konst att ha koll på 2023

Konst att hålla koll på 2023

Konst i kristider – hur blir det då? Kommer vi att sluta köpa konst när räntan kopplar greppet? ­Nej då, säger Joanna Sundström, ­Residence konstbloggare.

Annons
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
0:55

2023 kommer att bli ett maffigt konstår. 2022 var året då konstvärlden öppnade upp efter pandemin och tiden med online viewing rooms, soffvisningar och digitala möten. Mässor har ägt rum världen över, vernissagerna fylldes på igen och priser rusade här och där. Det verkar nu som att konstköpen går mot två spår. Antingen satsas det på säkra kort, etablerade konstnärer hos idogt arbetande gallerier som är pålitliga och rotade. I oroliga tider efterfrågas trygghet. Ska du göra en större investering i dessa tider så vill du ha det bästa verket, av en känd konstnär, som ställs ut av ett etablerat galleri. Det andra spåret är att välja up and coming konstnärer, »emerging artists«, hos pigga snabbfotade gallerier. Hög risk på investeringen men till en lägre summa.

Annons

Vi ser fram emot ett 2023 där konsten tar allt större plats i musiken, arkitekturen, maten och fortsätter utmana gränserna mellan de olika områdena. Vi kan heller inte komma undan att konsten är vår samhällsspegel som är en viktig grund för ett öppet och tolerant samhälle. När konsten tystas dör demokratin. Därför kan du med gott samvete ha konst i ditt hem i stället för pengar på en bank.

Om du ska börja köpa konst så är mitt första och främsta tips att hålla koll på några gallerier som du tycker verkar spännande. De etablerade gallerierna guidar dig fram och gör jobbet i att lyfta ett konstnärskap.

Här kommer några aktuella konstnärer att ha koll på 2023:

Fatima Moallim

Fatima Moallim, Guardafui Channel, 202, galleri Belenius.  

Fatima Moallim föddes 1992 i Moskva. Självlärd konstnär som bor och verkar i Stockholm. Grunden i hennes arbete ligger i teckning där Moallim kanaliserar energin direkt via sina sinnen till duken eller papperet genom pennans spets. Moallim har ställt ut platsspecifika verk på Moderna museet i Stockholm, Göteborgs Konsthall, Marabouparken, Zinkensdamms tunnelbanestation i Stockholm och på Bonniers Konsthalls glasfasad. Hon är representerad i Moderna museets samling och är 2022 års Iaspis Studio Grant Holder ISCP, New York. Ni fattar. En stjärna.

Annons

Krista ­Kretzschmar

Öppen ring i brons med stenar.  

Juveleraren och guldsmeden som har prytt celebriteter med smycken och ädelstenar. Nu tar hon klivet mot konstrummet och skapar bärbara mikroskulpturer. Hennes inspiration kommer från Karl Ljung och kategoriseringen av arketyper och hon ställer frågan varför blir vi ett med vissa smycken som vi bär och skjuter andra ifrån oss trots att de med ögat anses vackra.

Meta Isæus-Berlin

Meta Isaeus Berlin, The Eternal Dinner Table, Galleri Cf Hill.  

Etablerad och en gigant inom installationskonst men bemästrar även ett underbart måleri. I sina egensinniga drömliknande målningar bjuder hon in betraktaren till en värld som ofta får oss att tänka ett varv till. 2006 var hon den första nu levande kvinna som hade en retrospektiv utställning på Liljevalchs: Fickla vrårna. Sedan dess är jag en trogen följare. Den 20 januari hade hon en omfattande utställning på CFHILL som gick under namnet As I Se it. I utställningen ingick en stor installation som heter The Eternal Dinner, ett översvämmat bord som vaggar fram och tillbaka. Kanske svårt att ha i vardagsrummet. Men en av hennes målningar förgyller vilket hem som helst.

Annons

Frida Fjellman

Installation med Frida Fjellmans kristaller på Svenska institutet i Paris 2017.  

Hennes prismor som hänger i kedjor är förtrollande. Hon är internationellt aktiv och har den senaste tiden visats i New York och Basel. Hennes takkronor som utgår från en traditionell form av ädelstensprisma är eleganta men samtidigt lekfulla, bejakande och svulstiga. En takkrona av Fjellman blir ett perfekt pjäs som ger ett speglande ljus som sprider sig i rummet. Under designveckan i Stockholm i februari visades nya takkronor av henne på Stockholm Modern. Om det är konst, eller design eller »Collectible design« bryr jag mig inte om. Jag vill ha en takkrona av Frida Fjellman nu.

