Mark Isitt och Köpenhamn.

1:39

Efter reklamen: 7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

(1:39)

1. Öl på Dronning Louises bro

»Dronning Louises bro spänner över stadens bälte av sjöar, från den borgerliga stadskärnan till det hippare Nørrebro. En ornamenterad skönhet, fullvärdig en drottning, ritad av Vilhelm Dahlerup (arkitekten bakom nästan varenda offentlig Köpenhamnsbyggnad kring förra sekelskiftet). I solnedgången förvandlas bron till backanalisk festplats. Köp en sexpack Tuborg classic – bästa ölen, säljs bara i Danmark – och knö dig ner på någon av de många klassiska Københavnerbænkene.«

2. Helle Mardahls showroom

Helle Mardahls showroom.

Helle Mardahls showroom.

»Helle Mardahl är Londonutbildad modedesigner, kursare med Henrik Vibskov och Stine Goya. I dag är hon huvudsakligen verksam som glaskonstnär och likt Monica Backström närmar hon sig disciplinen från ett renodlat designperspektiv. I sitt nya showroom visar hon svällande siluetter i bubbelgumsfärger, långt från glashyttans sot. Oemotståndligt.« hellemardahl.com

6 smultronställen att besöka i Skåne

3. Kongens have

Kongens have.

Kongens have.

Daniel Rasmussen

»Kongens have är som Kungsträdgården, en barockpark mitt i stan med utsikt över ett slott. Men där slutar likheterna. ›Haven‹ är ett under av omsorg, gräsmattorna klippta med nagelsax, buxbomshäckarna skurna med laser. Och alldeles intill ligger stans kanske vackraste museum, Davids samling.« davidmus.dk

4. Bada mitt i stan

Bada mitt i stan.

Bada mitt i stan.

Nicolai Perjesi

»Så gott som samtliga kajkanter är strösslade med orange badtrappor. Om du inte vill bada från någon av de spektakulära badplatser som Julien de Smedt och Bjarke Ingels ritat åt staden, vill säga.«

svoemkbh.kk.dk

Nyöppnade minihotellet Vipp pencil case i Köpenhamn – kika in!

5. Smörrebröd på Shønnemanns

Smörrebröd på Shønnemanns.

Smörrebröd på Shønnemanns.

Mark Isitt

»Shønnemanns är en institution. I snart 150 år har man serverat smørrebrød så som smørrebröd ska serveras, i kombination med 140 olika snapsar och nästan lika många ölsorter. Jag bor två trappor upp och har snart ätit mig igenom hela den svindlande menyn. René Redzepi har sin egen favorit, men min är faktiskt En svensker: rödspättfilé med remouladsås, räkor, dill och citron.«

restaurantschonnemann.dk