Yourflowerbouquet

Så lyckas du med höstbuketten – floristens bästa tips

Nu tar vi in hösten i hemmet! Säsongens buketter är färgsprakande, vilda och yviga – och andas den härliga årstiden. Floristen Christian Sköld tipsar om hur du kan tänka när du inreder med blommor i höst.

Annons

Kanske tänker du att tiden för blommor och grönska är över nu när det mörkare halvåret gjort sitt intåg? Men höstens ankomst behöver inte bara innebära vissna löv och kala träd. Tvärtom är säsongen en tid för sprakande färger och mer vilda, intressanta uttryck.

Någon som tar in hösten i sina buketter och arrangemang är Christian Sköld, som driver den populära studion Your[Flower]Bouquet i Stockholm.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka gör han spännande kreationer till såväl butiker som privatpersoners hem. Du kanske har sett hans skapelser i samband med exempelvis modejätten H&M Group, det nya exklusiva märket Teurn Studios eller det trendiga magasinet Hobnob Journal.

Hobnob Journal
 

Christian själv har arbetat i modebranschen i 20 år och nu arrangerar han blommor på samma vis som han tidigare tog fram klädkollektioner.

Annons

– Jag har alltid gillat estetik i alla dess former. Både konst, mode, inredning och blommor. Rent krasst så är det samma “designhjärna” som sätter igång när jag gör arrangemang eller buketter, som när jag arbetade inom modebranschen. Det är bara materialet som är utbytt från tyg till växter – det handlar fortfarande om färg, form och textur.

Inspireras av Your[Flower]Bouquet – så inreder du bäst med blommor

Christian menar att en blombukett bidrar till att ditt hem upplevs mer organiskt, samtidigt som den kan lyfta resten av din inredning. Därför tycker han att du ska lita på ditt eget tycke och din egen stil när du väljer blommor.

Hobnob
 

– Blommorna ger den sista touchen i ens hem och därför bör de återspegla din personlighet och smak. Det är det som namnet Your[Flower]Bouquet handlar om; att buketten ska falla just dig i smaken – och uttrycka och förstärka känslan du redan har i ditt hem.

Annons

Ett av Christians tips är att ta med den tilltänkta vasen när du köper blommor . Då kan floristen arrangera buketten direkt i den, vilket han själv är väldigt förtjust i att göra.

– Då anpassas längd, volym och mängd. Så det brukar bli ett helt annat resultat!

Hobnob
 

Christians buketter kan beskrivas som både stilfulla såväl som kreativa och vågade.

– Jag tänker ofta assymetriskt och är förtjust i ganska vilda uttryck. Jag blandar också gärna olika texturer på blommor för en variation i buketten – och kombinerar läderartat och glansigt med mattare blad.

Annons
Modern bukett
 

Han inspireras fortfarande av modebranschen, men tar även in intryck från all möjlig estetik. Utifrån det gör han sina veckovisa buketter.

– Varje vecka gör jag en moodboard, som oftast är inspirerad av mode eller andra konstformer. Jag hämtar också inspiration från de färger och former som både naturen och stadsbilden erbjuder.

Det kommer vi få se i höstbuketterna 2022

Färgglatt, vilt och lite ruffigt menar Christian är trendigt i höst. Skulle han själv binda sig en bukett just nu skulle den innehålla dahlior, solrosor, blodtoppar, höstanemoner och rudbeckior, blandat med dekorationsgräs och frökapslar. Han hade också gått ut i trädgården och klippt av några härliga grenar från en hallonbuske – och kanske slängt in någon gren också – för en vild och yvig bukett.

Annons
Vild blombukett
 

– I höst kommer vi få se mer av det vilda. Det är kul att våga blanda blommor med till exempel grenar, buskiga löv eller kvistar. Naturen har också väldigt mycket färg just nu, så det är härligt att få in det i hemmet, säger Christian och fortsätter:

– Det är fint när buketten uttrycker årstiden, det ska man inte vara rädd för. Som nu på hösten när blad gulnar, blir lite bruna eller börjar torka – det tycker jag att man ska våga ta in. Det är inte bara när blommor står i full blom som de är vackra, utan de kan vara lika fina när de går mot förfall.

Annons

Så tänker du hållbart när du köper en bukett – de blommorna står sig längst

Trots att Christian kan uppskatta när blommor börjar gulna eller torka nu på hösten är han ändå mån om att hans snittblommor ska hålla länge.

Stilren bukett
 

– Jag försöker tänka på hållbarhet i allt jag gör, så jag vill att mina buketter ska kunna stå länge. Men blommor har ju lite olika livscykel, så om jag gör en höstbukett med exempelvis dahlior så kanske jag blandar i solrosor som står sig längre, dekorationsgräs som i princip kan stå och rumstorka och frökapslar som varar. När dahliorna gjort sitt kan de ersättas, eller så kan resten av buketten leva vidare och se fin ut i sig. Jag gör också gärna buketter som kan torka och på så vis leva vidare.

Annons

Vill du välja blommor med lång livscykel är exempelvis krysantemum, hortensia eller alstroemeria några alternativ som kan hålla länge. Men A och O när det kommer till att få snittblommorna att stå sig länge är skötseln.

Höstbukett
 

Snittblommor som bara håller sig fina i några dagar blir varken hållbart för miljön eller plånboken. Därför är det viktigt att ge sina blommor bra förutsättningar för en längre livslängd.

Vacker blombukett
 
Annons
Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44

Christians bästa tips: Så får du dina blommor att hålla längre

  • Byt vatten, helst varannan dag! I vattnet bildas bakterier som skapar en förruttnelseprocess som förkortar blommornas livscykel.

  • Ställ inte blommorna för varmt. Även om det är höst kan det vara bra att undvika ett soligt fönster.

  • Gör nya snitt på stjälkarna. Du kan ha som rutin att snitta dem varannan gång du byter vatten.

  • Var inte rädd för att be om skötselråd när du köper blommorna. På så vis tar du enkelt reda på vad exakt din bukett behöver.

Du hittar Your[Flower]Bouquet på Skånegatan 78 i Stockholm och via Instagramkontot @yourflowerbouquetstockholm.

Publicerat 28 september 2022
Annons