Kika in i Lauritz-ägarnas vackra vingård i Provence

Annons

Att husköp styrs av känslor vet väl alla. Men att man kan bli så upp över öronen förälskad under sin sommarstugejakt att man inte bara köper en ”stuga” på fel ställe, utan blir med både företag och tretton anställda på kuppen, må höra till ovanligheterna. Men så gick det till när Bengt och Mette Rode Sundström, paret bakom det danska auktionshuset Lauritz.com, blev med vingård i Provence. En regnig julidag i Köpenhamn satt de och bläddrade i Financial Times bostadsbilaga, såg en fantastisk byggnad med pampig allé och nog med kvadrat (21 sovplatser, 14 badrum) att husera både familj och vänner, och bestämde sig för att åka ner och kika på det. Trots att huset – eller snarare gården – låg i Provence.

– Vi skulle ju absolut inte köpa sommarhus i Provence, som alla andra , kommenterar Bengt när vi slår oss ner i skuggan av de väldiga platanträden vid poolen på husets stenlagda baksida.

 

Huvudbyggnaden uppfördes 1790. Under 1960-talet gjordes en stor ombyggnad som ritades av en mexikansk arkitekt, vilket gör att huset inte ser särskilt provensalskt ut. Vilket också var en del av charmen.

Annons

– Vi var sålda redan innan vi steg in i huset berättar Bengt. När vi senare förstod att det var en fungerande vingård kom det som en chock.

Meningsutbytet innan köpet torde gå till mäklarhistorien.

– Jaha, ni gör alltså vin här

– Ja, cirka 200 000 flaskor per år.

– Själva?

– Nej, vi har tretton anställda …

– Det var då vi insåg att vi var på väg att köpa ett helt företag, berättar Bengt.

– Men då var det för sent att backa. De la sitt bud direkt. Lite senare fick de veta att både Brad Pitt och Julio Iglesias varit intressenter på huset. Brad Pitt och Angelina Jolie köpte så småningom en större vingård lite längre bort, medan Julio inte riktigt kunde ge upp och försökte köpa Chateau Vignelaure från dem i efterhand.

vinfalt
Ljuset över vinrankorna på gården Château Vignelaure är magiskt. Gården ligger nordost om Aix-en-Provence på 350–480 meters höjd vilket ger ett perfekt mikroklimat för druvorna cabernet sauvignon, syrah och grenache.  
Chateau Vigne­laure
I dag anses Château Vignelaure vara en av de finaste vinproducenterna i södra Frankrike. Den äldsta delen av huset byggdes 1790, och intill huvudbyggnaden finns en rad bostäder som bland annat lånas ut till kreatörer.  
Annons

Det är lätt att se varför. Från flygplatsen i Nice tar resan till Vignelaure bara två timmar med bil. Gården ligger nordost om Aix-en-Provence på 400 meters höjd, vilket ger ett perfekt mikroklimat för druvor som cabernet sauvignon, grenache och syrah som odlas på de enorma vinfälten runtom. Ligger man i poolen på baksidan har man en magnifik utsikt över trädgården. På andra sidan gården sker själva vinproduktionen, med jäsning i rostfria tankar och lagring av de röda vinerna på franska ekfat. I vinkällaren finns en samling modern konst som initierats av den tidigare ägaren Georges Brunet med verk av bland andra Mirò och Hartung samt några originalfotografier av Henri Cartier-Bresson.

Annons
mette rode lars sundstrom
Bengt Sundström startade Lauritz i Köpenhamn 1999. Mette började arbeta där 2001, så småningom utvecklades arbetsrelationen till kärlek.  
hemma hos Lauritz
Sammanlagt finns 21 sov­platser och 14 toaletter på gården, för­delade på huvudbyggnad samt en rad personalbostäder. Mer­parten av inredningen kommer från Lauritz. Intill sovrummet hänger en målning av den unga danska konstnären Miss Take.  
vardagsrum vintage
Mette beskriver deras stil som »maximalistisk«, hon älskar att blanda fritt i stil och epok, med stark konst på väggarna. Det övre vardags­rummet är inrett med soffor av Antonello Mosca för Giorgetti, skinnmöbler, Walter Knoll. Mattor av Missoni och The rug company. På väggen verk av Eske Kath till höger, till vänster målning av Jørgen Nash.  

Sedan köpet av Vingelaure för sju år sedan har Bengt och Mette  inte bara lärt sig ett och annat om vintillverkning, de har också arbetat aktivt för att nå ut med sina viner till några av Frankrikes absoluta topp­krogar och optimerat produktionen genom att bland annat nyplantera vita druvor. På Systembolaget i Sverige ingår tre årgångar av deras slottsvin samt rosévinet från Vignelaure i beställningssortimentet. För några år sedan utnämndes deras rosé till ”årets bästa” av tidningen Världens Viner. Det har såklart hjälpt vinförsäljningen. Men i slutänden handlar det om allt idogt arbete tillsammans med Philippe Bru, oenolog och direktör på Vignelaure, och den svenske vinmakaren Sigvard Johnson som arbetat på gården sedan 2002.

Annons

– Det tar ett par år innan man vet om man är på rätt spår med ett vin, säger Mette.

