sätta eluttagen, om du skapar en helt ny tvättstuga. Var kommer strykbräda att stå när du stryker? Kanske det bästa vore att ha ett uttag mitt på väggen, istället för nere vid golvet? Planera elen noga och se till så att du inte täcker eluttag som du behöver, med skåp eller möbler.

Se också: Så bor Adele – kika in i stjärnans lyxvilla
Se också: Så bor Adele – kika in i stjärnans lyxvilla
0:52
Publicerat 21 oktober 2022
Annons