Man behöver inte ha gått en bartenderkurs för att vara proffs på drinkar, men det kan också vara lite av en djungel. Vilket glas, till vilken drink? Hur skulle nu den frusna Margaritan serveras – högt glas, lågt glas eller glas med fot?

Ingen fara! Vi listar vilka glas du ska använda till vilken drink och dessutom bjuder vi på snyggaste tillbehören för att skapa en sjysst hemmabar.

1. Lowballglas

Lowballglaset är ett lågt vanligt glas utan fot och har ofta lite tjockare botten, lowballglaset används ofta till enkla drinkar. Drinkar som passar för ett lowballglas är Negroni, Old fashioned eller Whisky. Lowballglasen kan också gå under namnet tumblerglas.

Här är några av våra favorit lowballglas som ni kan klicka hem.

Lowballglas

Klassiskt lowballglas, dock lite rundad och har en lyxig liten guldkant. Här hittar (reklamlänk från Adtraction) du det.

Lowballglas Ferm living

Några, inte så klassiska, lowballglas – men passar utmärkt till lite enklare drinkar som små Whisky sour. De här glasen från Ferm living kan du köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

Lowballglas

Ta in lite färg med de här glasen, dock utan den klassika tjocka botten – men vad gör det när man piggas upp av färg till sin drink. Glasen kan du läsa mer om här. (reklamlänk från Adtraction)

2. Highballglas

Efter lågt kommer högt, i detta fall Highballglasen, de är som ett högre och något smalare lowballglas. I denna typ av glas serverar man ofta long drinks, ofta med mycket is som klassikern Gin och tonic, Screwdriver eller varför inte baksmällebotaren Bloody Mary.

Här är några snygga Highballglas du kan hitta i butik just nu.

Highballglas

Long drinkglas tillverkade i tåligt kristallglas – klicka hem dem här. (reklamlänk från Awin.com)

Highballglas

Stilrena, höga glas i två-pack från Riedel (reklamlänk från Adtraction).

Highballglas

För att matcha med de små lowballglasen så finns här också ett par highballglas i samma stil. Köp dem här. (reklamlänk från Awin.com)

3. Margaritaglas

Glaset säger sig självt rätt väl, i denna glastyp serveras Margaritas, frozen eller inte! Man kan också våga sig på att hälla upp en Frozen Daiquiri – inte fel det heller. Modellen är lik den traditionella cocktailglaset förutom att det är uppdelat som i två nivåer.

Här kommer våra tips på Margaritaglas.

Margaritaglas

En enkel glasmodell med maskinblåst kristallglas, passar fint till drinken eller servera desserten i glaset för lite extra lyxkänsla. Du hittar dem här. (reklamlänk från Adtraction)

Margaritaglas

Här har ni det ultimata festglaset, varför? Jo det är nämligen gjort i plast så det kan i princip inte gå sönder. Kanske inte det vackraste man ställer fram till fest, men bra om du har klumpiga vänner. Läs mer om glasen från Bodum här. (reklamlänk från Awin.com)

4. Cocktailglas

Cocktailglasets klassiska form är som en uppochner-vänd kon och formen beror på att drinkar som serveras i detta glaset har ofta dofter som spelar roll – därav stor öppning på glaset. Så när du tar en sipp på drinken kommer näsan nära aromerna av drycken. Cocktailglaset kallas ofta Martiniglas, just för att drinken Dry Martini ofta serveras i denna typ av glas. Annan dryck som passar till cocktailglaset är Cosmopolitan.

Spana in våra favoriter här.

Cocktailglas Ferm Living

Munblåst cocktailglas av rak och stilren design från Ferm Living, de hittar du hos Nordic Nest (reklamlänk från Awin.com). De funkar lika bra till Champagne som till dessertkupa.

Cocktailglas

Klassiskt format cocktailglas med bärnstensfärgat glas, som adderar lite guldkant till drinktillställningen. Glasen kan du läsa mer om här. (reklamlänk från Awin.com)

5. Avceglas

Det nätta avecglaset plockas fram strax när middagen är klar, till kaffet och desserten. Modellen kännetecknas av en nätt kupa och en liten fot – glaset ska ligga enkelt och bra i handen. Den lite snävare toppen på glaset fångar upp dryckens aromer när du värmer upp glaset och drycker med handen. Drycker som passar till denna modell är brandy, cognac och whisky.

Här är våra favoriter.

Avecglas

Munblåst avecglas från Eva Solo med en elegant sned öppning upptill. Här (reklamlänk från Awin.com) hittar du dem.

