Stjärnarkitektens bästa sommartips för en Stockholms-weekend

Eero Koivisto, hyllad arkitekt på inrednings- och designföretaget Claesson Koivisto Rune ger sina bästa sommartips i Stockholm.

Annons

Eero Koivisto, arkitekt på Claesson Koivisto Rune har inte bara fingertoppskänsla för design och arkitektur – efter att ha rest jorden runt i jobbet är han också en utmärkt ciceron inom Stockholms restaurangvärld. Här är restaurangerna du inte får missa om du är på besök i sommar – eller om du stannar i stan på semestern!

Lilla Ego

En lite osannolik hybrid av ett ”hemmainrett” kvartershak och en Michelinkrog matmässigt. Som dessutom har ett evigt soundtrack av vid detta laget gamla Kent-låtar. Jag har haft med mig japaner, holländare, italienare, norrmän och argentinare, bland annat. Alltid sittande vid de icke bokningsbara platserna vid bardisken – eftersom att jag aldrig kommer mig för att boka månader innan – vilket gör att det känns konstigt att sitta vid ett bord när jag är där.

Ingefärspicklad kålrot på Rutabaga i Stockholm.
Rutabaga betyder kålrot, och är namnet på Mathias Dahlgrens senaste krogskapelse. Foto: Lennart Weibull.  

Rutabaga

När Mathias Dahlgren stängde ner sin tvåstjärniga Michelinkrog för att i samma lokaler öppna en vegetarisk spetsrestaurang var många i mat-Stockholm upprörda. Jag tycker att det var till det bättre. Det behövdes någon som han för att flytta det köket in i finrummet. Sedan öppningen av Rutabaga har det kommit fler sådana ställen här i stan, vilket inte är en dag för sent.

Sushi och sushibowl på Sushi Sho i Stockholm.
Sushi på Michelin-vis hos Sush Sho.  Foto: Magnus Skoglöf

Sushi Sho

Ett hål i väggen ett stenkast från Odenplan. Med en inställning och en lokal som skulle kunnat ligga i Tokyo, Osaka eller Kyoto. Med den stora skillnaden att det mesta som serveras är av svenskt, eller i alla fall nordiskt, ursprung. Har haft med mig många japanska bekanta hit, och Sho har alltid klarat det testet med glans.

Kyckling på vit tallrik på restaurang Portal i Stockholm.
 

Portal

När Klas Lindberg öppnade Portal 100 meter hemifrån mig tänkte jag att det nästan var för nära. När han nu utökar sitt S:t Eriksplan-imperium med en närliggande vinbar, som också hyser ett chambre séparée och ett studiokök, så kan det bara bli ännu bättre. Att det är vi som ritar är ju också fantastiskt!

Annons

Matkonsulatet

När en spansk kock på en Michelinrestauarang i Barcelona hamnar i Stockholm och öppnar en liten mysig kvarterskrog, som serverar utsökta moderna svensk-katalanska hybrid- tapasrätter, är det alldeles självklart att man blir stammis. Den likaledes udda spansk- katalanska vinlistan är inte dum den heller.

Läs mer:

Stjärnkocken Frida Ronges tips – Sommarsveriges 5 bästa restauranger

Titta in bakom kulisserna på världens mest inflytelserika restaurang

9 hyllade vegetariska restauranger att besöka i New York

Annons