Tham & Videgård ställer ut på Arkdes

Intervju med Tham & Videgård – aktuella med utställning på ArkDes

Ett av våra mest spännande arkitektkontor, Tham & Videgård, ställer ut på ArkDes i Stockholm. Missa inte ett svindlande fågelperspektiv över deras verk.

Annons
Se 5 stora trenderna: så julpyntar vi 2022
Se 5 stora trenderna: så julpyntar vi 2022
1:01

Den elaka skulle kunna säga att detta är en utställning som främjar gamnacken något alldeles. I princip allt som ställs ut befinner sig nämligen i golvet, i lådor, under 108 glasrutor med svarta ramar. Besökaren svävar fram på glasgolvet över 400 kvadratmeter, med tossor på fötterna, och inledningsvis kämpar den höjdrädda undertecknad med viss svindel. Men det går över. Lite grand är det ju faktiskt som att vara i The Matrix, eller knalla omkring på sin telefonskärm med Instagram-appen öppen. Och så tittar man så klart ner. Effekten är dock inte uttröttande utan snarare – uppfriskande. Kanske för att man hela tiden är i rörelse på ett sätt man inte brukar vara i utställningar.

Tham & Videgård ställer ut på Arkdes i Stockholm
Utställningens glasgolv bjuder på 108 boxar som visar olika projekt.  

Tham & Videgård grundades 1999

De nedsänkta boxarna visar 70 olika projekt och teman, allt under utställningens namn Om arkitektur. I boxarna är det bilder på hus och åter hus, tagna av arkitekturfotots nestor Åke E:son Lindman, som är välkänd för Residences läsare. Plus texter. Nyfikenheten på vad som kan vara i nästa box driver en framåt i den stora salen, framåt, framåt, så rör man sig vid ett slags tidsaxel och i rummets slut har man kommit fram till den enda väggen, där projekt framtonar från enkla streck på ett papper till färdiga byggen.

Förskolan Tellus vid Telefonplan
Förskolan Tellus vid Telefonplan i Stockholm byggdes 2007–2010. Foto: Åke E:son Lindman.  

Tham & Videgård grundades 1999, och Residence som varit igång nästan lika länge, har visat några av kontorets intressanta och kompromisslösa villor. Kuratorn Daniel Golling, intendent på Arkdes, har varit ansvarig för urvalet av de 70 projekten. Förberedelserna pågick under hela fyra år, för att pandemin kom emellan. Daniel Golling pekar ut ett par objekt som lite extra spännande: En del banbrytande offentliga byggnader, som den kycklinggula förskolan Tellus som ligger som en stor ostbåge på Telefonplan söder om Stockholm, »Detta projekt har alltid varit något av en favorit för mig«, konstaterar Daniel Golling.

Annons

Kommande projekt i Göteborg och Paris

Martin Videgård förklarar det rätt uppseendeväckande färgvalet: »Vi tänkte då, runt 2009, att många barn växte upp i helt vita hem, med vita väggar och utan några starka färger. Då ville vi bjuda på en miljö där de fick massor med färg och runda former. Former som bjuder in till att springa runt och kolla vad som finns runt kröken.«

Ett annat uppmärksammat projekt, där spaden kommer att sättas i marken i februari 2023, är Nya Konst, samlingshuset för de konstnärliga fakulteterna vid Göteborgs universitet, på Götaplatsen i Göteborg. Det moderna tilltalet i fasaden ansågs så pass störande att Socialdemokraterna tog fram ett eget förslag på gestaltning.

Arkitekterna Tham & Videgård
Bolle Tham och Martin Videgård. Foto: Åke E:son Lindman.  

En annan uppstickare på utställningen är ett stort flerfamiljshus med utställningsytor och andra kommersiella lokaler i Paris, som ligger i den nya stadsdelen Saint Vincent de Paul i 14 arrondissementet. Denfert building är på 7 400 kvadratmeter, klädd i bränt trä.

Det är inte många svenska arkitekter som får bygga denna typ av byggnader i Paris. Utställningen Tham Videgård – Om arkitektur pågår på Arkdes till augusti 2023.

Publicerat 15 december 2022
Annons