Bengt Sundström kommer ursprungligen från förorten Segeltorp i Stockholm och hade arbetat på auktionshuset Bruun Rasmussen i Köpenhamn innan han köpte det redan existerande Lauritz Christensen auktioner för 15 år sedan. Han konverterade det till Lauritz.com, det första auktionshuset i världen som gick över till internetauktioner. Målet var att tvätta bort ”snobbstämpeln” och göra Lauritz tillgänglig ”på alla marknader som Ikea finns på”. Han hade länge känt att nätauktioner var vägen att gå, men få hade delat hans entusiasm. Bengt är dock inte typen som ger sig, han är känd för att snabbt verkställa sina idéer – på Lauritz egen hemsida beskrivs han som ”en krävande arbetsgivare som tycker om att ha rätt”.

Sedan starten har Lauritz omsättning stigit radikalt, från 24 miljoner kronor till 867 miljoner kronor förra året, och nu finns 20 filia­ler i Sverige, Danmark, Belgien och Tyskland. Under vintern har en serie i tio delar om auktionshuset visats på dansk tv, som följt Bengt och Mettes okonventionella och spännande samarbeten med konstnärer och kulturevenemang, men också köparna, säljarna och prylarnas historia.

Annons

– Det går fortfarande att fynda«, slår Mette fast. Och nästan allt går att sälja.

Samtalet kryddas med historier om alla människor som passerar revy på ett auktionshus. Som mannen från Österrike som kom resande med ett möblemang helt gjort av horn, som inget auktionshus velat ta sig an. Det gick för 77 000 kronor. Eller barnbarnet som räddade den gamla fåtöljen som morföräldrarna kastat ut på gatan åt sopgubbarna: det var en ovanlig Wegner, som klubbades för 120 000 kronor på auktion.

Chateau Vigne­laure lauritz
Ett litet vardagsrum intill det stora lantköket. Konst på väggen av Katrine Ærtebjerg. Soffan är en Bretz chaise longue, inköpt på Lauritz, samt sittpuffar från Mitab, som såldes på auktion i samband med ett samarbete med Svensk form.  
stol av bocker
Mettes älsklingsstol är denna bokfåtölj av svenska Maria Westerberg.  

Intresset för konst – de har sammanlagt 350 verk, i biblioteket hänger deras första Damien Hirst – och design, högt som lågt, syns tydligt i varje rum på vingården. Möblerna har successivt bytts ut mot deras egna, inget är köpt för att matcha det andra, utan av ren kärlek till tinget.

Annons

– Det är fantastiskt att kunna jobba professionellt med sin personliga passion för konst och formgivning, säger Mette.

Trots att arbete och hobby lätt flyter samman är Bengt och Mette bra på att värna om sin fritid. Innan de var ett par gav han henne (hon var redan vd för Lauritz) en order: ring inte mig efter arbetstid. Inte ens om hela bygget brinner ner. ”Ta hand om det i stället.”

En lördag gick larmet, Lauritz kontor hade blivit rånat på en halv miljon, och Mette ringde honom trots allt.

– Och jag sa, vad kan jag göra åt detta? Ingenting, mer än att oroa mig och få min helg förstörd«, berättar Bengt.

Men Vignelaure kommer att bestå. Här kombinerar de jobb och fritid med besök från vänner, familj och med jämna mellanrum även konstnärer och andra kreatörer, som bjuds in att bo i en av de intilliggande byggnaderna. Bland annat bodde författaren Hanne-Vibeke Holst på Vignelaure när hon läste korrektur på sin bok Drottningoffret.

Annons

– Vi reser hit så ofta vi kan, vi är ett ganska stort ressällskap, med barn, assi­stent, barnflicka och hunden Björk. När vi åker till Vignelaure gör vi det med hela klanen, säger Mette.

Mette Rode Sundstrom
Den förre ägaren flyttade till Perth och lämnade mycket av sin in­redning, som paret sedan undan för undan bytt ut med auktionsfynd.  
lauritz Chateau Vigne­laure
I matsalen står ett fem meter långt bord för middagar med många gäster. Stolar, Eames, på väggen ett verk av Kathrine Ærtebjerg. Pendeln RGB av Fredrik Mattson för Zero.  
Chateau Vigne­laure hemma hos lauritz
Lauritz har gjort sig ett namn inte minst för sina oväntade samarbeten med konstnärer och designer. I taket hänger lampa av Kilo design. På väggen målning Jacob on the horse av artisten John Kørner.  
Chateau Vigne­laure 1
Den danske sångaren Poul Krebs blev så tagen av stämningen på vingården att han skrev låten Spirit of Vignelaure om platsen efter ett besök.  
Annons

Bengt Sundström & Mette Rode Sundström

Bor: Permanent i Köpenhamn, samt ­tillbringar mycket tid på sin vingård Vignelaure i Provence.
Gör: Ägare respektive vd på auktionsfirman Lauritz.com som revo­lutionerade nätaukt­ioner när den startade 2000. De driver även vingård.
Besök: Vardagar håller Château Vigne­laure öppet för arrangerade turer, samt för spontana besök och shopping i gårdens vinbutik.

Läs också:

Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Arkitektritade stadsradhus i tre våningar – mitt på Djurgården

Kika in i drömgården på landet – så skapar du stilen

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 11 november 2015
Annons