Björn Gustafsson har köp en vindsvåning på Söder i Stockholm. Se renoveringen!

Anders Öfvergård knackar på hos Björn Gustavsson
1:03

Efter reklamen: Anders Öfvergård knackar på hos Björn Gustavsson

(1:03)

Slå på ljud

Björn Gustafsson har köp en magisk vindsvåning på Södermalm, mitt i centrala Stockholm. Våningen har öppen planlösning, lutande snedtak, synliggjorda träbalkar i taket, braskamin, balkong, vackra tegelväggar, putsade stenväggar, två våningar och två sovrum. Vad mer kan man be om?

Björn Gustafsson gör OK-tecken för att visa hur nöjd han är med sin nya lägenhet.

Björn Gustafsson gör OK-tecken för att visa hur nöjd han är med sin nya lägenhet.

Björn Gustafsson är rädd för Arga snickaren

Inför Anders ankomst säger Björn att han har en rädsla för att bli utskälld och för att rummen i hans nya lägenhet ska bli ångestfyllda. Han berättar också att han väldigt gärna vill imponera på Anders. »Jag vill ta till mig det han lär mig. Jag vill inte vara den första som han bara blir besviken av«, säger Björn.

Sovrummet på övre plan.

Sovrummet på övre plan.

Vardagsrummet på nedre plan.

Vardagsrummet på nedre plan.

Vardagsrum med kakelugn och träbalkar i taket.

Ljust vardagsrum med kakelugn och träbalkar i taket.Längst ned till vänster skymtar vi dörren som leder till våningens andra sovrum.

Anders knackar på hemms hos Björn Gustafsson

När Anders knackar på har Björn Gustafsson hunnit bo i lägenheten i fem timmar, det vill säga inte så länge. Därför finns inga möbler och det är (delvis) därför Björn inte har så bra koll på allt. När Anders kommer poängterar Björn att de ser olika saker i lägenheten. Björn ser sin vision och Anders ser en feldragen elsladd som kan vara livsfarlig.

Björns visioner är många och stora. »Jag har ju en del idéer som jag skulle vilja göra. Lägga om golvet skulle jag vilja göra«, säger Björn. Han pekar på en vägg och säger »Den här har någon satt upp. Jag tänker ta ner den.« Listan fortsätter. Han vill sätta in golvvärme, slipa fram originalträt på takbalkarna och ta bort väggar.

Måns och Ciara Zelmerlöw visar upp huset i Sverige efter renoveringen

De hinner inte göra allt konstaterar Anders. Och de tar en rundvandring i lägenheten för att göra en priolista.

Björn Gustafssons inredning

Björn blir tillsagd av Anders att flytta in på undervåningen och lämna övervåningen ifred. I en sekvens ur programmet visar Björn upp sin inredning som han ställt in på nedre plan.

Björn Gustafsson flyttar in sina möbler på nedervåningen.

Björn Gustafsson flyttar in sina möbler på nedervåningen.

Roströd stol som är köpt på auktion.

Snygg roströd stol som Björn berättar att han köpt på auktion.

Han säger att han har googlat och kommit fram till att han identifierat sin inredningsstil. »Jag gillar mid-century modern«, säger han och tänder ljusen som står på marmorerade soffbordet.

Björn Gustafssons soffa i vardagsrummet.

Björn Gustafssons soffa i vardagsrummet.

»Jag har köpt det mesta på auktion«, säger Björn stolt.

Björn sitter vid skrivbordet och känner in rummet.

Björn sitter vid skrivbordet och känner in rummet efter att ha flyttat in sina möbler. Han vet ännu inte var skrivbordet ska stå. Han spelar upp en scen där han ber Anders komma och sätta sig i soffan mittemot skrivbordet.

Pernilla Wahlgren visar upp sin nya villa – första bilderna

Renoveringen av vindsvåningen

Björn och Anders kommer överens om att de ska fokusera på att få klart övervåningen, så att Björn kan checka av den. På övre plan blir det ett sovrum. De ska lägga nytt golv, bygga om en lite klädkammare till en on suite-toalett och ett tomt lite större rum ska bli till en lyxig klädkammare, en så kallad walk in closet, med platsbyggda garderober.

Björn river ut några väggar utan att ha fått klartecken från Anders.

Björn river ut några väggar utan att ha fått klartecken från Anders. Han har klantat till det lite meddelar Anders som säger att gamla takvåningar är svåra att renovera, eftersom det inte finns några räta vinklar.

Björn har svårt att ta Anders instruktioner och går genast upp på övervåningen för att slå ut väggar, för att kunna addera 40 centimeter till sitt nya badrum och sin nya garderob. »Lite har du ställt till det«, säger Anders i telefonen när Björn ringer. Tegler som Björn har tagit fram tar nämligen lång tid att behandla så att de inte dammar på kläderna och det är dessutom mycket svårare att platsbygga mot en ojämn yta.

Björn menar på att Anders minsann också hade gjort samma sak för att kunna frigöra 40 extra centimeter. Han är frustrerad efter telefonsamtalet. »Men det kan man ju inte säga, för det är hans program. Det går ju inte att skälla ut en kille som kommer hit och hjälper till«, säger Björn.

Björn ser nöjd ut efter att Anders gratulerat honom.

Björn ser nöjd ut efter att Anders gratulerat honom. Han har gjort något rätt!

»Han har gått bärsärkargång. Han verkar inte förstå«, säger Anders till kameran. När han ser resultatet tar han dock tillbaka sina ord och gratulerar Björn. De extra 40 centimeterna som har frigjorts ökar värdet på lägenheten med 200.000 påstår Anders.

Allt vi vet om Lotta Engbergs och doktor Mikaels nya hus

Efter renoveringen av vindsvåningen

Så hur blev resultatet efter allt slit? Jo, resultatet blev bättre än Björn hade kunnat föreställa sig.

Sovrummet efter renoveringen.

Sovrummet efter renoveringen.

Sovrummet efter renoveringen.

Inredaren har verkligen lyckats fånga Björns stil och personlighet. Han älskar gardinerna som döljer klädkammaren och pallen som står där.

Inredaren frågor om hon lyckats med att reflektera hans stil. Björn svarar att han aldrig haft någon stil och att detta är perfekt!

Platsbyggda garderober i klädkammaren.

Platsbyggda garderober i klädkammaren.

Platsbyggda garderober i klädkammaren.

Vy från klädkammaren.

På nedre plan har inte pojkarna rört så mycket. Björn flyttade kylskåpet så många gånger att Anders blev tokig, tills det hittade sin plats nedanför trappen till höger. En snygg köksö byggdes också av Björn i programmet. Med hjälp av Björns pappa Lars som är ingenjör och gästade programmet.

Trappa till övervåningen. Kylskåpet står på nedre plan till höger om trappen.

Trappa till övervåningen. Kylskåpet står på nedre plan till höger om trappen.

Köksön som Björn har byggt tillsammans med sin pappa Lars.

Köksön som Björn har byggt tillsammans med sin pappa Lars.

Vi hoppas att Björn ska trivas i sin nya vindsvåning.

Björn Gustafsson flyttar in sina möbler på nedervåningen.

Björn Gustafsson flyttar in sina möbler på nedervåningen.