Toppmodellen sadlade om till konstnär – spana in hennes verk

Den digitala konstplattformen Artworks har träffat den 24-åriga entreprenören och konstnären som använder Instagram för att bygga sitt konstimperium.

Annons
Kändishemmen vi inte kan få nog av
Kändishemmen vi inte kan få nog av
1:55

En konstnär på uppgång både i Sverige och internationellt är 24-årige svenska Alice Herbst. Förutom tre års studier i förberedande konstskola är hon i princip självlärd och har redan skapat sig en karriär som konstnär genom att förstå vikten av en positiv kundupplevelse och en omgivning som förändrar sig snabbare än aldrig förr.

»Allt fler är i dag beredda att köpa samtida konst utan att fysiskt ha sett verket först, även fast branschen påstår det motsatta. Jag är ett levande bevis på det«, konstaterar Alice.

Annons

»Min framtid såg lite annorlunda ut för bara några år sedan. År 2012 vann jag Svenska Top Model. Priset var ett jobb på en modellagentur i Los Angeles. Men jag blev inte särskilt imponerad av de personer jag kom i kontakt med och deras moral var urusel. Jag insåg ganska snabbt att detta inte var något för mig«, berättar Alice.

 

Modellkarriären inspirerar

Även om Alice har lämnat modellkarriären bakom sig, kan man se en hint av hennes bakgrund i hennes målningar och sätt att arbeta.

»Jag älskar att klä upp mig när jag målar, det får mig att känna mig mer självsäker. Jag hade en lärare en gång som tyckte att det inte passade in att måla i en svart klänning. Han sa att det höll mig tillbaka från att skapa bra saker. Jag kunde inte vara mer oense. Det borde snarare uppmuntras till att var och en väljer den klädsel som får oss att känna sig bekväm och må bra«, konstaterar Alice.

Alice Herbst

Ålder: 24

Bor: Stockholm

Favorit konstnärer just nu: Justin Mortimer, Daniel Pitín för att nämna två.

Ett lyckat samarbete där man korsbefruktat konst: Juergen Teller och Marc Jacobs.

Favorit hashtag: #contemporaryart

Utmanar traditionen

Genom att utmana rollen för den traditionella konstnären som förlitar företagsamhet och marknadsföring till galleristen, har Alice skapat en fristående plattform på sociala medier för att kunna arbeta efter egna villkor.

Liksom det är för andra konstnärer, lägger Alice mest fokus på den kreativa processen.

Annons

»För mig är det en väldigt viktig orsak till varför jag arbetar på det sättet jag gör, jag har ju själv frihet att styra mitt arbete och mer kontroll över min situation.«

»Min konst hittar du på Instagram, som också fungerar som min primära marknadsföringskanal. Mina följare på Instagram ger mig värdefull kritik och idéer, vilket är fantastiskt.«

Unga köpare på Instagram

Genom regelbundna uppdateringar, roligt och snyggt innehåll har Alice skapat sig en fan-base på mer än 25 000 följare av unga, internationella köpare som sträcker sig från Sverige, England och USA. Här hittar du Alice Instagramkonto.

Just nu pågår förberedelserna för hennes första utställning i mars nästa år tillsammans med konstnären och pojkvännen Chris Högman. Utöver Instagram kan du också hitta hennes konst på Artworks.

 
 

Publicerat 26 oktober 2017
Annons