diy julkrans

DIY-tips: Så gör du en egen julkrans

Pyssla en egen julkrans i år! Det här roliga DIY-projektet får dig garanterat i stämning inför julen. Spana in steg-för-steg-guiden som gör det enkelt här!

Annons

Kransen är utan tvekan en av julens allra finaste dekorationer. De är lika fina ute som inne, och kan både hängas upp och placeras på ett bord för att skapa stämning. Det kan även vara fint att hänga flera kransar i olika storlekar i grupp.

Låt kreativiteten flöda i jul och prova på att pyssla din krans själv! Gör det till en mysig aktivitet i väntan på julen genom att tända ljus, dricka något varmt och lyssna på musik som får dig i stämning inför den stundande högtiden. Med en praktisk steg-för-steg-guide till hjälp behöver det inte vara svårt.

krans med eucalyptus
En krans i eucalyptus är både vacker och doftar gott. Foto: Georgia de Lotz /Unsplash  

DIY-julkrans – det här behöver du:

  • Halmkrans (finns att få i flera olika storlekar)
  • Blomstertråd
  • Valfria växter, exempelvis eucalyptus, gran- eller tallris
  • Valfria dekorationer, exempelvis kottar eller julgranshängen
  • En sekatör
  • Snöre för upphängning
diy julkrans – så gör du
Bind en egen krans till julen! Allt du behöver är en stomme, blomstertråd och växter. Foto: Plantagen  

Steg för steg-guide: Så binder du en julkrans till dörren

Steg 1: När du har valt ut vilka växter du vill ha i kransen, är det bra att förbereda genom att klippa till alla växter innan, så blir själva kransbindandet smidigare. Planera även gärna hur du vill att de olika växterna ska sitta på kransen.

Annons

Steg 2: Fäst din blomstertråd runt kransstommen och ta en liten bukett av växter som du binder fast i stommen. Här kan du variera efter smak, om du vill blanda av alla sorter i varje bukett, eller fästa av olika sorter varannan gång. Prova dig fram för att se vad som blir snyggast för just din krans!

vacker julkrans med orkidéer
Inspireras av den här vackra kransen från Plantagen och addera blommor i din DIY-krans! Foto: Plantagen  

Steg 3: Fortsätt fästa fler buketter runt kransstommen och placera dem omlott för att täcka både tråden samt själva stommen. Tänk på hur kransen ska hänga för att täcka tillräckligt av stommen och undvika håligheter.

Steg 4: När du kommit runt kransen ett varv gäller det att få till ett snyggt avslut för att slippa en skarv. Fäst den sista buketten under den första för att dölja blomstertråden. Det gör du genom att lyfta på den första buketten och försiktigt pilla in den nya undertill.

Annons
klassisk julkrans med granris och röd rosett
Enkelt i grönt och rött eller med fina dekorationer? Hitta din egen stil när du gör DIY-kransen. Foto: Phil Hearing/Unsplash  

Steg 5: Fäst blomstertråden på stommens baksida och fyll i eventuella hål genom att kila in några ytterligare växter i kransen.

Steg 6: Dags att dekorera! Pyntet kan också täcka eventuella håligheter i kransen. För att inte platta till kransen bör dekorationernas tråd petas in under växterna och fästas på baksidan av stommen.

grön julkrans med julgransdekorationer i
Dekorera kransen med det du har hemma! Det kan vara allt från kottar till julgransdekorationer. Foto: H&M Home  

Steg 7: När du är nöjd med pyntet fäster du till sist ett band upptill. Sedan är det bara att hänga upp kransen på dörren eller hemma på väggen för en mysig juldekoration!

Annons

Tips! När julen är slut kan du plocka av dekorationerna från halmkransstommen och spara den till ditt nästa kransprojekt.

Källa: Plantagen

Läs mer:

Så ser de 7 största jultrenderna ut 2020

Här är växterna & blommorna som är trendigast julen 2020

Redaktionen tipsar: 22 snygga och hållbara julklappar

Publicerat 03 november 2020
Annons