Avecglas

Våga dig på en lite högre glasmodell och byt ut congacen mot ett glas grappa! Läs mer om glasen här. (reklamlänk från Adtraction)

6. Champangeglas

Kronan på verket är champagneglasen, de finns i lite olika modeller – som det klassiska flöjtglaset, tulpanformat eller coupe som för tankarna till det glada 20-talet och champagnetorn av vackra kupade glas. Champagneglasen passar bra att använda till drycker som prosecco, cava eller just champagne – kika på de olika nedan.

Champagneglas

Champagneglas från Orrefors är formgivet av Erika Lagerbielke. Ett vackert, elegant glas med en blå droppe genom benet. De kan du köpa hem här. (reklamlänk från Awin.com)

Champagneglas Coupe

Champagneskålen ur serien Inku, designad av Sergio Herman för Serax – ett elegant inslag när det bjuds upp till fest. Läs mer om kupan här. (reklamlänk från Adtraction)

Champagneglas

Denna modell av glas är som en blandning av flöjt och coupe, den har ett högt ben, men desto bulligare upp till. Poppa en flaska bubbel och klicka hem glasen här. (reklamlänk från Adtraction)

7. Shotglas

Vi avslutar denna lista på glas med shotglasen, för vad är väl en riktigt fest utan det lilla shotglaset. Varför inte bjuda på den härliga, värmande klassikern Hot shot?

Här är våra favoriter.

Shotglas

Stapelbara shotglas som tar minimal plats i vitrinskåpet där hemma. Glaset är format med ett vackert mönster och har en viss tyngd. Du kan klicka hem glasen hos Nordic Nest. (reklamlänk från Awin.com)

Shotglas

Inspirerad av den smältande isen i Lappland skapade Tapio Wirkkala glasen Ultima Thule på 1960-talet – de finns i olika storlekar, shotglasen hittar du här. (reklamlänk från Adtraction)

Bar- och drinktillbehör

För att kunna lyckas med en riktigt bra drink så behövs det lite olika tillbehör och varför inte satsa på snygga sådana?

Shakerset rostfritt stål

Komplett shakerset i rostfritt stål från Table Top Stories. Läs mer om det här. (reklamlänk från Adtraction)

Cocktailsked sugrör

Vissa drinkar behöver röras för att smakerna ska sätta sig som de ska, vad är inte den perfekta lösningen då om inte denna cocktailsked med sugrör. De kan du beställa hem här. (reklamlänk från Adtraction)

Ishink House Doctor

Ska det göras drinkar med is behövs självklart en ishink, som denna snygga tillverkad av högkvalitativt mangoträ med insida av rostfritt stål som håller temperaturen jämn. Klicka hem hinken från House Doctor här. (reklamlänk från Awin.com)

Ishink marmor

Eller så väljer du denna lyxvariant av marmor från Ferm Living. (reklamlänk från Awin.com)

Muddlare akacia

Mojitofredag! Ja, då behöver du en muddlare för att gona ihop limen och myntan. Här (reklamlänk från Adtraction)kan du köpa en i akacia.

Glasunderlägg kork

Det är nog många hem som har ett eller annat bord som blivit förstörda av ringar från glas. Inga problem, för att undvika detta i framtiden bör du ha glasunderlägg – här hittar du snygga underlägg av rökt kork, finns hos Designtorget. (reklamlänk från Adtraction)

Sabel för sabrering

En pryl du trodde att du inte behövde, men självklart ska du ha en sabel att sabrera med om det champagne är på drinklistan. Använd med försiktigthet, läs mer om sabeln här. (reklamlänk från Adtraction)

Champagnekylare

Skaffa dig en riktigt pampig champagnekyl, som denna i en elegant böljande form från Georg Jensen designad av Helle Damkjær – finns att hitta hos Nordic Nest (reklamlänk från Awin.com).

Isform stora isbitar

Är det drinkar ur ett lowballglas som gäller, då ska du ha snygga isbitar och då krävs en bra isform. Här kan du köpa (reklamlänk från Adtraction) en i sillikon som förser dig med rejäla isbitar.

Iskross

Till isiga drinkar kan det behövas en iskross – här hittar du det (reklamlänk från Adtraction).

Glasunderlägg Plattan från Designtorger

Glasunderlägg Plattan finns att hitta hos Designtorget (reklamlänk från Adtraction).

Läs mer:

Färgstarkt och lekfullt – trendiga stearinljus att tända i vinter

21 fina detaljer till årets nyårsdukning

Så får du ut det mesta av rut och rot – 2021