Guide: så Väljer du rätt glas till rätt drink

För vissa är kanske rätt glas till rätt drink helt självklart, men för andra kanske detta kan vara lite knepigt. Ingen fara! Vi listar glasen, drinkarna och tillbehören. Allt för att du ska kunna bli ett drinkproffs hemma!

Annons
Så väljer du rätt glas till rätt drink
Så väljer du rätt glas till rätt drink
1:01

Man behöver inte ha gått en bartenderkurs för att vara proffs på drinkar, men det kan också vara lite av en djungel. Vilket glas, till vilken drink? Hur skulle nu den frusna Margaritan serveras – högt glas, lågt glas eller glas med fot?

Ingen fara! Vi listar vilka glas du ska använda till vilken drink och dessutom bjuder vi på snyggaste tillbehören för att skapa en sjysst hemmabar.

1. Lowballglas

Lowballglaset är ett lågt vanligt glas utan fot och har ofta lite tjockare botten, lowballglaset används ofta till enkla drinkar. Drinkar som passar för ett lowballglas är Negroni, Old fashioned eller Whisky. Lowballglasen kan också gå under namnet tumblerglas.

Här är några av våra favorit lowballglas som ni kan klicka hem.

Lowballglas
 

Klassiskt lowballglas, dock lite rundad och har en lyxig liten guldkant. Här hittar (reklamlänk) du det.

Annons
Lowballglas Ferm living
 

Några, inte så klassiska, lowballglas – men passar utmärkt till lite enklare drinkar som små Whisky sour. De här glasen från Ferm living kan du köpa här. (reklamlänk)

Lowballglas
 

Ta in lite färg med de här glasen, dock utan den klassika tjocka botten – men vad gör det när man piggas upp av färg till sin drink. Glasen kan du läsa mer om här. (reklamlänk)

Annons

2. Highballglas

Efter lågt kommer högt, i detta fall Highballglasen, de är som ett högre och något smalare lowballglas. I denna typ av glas serverar man ofta long drinks, ofta med mycket is som klassikern Gin och tonic, Screwdriver eller varför inte baksmällebotaren Bloody Mary.

Här är några snygga Highballglas du kan hitta i butik just nu.

Highballglas
 

Long drinkglas tillverkade i tåligt kristallglas – klicka hem dem här. (reklamlänk)

Highballglas
 

Stilrena, höga glas i två-pack från Riedel (reklamlänk).

Annons
Highballglas
 

För att matcha med de små lowballglasen så finns här också ett par highballglas i samma stil. Köp dem här. (reklamlänk)

3. Margaritaglas

Glaset säger sig självt rätt väl, i denna glastyp serveras Margaritas, frozen eller inte! Man kan också våga sig på att hälla upp en Frozen Daiquiri – inte fel det heller. Modellen är lik den traditionella cocktailglaset förutom att det är uppdelat som i två nivåer.

Här kommer våra tips på Margaritaglas.

Margaritaglas
 

En enkel glasmodell med maskinblåst kristallglas, passar fint till drinken eller servera desserten i glaset för lite extra lyxkänsla. Du hittar dem här. (reklamlänk)

Annons
Margaritaglas
 

Här har ni det ultimata festglaset, varför? Jo det är nämligen gjort i plast så det kan i princip inte gå sönder. Kanske inte det vackraste man ställer fram till fest, men bra om du har klumpiga vänner. Läs mer om glasen från Bodum här. (reklamlänk)

4. Cocktailglas

Cocktailglasets klassiska form är som en uppochner-vänd kon och formen beror på att drinkar som serveras i detta glaset har ofta dofter som spelar roll – därav stor öppning på glaset. Så när du tar en sipp på drinken kommer näsan nära aromerna av drycken. Cocktailglaset kallas ofta Martiniglas, just för att drinken Dry Martini ofta serveras i denna typ av glas. Annan dryck som passar till cocktailglaset är Cosmopolitan.

Annons

Spana in våra favoriter här.

Cocktailglas Ferm Living
 

Munblåst cocktailglas av rak och stilren design från Ferm Living, de hittar du hos Nordic Nest (reklamlänk). De funkar lika bra till Champagne som till dessertkupa.

Cocktailglas
 

Klassiskt format cocktailglas med bärnstensfärgat glas, som adderar lite guldkant till drinktillställningen. Glasen kan du läsa mer om här. (reklamlänk)

Annons

5. Avceglas

Det nätta avecglaset plockas fram strax när middagen är klar, till kaffet och desserten. Modellen kännetecknas av en nätt kupa och en liten fot – glaset ska ligga enkelt och bra i handen. Den lite snävare toppen på glaset fångar upp dryckens aromer när du värmer upp glaset och drycker med handen. Drycker som passar till denna modell är brandy, cognac och whisky.

