Här är det dyrast att bo i hela Sverige

Bostadsmarknaden är hetare än någonsin, och priserna stegrar på många håll. Nu visar statistik var det är dyrast att bo i hela landet, och föga förvånande är det Bromma som tar priset. Sju av de tio dyraste gatorna att bo på ligger i Stockholmsförorten.

Annons
Här är några av Stockholms dyraste villor
Här är några av Stockholms dyraste villor
1:29

Det är Fastighetsbyrån som har tagit hjälp av Svensk Mäklarstatistik för att ta fram vilka adresser i hela Sverige som det är dyrast att bo på. Kartläggningen, som baseras på försäljningar av villor och bostadsrätter under perioden april 2019 till mars 2021, visar att det är stor skillnad om man vill bo på den dyraste gatan i Stockholms län respektive exempelvis Göteborg eller Uppsala.

– Det är slående på vilka höga prisnivåer de dyraste gatorna ligger men även vilka stora skillnader det är mellan olika delar av landet. Det senaste året har priserna stigit kraftigt i hela landet även på de mest exklusiva adresserna med attraktiva lägen och bostäder. Det vi sett är att mindre lägenheter, som generellt haft de högsta kvadratmeterpriserna, inte ökat i pris lika kraftigt som villor och större lägenheter, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Annons

Bromma har dyrast gator – men innerstan dyrast kvadratmeter

De tio dyraste gatorna i hela Sverige ligger alla i Stockholm, och hela sju av dem ligger i förorten Bromma, väster om Stockholms innerstad. Det är Mårdvägen i Bromma som kniper förstaplatsen med ett snittpris på 18,6 miljoner kronor för en bostad. Med på tio-i-topp-listan hittar vi också tre gator på kändistäta Lidingö utanför Stockholm.

– Vi ser en tydlig pandemi-effekt i att fler säljer lägenheten i stan för att istället flytta ut en bit och bo större och i närheten av naturen. Då är Bromma ett perfekt val, inte bara för den fina omgivningens skull utan även tack vare det korta pendlingsavståndet till stan, säger Pär Gunnarsson, Franchisetagare och Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Bromma.

Räknar man däremot på kvadratmeterpriserna så ser det lite annorlunda ut. Då är det i stället Stockholms innerstad, och främst stadsdelen Östermalm, som dominerar med åtta platser av tio. Allra dyrast kvadratmeterpris är det dock på Klara västra kyrkogata i centrala Stockholm.

Publicerat 14 juli 2021
Annons