1:01

Efter reklamen: Anders Öfvergård knackar på hos Anders och Kerstin Lundin

(1:01)

Anders Lundin, allas vår folkkära ledare av Allsång på Skansen, och hans fru sångerskan Kerstin Lundin bor i en stor vit villa med putsat fasad och rostrött plåttak. Villan har tre våningar, en större trädgård, en balkong och en altan. Men trots att Kerstin och Anders varit husägare i elva år, så är det mycket jobb i hemmet som inte kommer sig naturligt...

De beskriver huset som ett rymdskepp som någon annan startat upp åt dem, men som de inte vet hur de ska ta hand om. »Om något händer så har jag ingen aning om var blinkersen sitter på det här huset«, säger Anders Lundin och konstaterar att han inte är så händig.

Kerstin och Anders Lundin är nervösa inför snickaren Anders Öfvergårds ankomst.

Kerstin och Anders Lundin är nervösa inför snickaren Anders Öfvergårds ankomst.

Anders Lundin är nervös

»Är det klockan nio han kommer?«, frågar Kerstin från köket. »Jag vet inte, jag är så pirrig, som om jag ska ut på en långresa«, svarar Anders från köksbordet.

Paret diskuterar sina förväntningar på sin medverkan i programmet Ander knackar på. De kommer fram till att det viktigaste är att inte skämma ut sina barn. "Vi har tre regler. Inte gråta, inte skrika och försök att inte framstå som helt fläng i kolan«, förklarar Anders.

Anders knackar på – Björn Gustafssons vindsvåning förvandlas

Anders knackar på

Det första intrycket säger nästan allt. Anders knackar på dörren och upptäcker genast att ringklockan är trasig. Väl inne på entréplan så verkar det dock inte så farligt. Paret berättar att de inte har gjort något själva, men de har låtit hantverkare göra saker åt dem.

Det moderna och ljusa köket.

Det moderna och ljusa köket.

Anders Öfvergård frågar om han kommit till fel ställe, allt ser ju så hemtrevligt och snyggt ut. Anders och Kerstin får då lotsa Öfvergård till de delar av huset som inte ger samma varma intryck.

Piano och inredningsdetaljer.

Svart piano med omgivande tavlor och inredningsobjekt ovanpå.

Både Anders och Kerstin är väldigt musikaliska, vilket också genomsyrar deras hem. Gitarrer sitter på väggarna lite här och var, ett trumset tar upp halva vardagsrummet och ett stor vackert piano står som längs väggen mittemot köket och bjuder in till musikspel.

Vardagsrummet hemma hos Kerstin och Anders Lundin.

Parets musikaliska personligheter är närvarande i hemmets inredning.

I en sekvens av programmet så sjunger Kerstin Du är snart där av Håkan Hellström samtidigt som hon spelar den vackra melodin på pianot. Lundin tittar på Öfvergård och säger nöjt »Så här har jag det«.

Måns och Ciara Zelmerlöw visar upp huset i Sverige efter renoveringen

Renoveringen är en utmaning

Anders Lundin erkänner tidigt i programmet att han inte vågar borra i väggarna. »Det blir som små kratrar, inte hål«. Kerstin berättar att de en gång har satt upp en gardinstång, men att den ramlade ned flera gånger. Han visar ledarhandtaget i trappen upp till övre plan och säger »Det sitter nästan fast i varje fall«.

Det blir tydligt att Anders Lundin inte litar på sin egen kapacitet och knappt vågar göra någonting i hemmet. Det som ligger bakom är en kedja praktiska misslyckanden som ligger bakom. »Jag upplever dig som väldigt osäker när det gäller bygg«, säger Öfvergård.

Anders Lundin renoverar i TV4-programmet Anders knackar på.

Anders Lundin ansvarar för att ta ned och sätta upp ledarhandtaget i trappen upp till övervåningen. En uppgift som inte är helt lätt.

Renoveringsplanen sätts när de tre profilerna går igenom listan på önskemål från paret. Hallen på övre plan behöver mer ljus och mer förvaring. De har ett "överblivet" rum som har använts som gästrum en gång i tiden, men som nu bara används som förråd. »Man skulle kunna säga att det är rummet som Gud glömde... men det är nog vi som har glömt det«.

Drönarbild av Kerstin och Anders Lundins villa.

Drönarbild av Kerstin och Anders Lundins villa.

Förutom det så hittar Anders ett annat stort problem i huset. Det är väldigt kallt och det beror på att värmepannan i källaren är föråldrad och måste bytas ut snarast. De upptäcker också att blandaren i badrummet inte fungerar. Det tycker Öfvergård är något som måste prioriteras eftersom att Anders och Kerstins dotter älskar att bada.

Pernilla Wahlgren visar upp sin nya villa – första bilderna

Resultatet efter renoveringen

Med hjälp av snickaren Anders Öfvergård har paret lyckats förvandla sin mörka och förvaringsfattiga övervåning.

Träningsrummet hemma hos Kerstin och Anders Lundin.

Rummet som Gud glömde blir till ett fräscht träningsrum som hela familjen kommer att kunna utnyttja. Anders Lundin är nöjd över att ha hittat den perfekta platsen till sin spinningcykel.

Den renoverade hallen hemma hos Kerstin och Anders Lundin.

Den renoverade hallen.

Hallen får sig minst sagt ett ansiktslyft med ny tapet och ett litet fönster som släpper in massor av ljus.

Förvaringen i sovrummet hemma hos Kerstin och Anders Lundin.

Förvaring i sovrummet.

I sovrummet har paret fått en hel vägg med förvaring, då det byggts en smart gavellösning till sängen som möjliggjort den spännande placeringen mitt i rummet.

Bröllopsbilder hemma hos Kerstin och Anders Lundin.

Bröllopsbilder på paret Lundin.

På väggen sitter inramade svartvita bilder från parets bröllopsdag.

Sovrummet hemma hos Kerstin och Anders Lundin.

Sovrummet efter renoveringen.

»Man får lite hotelkänsla på något sätt«, säger Kerstin varpå Anders konstaterar att »Carl Larsson hade ju sängen så här mitt i rummet«. Något han verkar otroligt nöjd med att efterapa när han ligger på sängen och tar in den blåa himlen utanför sovrumsfönstren.