The Winery Hotel är Sveriges första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Det startades i januari 2016 av familjen Ruhne som är vinproducenter och familjen Söder, som drivit hotell i över 30 år.

I dag är hotellet en populär destination för såväl svenska som internationella turister som vill uppleva en bit av Toscana i Norden, och familjen Ruhnes stora passion för regionens kultur och mat sitter verkligen i väggarna.

Men långt innan Mats och Birgitta Ruhne ens hade en tanke på att ge sig in i hotellbranschen, fanns drömmen om en vingård i Italien.

– Jag och Mats jobbade en period som reseledare i Italien på 60-talet och tanken på äga ett hus i Toscana växte sig bara starkare med åren, så att flytta någon annanstans var inte ett alternativ, berättar Birgitta Ruhne.

Familjen Ruhnes hem i Terreno. Foto: Petter Bäcklund.

Under 80-talet blev Mats indragen i en uppmärksammad tvist med finansmannen Jan Stenbeck, som försökte ta över Mats bolag och därmed sätta familjens ekonomi på spel.

Bråket pågick under flera år och under tiden bestämde sig Mats och Birgitta för att, om de skulle vinna tvisten, så skulle de förverkliga drömmen om att köpa en vingård i Italien.

Nu har de pendlat mellan de böljande kullarna på vingården Terreno i Chianti-distriktet och hemmet i Stockholms innerstad i över 30 år.

På gården som ligger några kilometer utanför byn Greve In Chianti, finns numera en butik, en restaurang och ett tiotal semesterhus och lägenheter till uthyrning – omgivna av vackra böljande kullar, cypresser, olivlundar och långa raka rader med vinrankor.

– Mäklaren gav mina föräldrar en dag på sig att bestämma sig för att köpa. De slog till, trots att de inte visste någonting om vinproduktion. Och från den ena dagen till den andra hade hela familjen flyttat ner till Toscana, berättar dottern Sofia Ruhne, som driver hela Terreno och ansvarar för vinerna på The Winery Hotel.

De tidigare ägarna lämnade kvar allt: de anställda på gården och till och med maten i kylskåpet. De två första åren försökte Mats och Birgitta att lära sig så mycket som möjligt om vinframställning av gårdens personal, samtidigt som de anställda fick sköta produktionen. De påbörjade även en total upprustning och modernisering av allt och i dag är det bara utsidan på det gamla bostadshuset som är sig likt, en herrgårdsliknande italiensk villa à la 1500-tal.

– När vi kom hit var väggarna i huset täckta av masonit och när vi tog bort dem kom husets karaktär verkligen fram. Även om vi gjorde om mycket så ville vi behålla husets ursprung, säger Birgitta.

Foto: Petter Bäcklund.

I början på 90-talet var familjen redo att ta över produktionen själva och 1992 fick de in sitt Chianti classico-vin i Systembolagets sortiment. De blev snabbt en av de största på chianti i Sverige, ett vin som karaktäriseras av en gammal vinodlartradition där det är förbjudet att vattna vinrankorna och som kännetecknas av certifieringen tuppen ”Gallo Nero” på flaskans hals.

Förutom vinproduktionen nere i Terreno fraktas tio ton druvor till familjens hotell i Solna varje år. Där pressas druvorna, bearbetas och lagras i tunnor som sedan förbrukas på The Winery Hotel samt säljs vidare.

Foto: Petter Bäcklund.

För att fira årets skörd anordnar hotellet för andra året i rad en vinskördefest i äkta toscansk anda den 30 september-1 oktober.

Då förvandlas hotellets lobby till en marknadsplats där besökaren kan provsmaka italienska ostar och charkuterier, lyssna på spännande talare, titta på konst och hantverk. Nytt för i år är även yogaklasser med kombinerade vinprovningar.

Mer info om festivalen hittar du här.

Spana in interiören på The Winery Hotel:

I hotellets interiör, som tagits fram av Jan Söder, har inspiration hämtats från Brooklyns ombyggda fabriker och Toscanas anrika vingårdar och saluhallar. I entrén möts gästerna därför direkt av ekfat med det egna vinet i en öppen och luftig miljö, medan exteriören präglas av en tydlig industrikänsla.

Utöver boendet och restaurangen erbjuds även sommelierledda vinprovningar i hotellets egna vinotek.

Foto: Jan Malmström. 

Läs också:

Snart öppnar Nobis hotell i designstaden – kika in

Designhotellet At Six öppnar takbar med panoramautsikt

Ångkraftverket omvandlades till designhotell – kika in

Gilla Residence på Facebook