Här är våra favoriter.

Avecglas
 

Munblåst avecglas från Eva Solo med en elegant sned öppning upptill. Här (reklamlänk) hittar du dem.

Avecglas
 

Våga dig på en lite högre glasmodell och byt ut congacen mot ett glas grappa! Läs mer om glasen här. (reklamlänk)

Annons

6. Champangeglas

Kronan på verket är champagneglasen, de finns i lite olika modeller – som det klassiska flöjtglaset, tulpanformat eller coupe som för tankarna till det glada 20-talet och champagnetorn av vackra kupade glas. Champagneglasen passar bra att använda till drycker som prosecco, cava eller just champagne – kika på de olika nedan.

Champagneglas
 

Champagneglas från Orrefors är formgivet av Erika Lagerbielke. Ett vackert, elegant glas med en blå droppe genom benet. De kan du köpa hem här. (reklamlänk)

Champagneglas Coupe
 

Champagneskålen ur serien Inku, designad av Sergio Herman för Serax – ett elegant inslag när det bjuds upp till fest. Läs mer om kupan här. (reklamlänk)

Annons
Champagneglas
 

Denna modell av glas är som en blandning av flöjt och coupe, den har ett högt ben, men desto bulligare upp till. Poppa en flaska bubbel och klicka hem glasen här. (reklamlänk)

7. Shotglas

Vi avslutar denna lista på glas med shotglasen, för vad är väl en riktigt fest utan det lilla shotglaset. Varför inte bjuda på den härliga, värmande klassikern Hot shot?

Här är våra favoriter.

Shotglas
 

Stapelbara shotglas som tar minimal plats i vitrinskåpet där hemma. Glaset är format med ett vackert mönster och har en viss tyngd. Du kan klicka hem glasen hos Nordic Nest. (reklamlänk)

Annons
Shotglas
 

Inspirerad av den smältande isen i Lappland skapade Tapio Wirkkala glasen Ultima Thule på 1960-talet – de finns i olika storlekar, shotglasen hittar du här. (reklamlänk)

Bar- och drinktillbehör

För att kunna lyckas med en riktigt bra drink så behövs det lite olika tillbehör och varför inte satsa på snygga sådana?

Shakerset rostfritt stål
 

Komplett shakerset i rostfritt stål från Table Top Stories. Läs mer om det här. (reklamlänk)

Annons
Cocktailsked sugrör
 

Vissa drinkar behöver röras för att smakerna ska sätta sig som de ska, vad är inte den perfekta lösningen då om inte denna cocktailsked med sugrör. De kan du beställa hem här. (reklamlänk)

Ishink House Doctor
 

Ska det göras drinkar med is behövs självklart en ishink, som denna snygga tillverkad av högkvalitativt mangoträ med insida av rostfritt stål som håller temperaturen jämn. Klicka hem hinken från House Doctor här. (reklamlänk)

Annons
Ishink marmor
 

Eller så väljer du denna lyxvariant av marmor från Ferm Living. (reklamlänk)

Muddlare akacia
 

Mojitofredag! Ja, då behöver du en muddlare för att gona ihop limen och myntan. Här (reklamlänk)kan du köpa en i akacia.

Glasunderlägg kork
 

Det är nog många hem som har ett eller annat bord som blivit förstörda av ringar från glas. Inga problem, för att undvika detta i framtiden bör du ha glasunderlägg – här hittar du snygga underlägg av rökt kork, finns hos Designtorget. (reklamlänk)

Annons
Sabel för sabrering
 

En pryl du trodde att du inte behövde, men självklart ska du ha en sabel att sabrera med om det champagne är på drinklistan. Använd med försiktigthet, läs mer om sabeln här. (reklamlänk)

Champagnekylare
 

Skaffa dig en riktigt pampig champagnekyl, som denna i en elegant böljande form från Georg Jensen designad av Helle Damkjær – finns att hitta hos Nordic Nest (reklamlänk).

Annons
Isform stora isbitar
 

Är det drinkar ur ett lowballglas som gäller, då ska du ha snygga isbitar och då krävs en bra isform. Här kan du köpa (reklamlänk) en i sillikon som förser dig med rejäla isbitar.

Iskross
 

Till isiga drinkar kan det behövas en iskross – här hittar du det (reklamlänk).

Glasunderlägg Plattan från Designtorger
 

Glasunderlägg Plattan finns att hitta hos Designtorget (reklamlänk).

Annons

Läs mer:

Färgstarkt och lekfullt – trendiga stearinljus att tända i vinter

21 fina detaljer till årets nyårsdukning

Så får du ut det mesta av rut och rot – 2021

Publicerat 04 december 2020
Annons