Bara sex timmars flygresa bort är Marrakech vår närmaste riktigt exotiska destination. Staden lämpar sig perfekt för en långweekend och under den tidiga våren är klimatet som allra bäst. Hit åker jag för att äta god mat, samla inspiration och köpa med mig unik inredning hem. Här kommer mina allra bästa tips till dig som ska besöka staden.

Hotell

La Mamounia.

Riad Saba

I Marrakech bor jag gärna på en klassisk riad och då helst på Riad Saba. Den familjära och avslappnade stämningen får en genast att känna sig som hemma och på den lilla innergården porlar en fontän välkomnande. De få rummen är enkelt men vackert inredda i traditionell marockansk stil. Tar man några steg utanför dörren hamnar man mitt i Marrakech livliga gatuliv.

Fellah Hotel

Strax utanför Marrakech ligger detta eko-hotell som bjuder på ett avslappnat och modernt boende. Hotellet lämpar sig extra bra för den som söker avkoppling och en lite egentid. Hit åker man nämligen för att delta i yogaklasserna, boka en behandling på hotellets hammam eller läsa en bok i biblioteket.

Les Deux Tours                            

Beläget i Marrakech grönaste stadsdel Palmeraie är hotellet Les Deux Tours som en lugn och fridfull oas. Här finns alla förutsättningar för fullkomlig avkoppling, på behörigt avstånd från innerstadens bullriga trafik, trånga gränder och stökiga myller. I den parkliknande trädgården ligger vackra byggnader utströdda med traditionella rum där vissa bjuder på både öppen spis och privat pool. Hotellets spa håller hög klass och behandlingarna utgår från produkter baserade på växter som odlats på Atlasbergens sluttningar.

La Mamounia

La Mamounia är Marrakech allra främsta lyxhotell beläget i ett legendariskt palats mitt i stan. Hotellet öppnade redan 1923 och sedan dess har i stort sett alla 1900-talets kändisar bott på hotellet. För några år sedan stängdes hotellet ner i hela tre år för en totalrenovering ledd av Jaques Garcia. Resultatet blev färgstarkt, maximalistiskt och spännande och trots de stora ytorna känns miljöerna både ombonade och mysiga. 2011 rankades hotellets pampiga spa som världens bästa enligt Condé Nast och är liksom restaurangerna väl värt att besöka även om du inte bor på hotellet 

Restauranger

Le Restaurant à la Maison Arabe.

Comptoir Darna

I köket på Comptoir Darna blandas marockanska och internationella influenser, men denna restaurang rekommenderar jag inte nödvändigtvis för maten eller servicen. Hit går man istället för den festliga atmosfären och den glada stämningen. Perfekt för det stora sällskapet eller bara för en drink i baren innan restaurangen förvandlas till en nattklubb. Missa inte magdansöserna som fyller matsalen kring midnatt.

Grand Café de la Poste

Vill man ha omväxling från den traditionellt marockanska maten är Grand Café de la Poste ett av de absolut bästa alternativen. Här serveras en fransk meny i en pampig lokal som andas lika delar fransk glamour som marockansk historia. Här serveras mat från tidig morgon till sen kväll, men allra bäst är restaurangen runt middagstid då belysningen dämpas, dukarna läggs på och jazzen blandas med exotiska toner.

Dar Yacout

Klassikern Dar Yacout har blivit en riktig institution i Marrakech och de flesta som någon gång har besökt staden känner till denna restaurang. Belägen i en av stadens vackraste riader är miljön svårslagen och väl värd att uppleva. Köket serverar traditionell men medioker marockansk mat och inte sällan får man ett framträdande av restaurangens musiker vid bordet.

Al Fassia

Al Fassia är en av få fine dining-restauranger i Marrakech som bygger på det lokala köket. Restaurangen, som dessutom drivs av ett helt kvinnligt team, är inhyst i ett vackert boutique hotell med samma namn. Varma kvällar sitter jag helst i den romantiska trädgården och beställer in deras omtalade niorätters meze-meny.

Le Restaurant à la Maison Arabe

Även denna restaurang är inhyst på ett av stadens bättre hotell. Här äter man traditionell marockansk mat i en färgstark och ombonad miljö som karaktäriseras av stoppade möbler, ockrafärgade väggar, handmålade tak och en terrass överöst av blommor.

Att göra 

Musée Yves Saint Laurent.

Marknaden

Marknaden i medinan bjuder på en exotisk miljö och ett spännande utbud. Marknaden är indelad i flera olika souken som erbjuder allt från färskvaror och kryddor till lädervaror, keramik och fantastiska mattor. En bra plats att utgå från är det stora torget Jemaa el-Fna som ligger i marknadens utkant. På dagarna fylls torget av fruktstånd och ormtjusare, men stannar man kvar till kvällen har man här också chans att uppleva autentisk marockansk mat på matmarknaden som öppnar när solen går ned.

Musée Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent besökte Marrakech för första gången 1966 och sedan dess var staden en stor del av hans liv och influerade mycket av hans arbete. Nyligen öppnades två museum i hans ära, ett i Paris och ett i Marrakech. Det i Marrakech är det största och här visas ett viktigt stycke modehistoria i en fantastisk miljö. För den som inte är modeintresserad är museet minst lika sevärt för sin arkitektur, signerad Studio KO.

Jardin Majorelle

Ett besök i denna färgstarka botaniska trädgård ger alltid både avkoppling och inspiration. Trädgården anlades redan 1923 av fransmannen Jacques Majorelle och några år senare byggdes en villa i trädgården som målades i en starkt blå färg som har kommit att bli karaktäristisk för trädgårdens arkitektur. Under 80-talet köpte Pierre Bergé och Yves Saint Laurent den då något förfallna fastigheten, men restaurerade både trädgården och villan. Idag är den rogivande trädgården öppen för allmänheten och är väl värd ett besök.

Maison de la Photographie

Är man intresserad av fotografi och Marrakech historia är detta museum helt rätt. I museets kollektion ingår över 10 000 verk som spänner över en lång period. Här kan man hitta foton tagna så tidigt som 1870 av fotografer som levde och arbetade i staden till mer moderna verk av nutida fotografer. Museet presenterar också temporära utställningar på särskilda teman som ändras var sjätte månad, så det finns alltid något nytt att upptäcka.

Atlasbergen

Har du tillräckligt med tid rekommenderar jag starkt en dagsutflykt till Atlasbergen. På vägen dit har man chans att uppleva en del av landsbygden som omger Marrakech och väl där bjuds man på mäktiga vyer över den karga naturen. Flera av topparna i området är så höga att de är snöbeklädda stora delar av året och på vintern går det till och med att åka skidor på vissa håll. I byarna har man också chans att hitta vackert traditionellt hantverk tillverkat av byborna som mestadels utgörs av berber. Vill man stanna lite längre rekommenderar jag att checka in på lyxiga Kasbah Tamadot, den ultimata platsen för en avkopplande vistelse i den friska bergsluften.

Kasbah Tamadot.

Claes Daléns blogg hittar du här 

Följ honom på Instagram @claesdaleninteriors

Läs också:

Inredaren Claes Daléns New York-guide – 17 tips

Reseguide: Inredarens 7 bästa tips i Paris

5 bästa restaurangerna i Milano

Gilla Residence på Facebook