Här öppnar stjärnkocken Niklas Ekstedts nya vinbar

Tillsammans med chefssommelier Maximilian Mellfors öppnar Niklas Ekstedt Stureplans nya, opretentiösa vinbar med premiär på juldagen.

Annons

Ett stenkast från Stureplan, på Brahegatan 4, ligger Östermalms nya vinbar Tyge & Sessil. Eller vincafé om man så vill. Konceptet är detsamma; det ska vara avslappnat och opretentiöst. Hit går man om man bara vill ta ett glas vin efter ett sent biobesök lika gärna som om man vill lära sig mer om smala vindistrikt.

Tyge & Sessil är senaste tillskottet från stjärnkrögaren Niklas Ekstedt som även har restaurangerna Ekstedt och Restaurang Niklas. Vid sin sida har han sommeliern Maximilian Mellfors som varit sommelier på Ekstedt sedan fem år tillbaka.

Läs mer: Snart öppnar restaurangen Tak på 1000 kvadrat – inrett av Wingårdh

Idén med Tyge & Sessil är att sprida drickglädje och upptäckarlust. Därför finns bekanta viner för den som önskar det men ett ännu större lager av viner från underrepresenterade områden, små producenter och ovanliga druvor.

– Du kanske är sugen på ett visst vin, men då säger vi ”Varför inte testa det här?”. Du kommer att bli nöjd, men det är ett annat uttryck för samma sak, säger Maximilian.

Läs mer: Här öppnar succéhaket Pom & Flora sitt andra kafé

tyge-sessil-1
 

Det märks att det finns ett genuint och gediget intresse för inte bara drycken vin utan även skapandet av drycken. På Tyge & Sessil är man måna om den ekologiska produktionen och vill lyfta små producenter som arbetar lokalt. Man tittar även på vinregioner över hela världen och inte bara de som är störst i export.

Annons

– Jag är väldigt exalterad över vinregioner i Central- och Östeuropa. Jag har aldrig varit där men vinerna som kommer därifrån är bara… wow.

Maximilian berättar om de länder som kom med i EU för 10-15 år sedan och som först nu börjar med hjälp av olika jordbruksbidrag komma på fötter med sin vinodling.

– Det finns starka traditioner med äldre typer av vinmakningsidéer som får moderna räckvidder tack vare detta.

Läs mer: Stordalen öppnar livsstilshotellet At Six – se de första bilderna här

I Tyge & Sessils lokal är nästan allt begagnat. De låga stolarna har de fått från en restaurang i Bryssel, några barstolar är från ett privat hem och bordsskivorna är från golvet på restaurangen Ekstedt.

– Inredningen ska matcha kärnverksamheten. Vi behöver fylla på lite innan vi öppnar, till exempel fler lampor… Som gärna får fungera också.

I lokalen har de ett piano. Men på frågan om de kommer att ha liveband eller liknande säger han bestämt nej. Däremot kan han själv tänka sig att spela någon kväll.

– Det kan absolut hända! Men vi kommer inte att säga ”Klockan sju är det spelning” utan det ska i så fall komma från att det finns feeling i lokalen. Och finns det feeling så kör vi.

Tyge & Sessil har premiär den 25 december och har öppet mellan 16-01 alla dagar.

Läs mer: Efter succén – här öppnar Paradiset sin andra ekobutik

Publicerat 20 december 2016
Annons