Skötsel och tips för hur du tar hand om ditt citronträd sommar och vinter

Så tar du hand om ditt citronträd – 5 skötselråd

Att få citronträdet att hålla sig fint hela sommaren och vintern är inte helt lätt – men det går! Följ dessa fem skötselråd för att lyckas med ditt citronträd.

Annons
Floristen tipsar: Så får du din bukett att hålla längre
Floristen tipsar:  Så får du din bukett att hålla längre
1:53

Citronträd är inte bara vackra, de doftar även otroligt gott! Växten trivs bäst i tropiska klimat, vilket kan ställa till det för oss svenska inredningsfantaster som gärna pryder hemmet med citronträd. Det är inte helt lätt att hålla citronträdet fint hela året, men med några enkla knep är det möjligt!

Citronträd som tappar bladen

Det vanligaste problemet med citronträd är att det lätt tappar sina blad. Det är ett tydligt tecken på att plantan inte trivs. Detta beror ofta på en kombination av för lite ljus, för torr luft och för lite vatten.

Ett råd för att slippa blad som faller är att undvika att vrida citronträdet efter ljuset. Det kan locka att snurra plantan ett halvt varv när bladen har vänt sig mot solen – men gör det inte! Trädet använder mycket kraft för att vrida sina blad mot solen och det orkar inte vända tillbaka bladen hela tiden. Resultatet blir att de faller de av.

Skötsel och tips för citronträd
Med rätt skötsel kan du få citronträdet att överleva hela året och njuta av det både inomhus och utomhus.  

5 skötselråd och tips för citronträd

Om ditt citronträd har tappat mycket blad behöver du inte oroa dig. Om du ger trädet de förutsättningar det önskar så repar det sig snart igen och bildar nya blad. Här har vi samlat fem tips som gör det möjligt att hålla citronträdet frodigt och fint både sommar- som vintertid.

Annons

1. Rätt vattning, näring och plantering

Citronträdet mår inte bra av uttorkning, men inte heller av för mycket vatten. Vattna regelbundet under vår och sommar, men vattna mer sparsamt under vintern. Trädet vill gärna stå i en kruka med hål i botten så att vattnet rinner ur ordentligt.

Plantera om trädet när det har börjat vakna till på våren, gärna vart annat eller vart tredje år. Plantera trädet i en stor lerkruka som andas och använd dig av speciell medelhavsjord till citrusträd. Då citrusväxter lätt drabbas av näringsbrist och tappar bladen bör du tillsätta näring för medelhavsväxter när du vattnar varannan vecka mellan april och september.

2. Massor av ljus

Då citronträdet trivs bäst i tropiska klimat och medelhavsklimat behöver vi ge det dem bästa förutsättningarna för att trivas i Sverige. Det innebär att trädet vill ha så mycket ljus som möjligt både under sommaren och vintern. Det trivs inte i blåst eller på dragiga platser, så försök ställa ditt träd på en lugn solig plats, exempelvis mot en husvägg under sommaren.

Annons

På vintern ställer du trädet på den ljusaste platsen du kan hitta, gärna i ett orangeri eller växthus, men annars i ett ljust rum inomhus eller i ett svalt, ljust förråd. Om du inte kan garantera att citronträdet får tillräckligt med ljus kan du köpa växtbelysning som håller växten ljus och pigg hela året.

3. Lagom temperatur

Hemligheten för att lyckas med citronträdet är den perfekta kombinationen av mycket ljus och en sval temperatur. Särskilt på vintern gäller det att se till så att trädet inte står för varmt. Hösten och vintern är trädets återhämtningsperiod då det vill stå svalt och i lugn och ro. Den optimala temperaturen på vintern är fem till tio grader.

4. Ha citronträdet ute länge

Tumregeln är att växten trivs bättre utomhus än i den torra luften inomhus. Försök därför att ha trädet stående på en skyddad plats utomhus så länge som det går. Det du behöver tänka på är att risken för frost skall vara förbi och att temperaturen skall vara ganska lik dag som natt. Helst ska nattemperaturen vara över 10 grader och dagstemperaturen över 15 grader. Kom ihåg att rengöra trädet noga innan du flyttar in det efter sommaren. Du vill inte att sniglar eller löss skall kunna övervintra i trädet inomhus.

5. Duscha trädet regelbundet

Av samma anledning bör du också duscha ditt citronträd då och då. Citrusväxter har för vana att angripas av löss, särskilt om de står torrt och varmt. Därför är det extra viktigt att du duschar trädet och håller uppe dess luftfuktighet under vintern. På sommaren skall du dock akta dig för att duscha trädet under dagtid och ställa ut det i solen, då riskerar vattendropparna att bränna sönder bladen när de värms upp.

Källa: Zetas, Blomsterlandet, Plantagen, Gardena

Se också: Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
Se också: Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
0:48
Publicerat 16 december 2022
Annons