Annons

Annons

Så får du ekollonet att gro – 3 enkla knepDet är något visst med att ha en växande ekollonplanta på fönsterbrädan. Här är allt du behöver veta för att lyckas.

Vill du gro ett ekollon i vas är det hög tid att sätta igång. Oktober är nämligen den bästa månaden att plocka in ekollon för just det syftet. Har hösten varit mild brukar det även gå bra ända in i november.

Annons

Trenden med en litet ekplanta på fönsterbrädan är egentligen inte ny. Den ikoniska vasen Ekollon från Svenskt tenn formgavs redan på 30-talet av Estrid Ericson, som designade den enkla glasbehållaren för ändamålet.

Gilla Residence på Facebook

Läs mer: Expertens 3 bästa tips – så lyckas du med dina sticklingar

Självklart fungerar en liten äggkopp, flaska, shotglas eller annan vas om du vill gro ett ekollon.

Så här gror du ekollon – steg för steg

1. Plocka in ett gäng ekollon och lägg dem i en skål eller burk med vatten. Har de redan börjat få en liten svans är det en fördel. Efter 3 till 6 veckor bör ekollonen ha börjat gro.

2. Fyll en vas med vatten och placera ekollonet i öppningen. Halva ekollonet ska vara täckt, med roten nedåt. Är öppningen för vid kan du sätta fast ekollonet med nålar eller tandpetare som stöd. För in dessa försiktigt i sidorna. Byt vatten ungefär var fjärde dag och fyll på efter behov.

3. Efter ytterligare 3 till 6 veckor ska det förhoppningsvis ha skjutit ut en lite planta ur ekollonet.

Läs mer: Här är årets 5 största växttrender

Tips!

Vasen bör stå ljust, men inte i direkt solljus då glaset kan ha en bränneffekt på ekollonet om det blir för varmt.          

Läs mer: Därför dör dina växter – 7 vanliga orsaker

(56)
(0)


AnnonsLaddar