Glamping, designerkojor och lyxtält – Åk på Sverigesemester i sommar!

Naturnära semester är en trend som bara växer – och du behöver inte sova i sovsäck och leva på burkmat. Det nya är naturliv med komfort. Här är några unika tips för sommarupplevelser utöver det vanliga. Hörde vi ”hejdå charter”?

Annons

Magisk midnattssol

Mitt i Abisko nationalpark ligger STF Abisko Fjällstation. Här kan du vandra i orörd (well, typ) vildmark. Du kan också njuta av norrsken och midnattssol – och du behöver inte kompromissa med bekvämligheterna. Välj mellan att sova i fjällstationens stugor eller i hotelldelen där allt du behöver finns, inklusive wifi och stor frukostbuffé.

Och missa inte närbelägna Aurora sky station, som sägs vara världens bästa plats när du vill uppleva norrsken eller bara se stjärnhimlen som du aldrig tidigare sett den (september, samt november-mars) . Börja stjärnspaningskvällen med en fyrarättersmiddag med lappländsk prägel.
Läs mer: svenskaturistforeningen.se

Har du hört talas om SUP-yoga?  

Fjällyoga och spa

Du måste inte vandra. Att yoga, simma och gymma i fjällen går också bra. På nyrenoverade Holiday Club i Åre har du panoramautsikt över fjället från yogasalen. Gymmet är enormt med bassäng, jacuzzis och roliga klasser att välja mellan. Självklart finns även ett spa.

Annons

Här kan du testa nya saker, som SUP-paddling och SUP-yoga, både inomhus i poolen och ute på Åresjön, plus massor av andra aktiviteter. Vill du göra en fjällvandring av det bekväma slaget så kan du beställa en picknickryggsäck – fullpackad med matsäck, drycker och annat som är bra att ha. Vandringslederna tar vid runt hörnet.

Och ja, Åre på sommaren är faktiskt minst lika underbart som på vintern.
Läs mer: Holidayclub.se

Insidan av en modern trädkoja på skogshotellet Urnatur. Foto: Urnatur.  

Naturnära nätter i en trädkoja

Det här är stället du inte trodde fanns! Fly allt och sov i en skogsstuga eller bland trädtopparna i en snyggt designad trädkoja. På kvällarna badar du bastu efter att ha lagat middag i utomhusköket. Nästa morgon vaknar du till en ekologisk frukostbuffé (med surdegsbröd och chaga på menyn, bland annat). På dagarna kan du paddla kanot eller vandra i de djupa skogarna, eller bara chilla med en bok. Eller varför inte gå en skogskurs med fokus på mindfulness eller trädklättring? Det är möjligt på Urnatur i Östergötland. Här finns urskog, klippor och glittrande hav. Och sval chardonnay, gourmetmat och designmöbler.
Läs mer: Urnatur.se

 

Bo på Island Lodge och glöm dina tidigare erfarenheter av tältsemestrar.  

Glamping med extra allt

Du har knappast missat fenomenet glamping? Ordet är en sammanslagning av glamour och camping. Ja, lite lyxigare camping, helt enkelt, och en stor trend i hela Europa som börjat leta sig hit. Lyxigaste campingupplevelsen i Sverige får du sannolikt på Island Lodge i Vaxholm, mitt i Stockholms skärgård. Magasinet Tatler utsåg hotellet till ett av världens 101 bästa för ett par år sedan, vilket säger en del. Här finns urskog, klippor och glittrande hav. Och sval chardonnay, gourmetmat och designmöbler.

Avsluta kvällen här. Foto: Torkild Berglund  

Du bor i ett inrett tält och roar dig med att äta gott, hänga i den flytande bastun, bada i badtunna och i havet, vid den privata stranden. Somnar gör du nedbäddad under ett fluffigt duntäcke, till naturens ljud.

På Svartsö Logi bor du i ett lyxinrett tält vid vattenbrynet.  

Ett liknande ställe, också i Stockholms skärgård, är Svartsö Logi och deras snyggt möblerade canvastält vid vattenbrynet. Här köper du ett paket med övernattning, fyrarätters gourmetmiddag på Svartsö krog och en välfylld frukostkorg som levereras direkt till tältet på morgonen.
Läs mer: Islandlodge.se och Svartsö Logi

Foto Thinkstock

Artikeln publicerades först på Baaam.

Läs mer:

Bo femstjärnigt mitt i skogen – glamping är nya trenden

Kolla in den danske konstnärens magiska gömma på Jylland

14 härliga smultronställen att besöka på Västkusten

 

Publicerat 29 juni 2018
Annons