I många år drev den danske trädgårdskonstnären Tage Andersen verksamhet på säteriet Gunillaberg i Bottnaryd i Jönköpings kommun. På Gunillaberg upplevde besökarna en egen värld skapad av den internationellt berömde konstnären.

Huvudbyggnaden är från 1600-talet.
Tage förvärvade karolinergården 2008 och utvecklade ett kulturcentrum. Här ägde konstutställningar, konserter och trädgårdsinstallationer rum och 2013 uppfördes det fantastiska orangeriet.

Tage vid imponerande växtlighet av Afrikas blå lilja eller Agapantus. Fler än 2 000 liljor fins på Gunillaberg.

Stort sagolikt orangeri med centralvärme. Här kan man vinterförvara mängder med ovanliga växter.
Tage Andersen har bland annat bytt alla stängsel mot vackra staket, satt upp stora fågelburar i trädgården och inrättat en butik i den stora ladan.
Magnifik trädgård på Gunillaberg
Mitt på gårdsplanen placerades en vattenskulptur och på baksidan har 75 trappsteg huggits ut ner till den lilla dammen och dess karaktäristiska lusthus. Hundra buxbomsklot, ett par hundra silkespioner och 2 000 liljor med mera har planterats.

Trädgården bjuder på buxbom och grusade gångar.

Tage Andersen i sitt rätta element med bukett. Vacker ölandssten täcker uteplatsen på baksidan.
Nu är Tage Andersens hem till salu. Gunillabergs herrgård är en över 350 år gammal sätesgård. Gården finns omtalad redan på 1500-talet. Under 1600-talet tillhörde den kronan och var enligt uppgift drottning Kristinas jaktslott.

Fantastiska växter frodas överallt.
1642 bestod gården av två delar som kallades Gunlebo. Det året förlänades gården till Johan Björnsson Printz. 1657 blev han kommendant på Jönköpings fästning och året därpå blev han landshövding i Jönköpings län och bosatte sig här och döpte om herrgården efter sin mor Gunilla från Gunlebo till Gunillaberg. Under 1660-talet lät han uppföra den nuvarande vackert gula mangårdsbyggnaden i liggtimmer och i karolinerstil med valmat tak.

En av två flyglar från 1700-talet. Solur från 1600-talet. I fonden längst till vänster skymtar det stora orangeriet.
Under 1970-talet utfördes en pietetsfull renovering av gården. År 1976 byggnadsminnesförklarades anläggningen.
450 kvm på karolinergården Gunillaberg
Huvudbyggnaden är i ett plan med ett mittparti i två plan och består av 12 rum och kök fördelade på ca 450 kvm. På bottenplanet finns gårdens kontor och kök i ena änden. Därefter kommer matsalen med en empirekakelugn, bibliotek, salong med handmålade vävtapeter från 1700-talet samt ett ”kabinett” med kakelugn. I hallen en takmålning från 1700-talet.

En av flera magnifika kakelugnar.

På övre plan finns fyra rum. Till Gunillaberg hör också två flygelbyggnader från 1700-talet. Den ena är inredd med enkel bostad.

Badrum med sovrum i fonden.
Den andra är i ursprungligt skick och används för utställningar. Dessutom finns ett stall/lada, ett orangeri / växthus med centralvärme som används för konserter och andra framträdande, ett äldre timrat magasin samt diverse andra byggnader.

I en av salongerna är golvet målat på ett spektakulärt vis.
Stor, vacker trädgård med enorma mängder växter och vackra blomster. Stora inhägnade beteshagar och hagmarker samt något skog.
Mäklare är Per Iwers, utropspriset är 10 000 000 kr, läs mer här Gunillaberg till salu.