Annons

Camilla Engström

På restaurang Babette i Stockholm hänger Camilla Engströms Vinter till vår, courtesy Carl Kostyal.  

Camilla Engström har svenska rötter men bor i LA. Hon kommer att visas på Market Art Fair i juni av Carl Kostyál. Under en period nu i vår ska hon bo och jobba på Blidö i Stockholms norra skärgård. Om du följer henne på Instagram kan du se henne dansa när hon målar och hennes motiv, hennes färgstarka landskap hyllar ofta Moder Naturs helande egenskaper. Ofta i trippiga hallucinogena paletter och med svulstiga böjda former. Ett av henens verk hänger på Restaurang Babette i Stockholm.

Annons

Hanna Hansdotter

Verk av Hanna Hansdotter.  

Hennes bubbliga vaser i smarriga färger är omotståndliga. Du borde ha köpt något av henne för länge sedan. Men hon utvecklas och tar oss vidare på nya äventyr. Den 20 januari öppnade en utställning på Steinsland Berliner Gallery, med vägghängda verk som pryder din vägg som juveler på kavajslaget.

The supernovas

Verk av Marie-Louise Ekman.  

Jag har en fäbless för de stora svenska namnen, som jag är så glad att se att de fortsätter vara aktiva och producera nytt. Jag blir lycklig av att se att Ulla Wiggen (f 1942) har gjort succé på Venedigbiennalen under 2022 med sina irisar. Att Jan Håfström (f 1937) är eftertraktad som få och jobbar vidare på nya verk i studion. Att Belenius Gallery ska ställa ut Beth Laurin (f 1935) och att Marie Louise Ekman (1944) lägger upp på Instagram hur hon jobbar i ateljén. Säkra, underbara kort.

Annons

Charlotte Gyllenhammar

Charlotte Gyllenhammar, Stege ställdes ut på CF Hill under 2022 i utställningen Believe my eyes.  

Hon har en superperiod nu! Under 2022 hade hon en solopresentation på CFHILL och en stor retrospektiv utställning på Prins Eugens Waldemarsudde som pågår fram till Mars 2023. Den 1 juni invigs hennes permanenta verk i Prinsessan Estelles Skulpturpark på Djurgården i Stockholm. Då blir hon en del av parken som nu inkluderar verk av internationella storstjärnor så som Alice Aycock, Elmgreen & Dragset och Yinka Shoinibare.

gnilmyd kcab

Scalp standing av Gnilmyd.  

Duon Ann-Sofie Back och Mattias Dymling har sytt korsstygn över design, konst och mode. Resultatet är något som vi behöver andas in genom näsan och ut genom munnen för att förstå. Men sedan är det helt underbart. En perukbeklädd lampfot är precis vad varje kontor behöver. Ann-Sofie Back är ett geni och vi ser fram emot att följa gnilmyd kcab. De kommer också att ställa ut på Steinsland Berliner i februari.

Annons

Brittney Leeanne Williams

Brittney Leanne WIlliams, Interruption series, foto Elon Schoenholz.  

Brittney Leeanne Williams (f 1990, Pasadena, CA) bor och arbetar i Chicago, Illinois, och hennes verk har nyligen ställts ut på Alexander Berggruen, New York, The Hole, New York, Zevitas Marcus, Los Angeles, Carl Kostyál, Milano. Hon förvandlar vyer från södra Kalifornien till vad hon kallar »emotionella landskap« som representationer av psykologiska tillstånd, minnen och känslomässiga band. Williams kvinnliga former blir kanaler för hennes utforskning av feminina och svarta identiteter och hon kom till Sverige för att göra en utställning på det sagolika slottet Stora Sundby. Utställningen pågick under endast en dag i februari.

Annons

Sixten Sandra Österberg

Det brinner alltid, olja på duk, Sixten Sandra Österberg.  

En väldig intressant konstnär som tog examen med MFA från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2022 och har en BFA från Helsingfors Konsthögskola. Sixten Sandra Österberg (f 1990) bor och arbetar i Stockholm. Hon har haft en mindre separatutställng på Konstnärshuset i Stockholm och även visats på CFHILL och deltagit på några grupputställningar på Konsthall Charlottenborg i Köpenhamn och Improper Wall i Wien och på Accelerator, Stockholm. Hon är aktuell med en utställning på Andréhn-Schiptjenko under våren. Vernissage den 9 mars.

Publicerat 29 mars 2023
Annons