Så påverkas drycken av olika glas - 12 glas som lyfter festen

Det är skillnad på glas och glas. Vi guidar dig till de bästa glasen för festens och middagens alla olika drycker som vin, champagne, öl, whiskey och drinkar.

Annons

Det må svida i plånboken att bygga upp ett vitrinskåp fullt av olika glas, men gör du klassiska val är det en investering du har glädje av resten av livet. För visst ser det mycket trevligare ut att servera drycker i glas som är anpassade för dem? Och inte bara ser det mer sofistikerat ut, det kan också göra stor skillnad för dryckens smak. Här är 12 sorters klassiska glas som utgör en bra grund i ditt kök – och förklaringar till varför de är så viktiga för att drycken ska komma till sin rätt.

Vinglas

Vinglas så hittar du rätt
 

Storlek och form på vinglaset kan faktiskt ha direkt inverkan på smaken på vinet. För vin är doften en stor del av upplevelsen och framförallt rött vin behöver en rejäl kupa för att komma till sin rätt. Mynningen ska vara stor så att vinet får ordentligt med syre, men ändå tulpanformat så att doften stannar kvar. Den stora skålen är avsedd att påskynda oxidationsprocessen, vilket i sin tur bidrar till att utveckla arom och smak. Tänk också på att inte fylla glaset till mer än en tredjedel, blir glaset för fullt finns ingen plats för doften, vilket påverkar upplevelsen av vinet.

Annons

Men varför är vitvinsglas mindre än rödvinsglas? Jo, helt enkelt för att vitt vin ska drickas kallt och om glaset är för stort så ryms mer vin och vinet blir varmt innan det druckits upp.

Här är Systembolagets bästa tips när du ska välja vinglas:

  • Tunt, ofärgat glas. Ett tunt glas ger helt enkelt en trevligare upplevelse.
  • Rejäl kupa – doften behöver utrymme.
  • Lagom långt handtag. Då värms inte vinet upp av handen. Ofta doftar händerna dessutom tvål, så ju längre bort från näsan, desto bättre.
  • Stadig fot.

Här hittar du maffiga rödvinsglas  (reklamlänk)

Här hittar du fina vitvinsglas (reklamlänk)

Ölglas

Hitta rätt ölglas
 

En riktigt ölkännare tycker såklart att olika öl bör serveras ut olika glas. Stout, ale, lager, IPA, veteöl… alla tarva de olika design på glaset. Men det kanske inte är så realistiskt för gemene man att ha hemma i skåpet. Ska du bara satsa på ett sorts ölglas rekommenderar vi ett lagom stort, lätt kupat glas med kort fot. Det håller ölen kall eftersom det inte håller för stor mängd och foten gör att du slipper värma glaset med handen, samtidigt som skum och kolsyra kontrolleras en aning av den lätta kupningen. Det ger dessutom en festligare känsla. De klassiska raka glasen brukar däremot få sämst betyg från ölexperter.

Annons

Vill du ha ett glas som funkar till många sorters öl, kan du hitta det här (reklamlänk)

För den som har svårt att bestämma sig finns detta 3-i-ett-set (reklamlänk)

Champagneglas

Champagneglas - välj rätt glas
 

Vilket är det bästa glaset att servera champagne ur? Avlånga flöjtglas eller runda coupeglas?Det beror helt på vad du är ute efter. Om du föredrar bubblor är det avlånga glaset bäst eftersom de behålls bäst i dem, men tyvärr kan man inte känna doften särskilt bra eftersom glaset är för smalt i öppningen. Ett klassiskt coupeglas är däremot att föredra om du vill få ut det mesta av doft-och smakupplevelsen, men tyvärr är det en flyktig historia eftersom det dunstar fort.

Fina höga champagneglas hittar du här (reklamlänk)

Klassiska kupor hittar du här (reklamlänk)

Snifferglas

 

Även om en finkännare säkert gärna dricker ur specifika glas för varje dryck är det få som har plats eller tillräckligt intresse för att samla på sig allsköns olika glas. Då är ett snifferglas (eller digestiveglas) ett utmärkt allroundglas till whiskey, rom, cognac, dessertvin och likörer. Liten fot och en avsmalnande kupa gör att doften stannar kvar och som tillåter generöst snurrande utan att drycken spills ut. Här kan du köpa snifferglas (reklamlänk)

Tumblerglas

Hitta rätt glas - tumbler
 

Vanligt till starka spritdrinkar, whiskey eller rom, framförallt för den som föredrar att avnjuta drycken i ett klassiskt glas med en isbit. Nackdelen är att aromerna lätt försvinner genom den stora mynningen. Ett fint kit med tumblerglas och tillhörande karaff hittar du här (reklamlänk)

Highball- eller longdrinkglas

Higballglas
 

För mer läskande drinkar passar highball- eller longdrinkglas som det också kallas. Gott om plats för både is och topping. Ett fint set med olika matchande mönster hittar du här (reklamlänk)

Cocktailglas

Hitta rätt glas - cocktailglas
 

För lyxiga drinkar med koncentrerad smak rekommenderas cocktailglas. Foten ska vara lång så att du inte värmer upp drycken med handen. Fungerar också fint för att servera olika efterrätter i. Klassiska, eleganta cocktailglas hittar du här (reklamlänk)

 

Källa: Systembolaget, Elle Mat & Vin  Bildkälla: IBL

Läs mer:

Tina Hellberg – så lyckas du med nyårsdukningen

Expertens sista minuten-tips – så fixar du snyggaste dukningen

Publicerat 23 november 2018
Annons