Ikea i nytt samarbete – inreder ett helt kollektiv

Har du sett svenska filmen Tillsammans och längtat efter att få bo i ett stort och härligt kollektiv? Nu kan kollektivdrömmen med vännerna bli till verklighet!

Annons
TRÄ ÄR TRENDIGASTE MATERIALET JUST NU – 10 INSPIRERANDE TIPS
TRÄ ÄR TRENDIGASTE MATERIALET JUST NU – 10 INSPIRERANDE TIPS
1:05

Många av oss har säkert sett filmen Tillsammans av Lukas Moodysson – där livet i ett kollektiv skildras som något härligt och familjärt – men också lite av en mardröm. Har du kanske pratat med dina vänner om vilken dröm det hade varit att bo i en stor lägenhet tillsammans?

Den drömmen är inte långt borta!

Den 15 november öppnar nämligen Colive Parkstråket – en co-living hubb i Haninge söder om Stockholm. Konceptet är en fastighet med 17 lägenheter där det ska rymma upp till 102 hyresgäster. Lägenheterna i Colive Parkstråket är mellan 62-90 kvadratmeter och delas på fem eller sex hyresgäster. I varje delningslägenhet kommer det att finnas helt egna, låsbara, rum som är mellan 6-16 kvadratmeter.

I Colive Parkstråket kommer det finnas plats för gemensamma arbetsytor.  

Det unika med kollektivlägenheterna är att Ikea inreder dem. Deras fokus har legat på att skapa en hållbar och social boendeform för unga.

Annons

– Ikea har alltid jobbat mot visionen om en bättre vardag för de många. En stor andel av deagens unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden och lever i hög utsträckning ensamma, säger Jessica Hansson, affärsområdeschef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Kollektiv har alltid funnits i olika former, men internationellt har co-living fenomenet fått ett uppsving och nylanserats i former av moderna bostadshus med bara delningslägenheter. Och tanken om hur ett kollektiv i dessa lägenheter kan vara skiljer sig nog en hel del från Lukas Modyssons Tillsammans.

Tidigare i höst presenterades ett annat typ av kollektivt boende i Solna som inte erbjuder rum inredda av Ikea utan har istället fokuserat på snygg design och möbler från Nordiska Galleriet. Boendet utan för Solna kan du läsa mer om här.

Kollektiv inrett av Ikea
Utöver gemensamma ytor i lägenheten kommer det att finnas ytor i bostadshuset som också är gemensamma. Som detta sällskapsrum.  

I delningslägenheterna i Haninge ingår det:

Annons
  • Eget låsbart rum som är delvis möblerat.
  • Tillgång till möblerade och fullt utrustade gemensamma ytor såsom matplats, vardagsrum, kök och i vissa fall balkong/terass.
  • Tillgång till Colive Hangout, Colive Chillout och Coworking.
  • El, värme, vatten och wi-fi.
  • Veckovis städning av gemensamma ytor.
  • Digital mötesplattform.
  • Community Host på plats under kontorstid och säkerhetskameror.

Det finns också andra större gemensamma ytor, utöver de i delningslägenheten, som erbjuder sociala aktiveringar som gemensam arbetsplats och rum för yoga och läsning. Priset för att hyra en lägenhet ligger på 5 990 - 8 880 kronor per månad.

– Tillsammans jobbar vi för att maximera livskvalitén per kvadratmeter, en mer tillgänglig bostadsmarknad och en mer social boendeform för de många unga, säger Katarina Liljestam Beyer, COO och medgrundare på Colive, i ett pressmeddelande.

Kollektiv inrett av Ikea
Överblick över det gemensamma utrymmet i delningslägenheten.  
Kollektiv inrett av Ikea
Överblick över det gemensamma utrymmet i delningslägenheten.  
Annons
Kollektiv inrett av Ikea
Så här kan det se ut i ett av de privata rummen i delningslägenheten.  
Kollektiv inrett av Ikea
Gemensamt utrymme i delningslägenheten  
Kollektiv inrett av Ikea
Gemensam matplats i lägenheten  
Annons

Läs mer:

Badrumsexperten: Här är 2021 års stora badrumstrender

Inred snyggt med elektronik i hemmet – 5 tips

Arkitektens 1950-talshem till salu – se bilderna

Publicerat 11 november 2020
Annons