Wendelbo: Bloggarna kommer att förstöra internet

Alla ni som funderar på att ge bort datorer, surfplattor, mobiltelefoner eller presentkort på gigabytes i julklapp, sluta med det. Varför? Jo, det kan jag tala om. Internet håller på att gå under.

Annons

Det världsomspännande datanätverket kommer att braka sönder helt och hållet innan ens tredje ljuset är tänt. Detta innebär att alla era julklappar kommer att vara totalt meningslösa. Så vill ni inte ha det.

Varför internet skulle haverera just nu? Jo, det kan jag också tala om. Det kallas Den Stora Julkalenderkollapsen. Internet är hyfsat stabilt och pålitligt. Starkt och tåligt. Internet kan t ex hantera massvis med selfies och kattbilder samtidigt utan att svika oss men i och med Den Stora Julkalenderkollapsens varande överbelastas all bandbredd och alla serverhallar så till den milda grad att kvarlevorna av Gävlebocken ser ganska ståtliga ut i jämförelse.

Den Stora Julkalenderkollapsen är inget nytt fenomen. Den har smugit sig in i våra liv under ett par års tid men det var först torsdagen den 1/12 i år som viruset hade fått total makt över internet. Det började ganska oskyldigt för några år sedan med någon bloggares samarbeten där det 24 dagar i rad skulle tävlas ut produkter i marknadsföringssyfte. Allt var frid och fröjd. Så länge du i ditt tävlingssvar hade med ett torftigt nödrim så vann du ljuslyktan/kaffekoppen/kartprintet/den gråa ekologiska ullpläden. Lugnt och skönt helt enkelt. Men…

Annons

Nu har alla användare på Instagram med mer än 100 följare en egen julkalender, alla bloggare, varenda telefonoperatör, varje elbolag och varje lokal fiskhandlare med Facebookkonto. Alla! Det har till och med gått så långt att bloggare som inte har samarbete med olika företag köper egna produkter för att fylla upp 24 dagars content med rimbaserade tävlingsmoment. All denna överanvändning av bandbredd för dessa totalt meningslösa marknadsföringsknep kommer att resultera i att internet totalhavererar. Typ imorgon. Så vill ni inte ha det.

Tänk er själva. Ni har med överspelad förvåning slitit upp paketet ni själva beställde från tyska Ebay. Äntligen kom den. Kattkostymen som får Smillan att se ut som en hamburgare/korv/hummer/valfri maträtt. Efter några svettiga timmars tvång, lite klösmärken och litervis med utspilld glögg ska ni föreviga Smillan och skapa den roligaste kattbilden internet någonsin skådat. Bara ett problem. Det finns inget internet.

Själv tar jag det säkra före det osäkra och har nu bunkrat upp ett rejält lager med olika faxar från den lokala loppmarknaden. Tänk om mina krönikor skulle stoppas av Den Stora Julkalenderkollapsen? Så vill ni inte ha det.

Läs mer: 

Wendelbo: Årets mest uttjatade ord i inredningsvärlden

Wendelbo: Jakten på den ultimata designhunden

Wendelbo: Jag klarar inte ett till stilleben med Kinfolkbiblar

Publicerat 08 december 2016
Annons