Keramik i fokus under helgens auktion

Inga planer för helgen? Passa på att njuta av keramik i mängder när Metropol Auktioner öppnar portarna till en värld av kända formgivare, läckra kulörer och former.

Annons

Förberedelserna för den stora keramikauktionen i slutet av september hos Metropol Auktioner är igång. Inlämning pågår fortfarande och på auktionshuset packas det upp kartonger med emballerade känsliga stengodsvaser i läckra färger, mystiska djur och välkänt porslin från 50-talet. Här finns något för alla och ett keramiskt verk eller en porslinserie från etablerade formgivare.

– Jag tror att allt fler vill inreda personligt och unikt. Ett vackert prydnadsföremål i keramik drar definitivt ögonen till sig och blir lätt en fokuspunkt i rummet, säger Jani Andersson, auktionsexpert och vd på Metropol Auktioner.

Intresset för inredning märks tydligt på Metropol Auktioners tema-auktioner där många tar tillfället i akt att frossa i sina favoriter, berättar Jani.

– Är man särskilt intresserad av en speciell typ av saker är det naturligtvis extra roligt att formligen få bada i det man gillar! Att få möta hela spektret av möjliga inköp, allt ifrån kuriosa till riktiga dyrgripar är stimulerande för både ögat och sinnet. Särskilt uppskattade teman är keramik, Stockholmstavlor, grafisk konst och retro 50/60-tal, fortsätter han.

Annons
keramik
 

För dig som är ny i keramikvärlden och vill ha ett försprång innan du börjar bjuda kommer här 4 tips från Jani.

  1. Köp långsiktigt! Välj ut ett objekt du verkligen gillar och kan tänka dig att leva med en lång tid framöver.
  2. Med tanke på punkt 1, våga investera i ett föremål du blir förälskad i. Hellre ett vackert objekt som stannar hos dig länge än tio saker som bara är lite halvsnygga och glöms bort i en kartong om ett halvår.
  3. Om du är ute efter en investering och möjlig värdeökning på dina inköp så är det bra att göra lite research. Kolla vad liknande objekt brukar kosta på auktion så att du är förberedd och redan på förhand har en uppfattning om hur långt du är beredd att gå om budgivningen skulle hetta till. Fråga auktionshuset om råd, de är kunniga och har även tillgång till prisdatabaser.
  4. Sist men inte minst- allt vackert är inte dyrt! Janis erfarenhet är att de som handlat med hjärtat brukar vara nöjdast i längden.

Visningen för Tema Keramik äger rum fredag 27/9, lördag 28/9, söndag 29/9 och auktionen avslutas måndag 30/9.

Keramikens bästa tips för att börja dreja

keramiker ida svärdström
 

Residence tog en pratstund med keramikern Ida Svärdström. Hon delade med sig av sina 3 bästa tips när man vill dreja, läs mer om det här.

Annons

Danielle Siggeruds favoritkeramiker & auktionshus

danielle Siggerud
 

– Jag älskar auktionshusen Bruun Rasmussen, Bukowskis och Lauritz. Där håller jag utkik efter keramik av framför allt Arne Bang med även Carl- Harry Stålhane, Axel Salto och Erich och Ingrid Triller, säger arkitekten Danielle Siggerud.

arne bang
 

Keramikskulptur av Arne Bang.

Läs mer:

Arkitekten Danielle Siggeruds 10 favoriter 

Residence träffar keramikern Nicole Winiarski 

En titt hemma hos keramikern Ida Svärdström i hennes drejarstudio 

Publicerat 25 september 2019
Annons