Expertens tips – så börjar du samla på konst

Bukowskis auktionerar ut samtida konst under Stockholm Art Week – Residence frågade auktionshusets expert på samtida konst hur man börjar samla.

Annons

Under Stockholm Art Week har auktionshuset Bukowskis stått för en färgstark utställning under namnet Contemporary Art & Design, en utställning som är gratis för allmänheten och pågår fram till på onsdag. På torsdagen den 19 april går också konstverken på auktion. Auktionshusets konstexpert Karin Aringer är specialist på samtida konst, fotografi och grafik – Residence passade på att fråga vad man ska göra som konstnybörjare.

Karin Aringer framför konstverk.
Karin Aringer är expert på samtida konst, grafik och fotografi.   

Om man vill börja samla samtidskonst, vad ska man tänka på då?

»1. Verk på papper, som teckningar, akvareller, collage och grafik kostar vanligtvis mindre än tex en oljemålning på duk. Om du har hittat en konstnär vars verk du tycker om så kan det vara en bra början att köpa ett pappersarbete av densamma, fördelen här är att de oftast ligger lägre i pris och kanske är lättare att placera i hemmiljö än en stor målning, installation eller skulptur.

Annons

2. Om du är intresserad av att köpa fotografi så är svenskt klassiskt fotografi väldigt prisvärt i förhållande till kvalitet. Det är fotografier tagna med analog kamera, framkallade för hand i mörkrum (oftast av fotografen själv) – ett hantverk som inte så många behärskar idag. Bilder framkallade för hand blir aldrig exakt likadana vilket ger ett levande intryck som jag tycker mycket om. Namn att hålla koll på är bland annat Lennart Olson, Hans Hammarskiöld och Hans Gedda.

Vill du ha fler härliga auktionstips? Här hittar du allt vi skrivit om Bukowskis.

Bukowskis utställning Contemporary Art & Design.
 

Vad är det som gör samtida konst intressant för dig?

»Samtida konst beskriver tiden vi befinner oss i och samhället runt omkring oss, det finns så många olika sätt att framställa den på vilket jag tycker är väldigt intressant. Den samtida konsten följer inte så många regler och dessutom så finns det ju ett stort antal tekniker och tillvägagångssätt för konstnärerna att använda sig av. Personligen så känner jag en starkare koppling rent estetiskt till uttrycksformer och verk av ett senare datum, jag går inte igång på klassiskt landskapsmåleri eller religiösa motiv utan det är oftast verk från 1960-talet och framåt som ger mig den största aha-upplevelsen«.

Auktionen går av stapeln den 19 april och visningen pågår fram till den 18 april på Bukowskis, Berzelii Park 1, Stockholm. Fri entré.

Läs mer:

Stockholm Art Week: Kika in en av årets häftigaste konstupplevelser

Konstexpertens 5 måsten under Stockholm Art Week

18 posters från 9 kvinnliga konstnärer

Publicerat 16 april 2018
Annons