Wendelbo: 5 sämsta studentpresenterna

Idétorka inför årets inköp av examenspresenter? Vår krönikör Martin Wendelbo har listat sina do's and don'ts!

Annons

Äntligen är mors dag över! Så himla skönt. Innan ni nu hoppar jämfota på hotbrevsknappen i kommentarsfältet på Facebook så måste jag förklara att jag älskar min mor. Jag tycker verkligen att min mor i synnerhet och alla andra mammor i allmänhet är värda en dag. Minst. Det är alltså inte det jag har något emot. Ok? Men listorna… Herre min skapare. Contenttorkan i maj förser varenda bloggare med uppslag och rubriker om morsdagspresenter som får ”De fem sötaste kattungarna”-ditona att se harmlösa ut.

Nu när nästa högtid med presentfokus står inför dörren så tänkte jag för en gångs skull vara lite kreativ och lite mindre gnällig. Observera ordet ”lite” framför kreativ och orden ”lite mindre” framför gnällig.  I övrigt är allt som vanligt. Drygt, ironiskt och killgissat.

Här är min klickraketslista på de 5 sämsta studentpresenterna:

Nr 1. Pengar. Ni förstår ju själva hur dumt det är. Att ge en nybakad smålullig student ett kuvert med pengar precis innan hen hoppar in i taxin på väg till studentbalen är dömt att misslyckas. Det kvittar liksom hur vackert du textade på det medföljande kortet och vilken svensk diktare du citerade. Pengarna bränns på Fish i baren innan förrätten ens dukats upp.

Annons

Nr 2. Resecheckar. Överst på studentens önskelista står garanterat något i stil med ”upptäcka världen, lära mig saker genom att resa”. Vacker tanke men tro mig. Studenten upptäcker inte jättemycket under två veckor hos Grabbarna Grus Beachclub på Rhodos.

Nr.3 Två glas från Nobelservisen. ”Det kan ju vara trevligt att samla på nu när du ska sätta eget bo” Nej. Nej. Och nej. För det första, dagens studenter sätter inga egna bon, de bor hemma tills de är 39 år visar en färsk undersökning från någon. För det andra, ingen samlar på glas och absolut inte från Nobelservisen.

Nr 4. Ett tennstop med namn och datum ingraverat botten.

Nr 5. En upplevelse. Visst, att bada isvak och därefter basta är en trevlig upplevelse, men ger det något bestående intryck? Något studenten kan berätta för barnbarnen på ålderns höst?

Så, vad ska du ge istället? Håll i hatten för här kommer min klickraketslista på de 5 bästa studentpresenterna:

Annons

Nr 1. Konst. Konst till skillnad mot glas ur Nobelservisen är något man faktiskt kan samla på. Konst väcker tankar och känslor. Konst är hållbart.

Nr 2. En klocka. Jo klocka. Kalla mig gärna bakåtsträvare och gammal farbror, men jag har bytt mobiltelefon i runda slängar 40 gånger under samma tid som jag har haft en klocka. En. Köp en rejäl rackare. Inget sånt plastigt trams ni ser smygreklam för på Instagram. Gå till en rekorderlig urmakare och köp något ordentligt.

Nr 3. En designklassiker. Det kan vara en lampa, en stol eller vas. Det har liksom ingen större betydelse. Det viktiga är att den kommer att leva lika länge som studenten. Troligtvis längre. Den kommer att leva sida vid sida med studenten – genom tentaångest, 4:e-handslägenheter, mediokra internships på internationella bolag via första riktiga sambon till sina barn och barnbarn.

Nr 4. En spark i röven. Pga argumentet dagens ungdom…

Nr 5. En bättre bok. Helst av typen kok. Ingen modern flashig sak från engelsk läspande kock utan en ordentlig, stor och tjock, ganska otymplig sak som 1. Innehåller allt studenten behöver veta i köket och 2 är omöjlig att slarva bort.

Läs fler krönikor av Martin:

Sluta tjata om färgkoden!

Tält-trenden inomhus är ett skämt

Lägg ner frukostfusket på Instagram tack!

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 30 maj 2017
Annons