Damien Hirsts nya konstutställning på Fondation Cartier i Paris.

Damien Hirsts nya konstutställning i paris – en hyllning till livet

Damien Hirst är en av världens mest kända moderna konstnärer och ett av de stora namnen under 80-talets konstboom.
Hirst nya konstutställning i Paris är självklart "fläckad" av hans signatur.
»Jag har helt och hållet förlorat mig i nyanser och målarfärg i min studio«, säger Damien.

Annons
Kika in hos Charlotte Gyllenhammar på Ibiza
Kika in hos Charlotte Gyllenhammar på Ibiza
1:21

Den brittiske konstnären Damien Hirst skulle med fördel kunna kallas för mästaren av alla prickar. Hans ikoniska konstserie Spot Series och Visual Candy-målningar är bara några exempel på när konstnären utforskat detta motiv.

De nya målningarna av körsbärsträdens blom är inget undantag. Däremot syns ett tydligt skifte i Hirsts sätt att arbeta. Hans tidiga verk Spot Series var till större delen framtagna med hjälp av mekanik och precision. I kontrast till de perfekta cirklarna, har dessa körsbärsblommor målats genom att återgå till handmåleri – färgat av liv, passion och stök.

»Det har varit roligt att göra dem. Jag har helt och hållet förlorat mig i nyanser och målarfärg i min studio«, säger Hirst till Fondation Cartier där han syns helt färgdränkt efter att ha hoppat från duk till duk i sitt arbetsutrymme.

Annons
Damien Hirsts nya konstutställning på Fondation Cartier i Paris.
Hirsts signatur - fläckar - utforskas även i hans senaste verk. Om än något stökigare och livligare än vi är vana vid.  

Hantverket har tagit år att skapa

Hantverket har han jobbat på under tre års tid, vilket innebär att en del av arbetet utförts under pandemins framfart. Utställningens tema att hylla skönhet i naturen, var passande eftersom att naturen visade upp sin mest fängslande skönhet under nedstängningen i samband med pandemin.

Körsbärsträd i full blom under en krispigt blå himmel, var en bild så perfekt att den nästan blev provocerande och vulgär. Något helt i stil med Hirsts benägenhet att bjuda in till kontrovers, ironi och diskussion.

Damien Hirsts nya konstutställning på Fondation Cartier i Paris.
Hantverket har tagit år att skapa.  
Annons
Damien Hirsts nya konstutställning på Fondation Cartier i Paris.
Damien Hirsts nya utställning i Paris hyllar livet.  

Utställningen på Fondation Cartier, Paris

De massivt stora kanvasdukarna ställs ut på Fondation Cartier i Paris. Ett utrymme som är designat av Jean Nouvel in 1994 och som inkorporerar ett fantastiskt ljusinsläpp. Nu, efter två coronarelaterade dröjsmål, är det äntligen dags för utställningen att debuteras. Konstutställningar visar 30 av totalt 107 målningar som Hirst har valt ut tillsammans med Fondation Cartier. Utställningen går att besöka fram till januari 2022.

Källa: Architectural Digest

Annons