Miljövänliga alternativ till inredningen i hemmets alla rum

13 miljövänliga inredningsbyten i hemmet – rum för rum

Lakan, stekpannan och soffan. De mest vardagliga ting kan ha en negativ påverkan på miljön. Här är sakerna du kan byta ut mot miljövänligare alternativ – för både din och naturens skull.

Annons
Blocket: Det här sökte vi på mest under kategorin ”möbler och inredning”
Blocket: Det här sökte vi på mest under kategorin ”möbler och inredning”
1:16

Ibland kan den negativa miljöpåverkan gömma sig i de mest alldagliga prylarna. Men lyckligtvis finns det många saker som går att byta ut mot miljövänligare alternativ.

Vissa produkter kanske man väljer att byta ut snabbare, eftersom de kan innehålla gifter som varken är bra för naturen eller för människan. Men om man har valt fel tidigare behöver det inte betyda att man ska slänga ut allt som har ett miljövänligare alternativ tillgängligt. Det är nämligen inte klimatsmart heller. Istället kan man tänka om och välja rätt när man handlar nytt nästa gång.

Kom ihåg att återvinna och sopsortera rätt när du byter ut prylar i hemmet. Miljöfarliga ämnen ska inte hamna bland grovsoporna, utan föras till en återvinningscentral.

Annons

Här listar vi 13 miljövänliga byten att göra i hemmet – rum för rum:

Miljövänliga alternativ i sovrummet

Bädda med miljömärkta lakan för en god nattsömn. Foto: Ellos Home  

Byt till: Miljöcertifierade sängkläder och lakan

Välj sängkläder och lakan i miljöcertifierade naturmaterial som varken skadar dig eller naturen. Det finns många fina alternativ att välja bland såväl vad gäller material som färg. Glöm inte att återvinna dina gamla lakan, istället för att slänga textilierna i grovsoporna.

Byt till: Miljövänlig tapet och målarfärg

Många väljer att måla eller tapetsera sovrummet för att få till känslan av en mysig oas. Men den är inte särskilt mysig om du inte väljer miljövänlig målarfärg alternativt tapet och tapetklister. Använd gärna resterna till något kreativt eller återvinn dem.

Miljövänliga alternativ i vardagsrummet

Sisalmattan är lika snygg i hallen som i vardagsrummet. Foto: Jab  

Byt till: Soffa utan flamskyddsmedel

Äldre stoppade möbler innehåller ofta flamskyddsmedel, som består av kemikalier som överförs till både luften och dammet i hemmet. Våga fråga och läsa på när du köper en ny soffa, i dag finns många alternativ som inte gjorts med flamskyddsmedel.

Annons

En annan aspekt att tänka på är att det är bättre för miljön att välja soffor som är stoppade med naturmaterial, istället för plaster som skumplast, skumgummi eller polyester.

Byt till: Matta i naturmaterial

Det kan kännas lockande att köpa en fläckresistent matta som inte förstörs ifall den får en fläck eller två, särskilt om man sätter in en heltäckningsmatta. Men många fläckresistenta mattor innehåller ohälsosamma kemikalier. Satsa istället på en matta som är obehandlad eller i naturmaterial som exempelvis ull eller sisal.

Miljövänliga alternativ i köket

Trä, glas och rostfritt är miljösmarta val i köket. Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm  

Byt till: Trä, glas och rostfritt

Sugrör, engångsbestick, matlådor, skärbrädor, plastfolie… Ja, listan över plaster i köket kan tyvärr bli lång. Men det går ofta att byta ut plasterna mot alternativ i glas, trä eller rostfritt, som, förutom att de är miljövänligare och innehåller mindre gifter, även håller längre i användningen.

Annons

Byt till: En giftfri stekpanna

Stekpannan med teflonyta är, kanske inte helt oväntat, en typ av plast som kan avge gifter – särskilt om den repas. Investera hellre i en något dyrare gjutjärnspanna eller en variant i stål som står sig år efter år.

Byt till: Grönt i kylen

Dra ner på kött och chark och fyll istället kylskåpet med fler ekologiska och gröna alternativ. Det kommer göra gott för både dig och klimatet!

Miljövänliga alternativ i städskåpet

Skippa de starka kemikalierna när du städar hemma. Foto: Daiga Ellaby/Unsplash  

Byt till: Miljömärkta rengöringsmedel

Se över städskåpets innehåll – är det fullt av starka kemikalier? Det går att rengöra effektivt med miljövänliga alternativ som såpa, ättika och citron. Vill du köpa rengöringsmedel bör du hålla utkik efter miljömärkta alternativ.

Annons

Byt till: Miljömärkta tvättmedel

Våra kläder, handdukar och lakan kommer tätt inpå huden – se till att dina tvättrutiner är snälla mot såväl din hud som naturen. Skippa sköljmedlet helt och välj miljömärkta tvättmedel för att tvätta med gott samvete.

Miljövänliga alternativ i badrummet

Se över innehållet i ditt badrumsskåp. Foto: Ballingslöv  

Byt till: Miljömärkt och ekologiskt

Våra produkter i badrumsskåpet innehåller en hel del olika ämnen och det kan vara svårt att avgöra vad som är dåligt för oss eller för naturen. Det brukar sägas att ju färre ingredienser desto bättre, men här gäller det även att hålla utkik efter miljömärkningar och att kolla upp produktens innehåll innan man köper den.

Miljövänliga alternativ i garderoben

Fyll garderoben med naturmaterial istället för plast. Foto: Kvik  

Byt till: Naturmaterial

Kläder som är gjorda av syntetiska textilfibrer som akryl och polyester släpper ifrån sig stora mängder mikroplaster när de tvättas i maskin. Eftersom partiklarna är så små att de är svåra att fånga upp i reningsverken har de en negativ påverkan på våra vattendrag. Satsa istället på naturmaterial och ifall du behöver köpa kläder i exempelvis polyester är second hand-plagg att föredra, eftersom nya polyesterplagg är de största plastbovarna i garderoben.

Miljövänliga alternativ i barnrummet

Välj naturmaterial i barnrummet – för barnens och klimatets skull. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander  

Byt till: Nya plastleksaker och ekologiska leksaker

Visst finns det en charm i att se sina barn älska det man själv en gång lekte med. Men gamla plastleksaker kan innehålla betydligt högre halter av olika giftiga ämnen som i dag är förbjudna i leksaker. Nuförtiden finns dessutom ett växande utbud av ekologiska leksaker, något som kan vara ett särskilt bra val för de yngsta som är mest känsliga för kemikalier.

Byt till: Golv utan gifter

Plastgolv kan kännas praktiskt i barnrummet, men det kan innehålla ämnen man inte vill utsätta sitt barn för. Då är golv av trä eller linoleum att föredra – alternativ som även är bättre för naturen.

Källor: Naturskyddsföreningen, Hemmets

Annons