Bilder från Hanna Wendelbos magiska Instagramflöde.

Hanna Wendelbo: ”Plantera inte ut före sista frostnatten"

Residence pratar med formgivaren och trädgårdsfantasten Hanna Wendelbo om allt som rör odling, skörd, ogräs och bevattning. Få svar på alla dina frågor här.

Annons
Så bygger du en smart köksträdgård
Så bygger du en smart köksträdgård
1:50

Hej Hanna, har du mycket att göra just nu?

»Ja, nu har jag varit ute och planterat i två dagar, då blir det lite extra mycket när man helt plötsligt tar uppdrag inom den gröna näringen trots att jag är formgivare och designer. Det roliga är att jag inte har gjort den här typen av uppdrag innan. Jag har nu stått och planterat under två dagar i en park och det är så mycket folk som kommer fram och är så nyfikna och vill veta. De tar anteckningar. Från det att jag suttit isolerad i ett och ett halvt år till att komma till en park med hur mycket människor som helst. Och alla vill prata! Det är så härligt«, säger Hanna.

Hanna Wendelbo på uppdrag i Norrvikens Bigård utanför Båstad.
Hanna Wendelbo på uppdrag i Norrvikens Bigård utanför Båstad.  

Jag kan relatera till det där med att ta anteckningar, det här med trädgård känns ibland som en hel vetenskap.

»Ja fast egentligen inte skulle jag vilja säga. Människan som art har alltid varit odlande. Frön vill oftast gro och bli en planta och sätta nya frön. De är så dem överlever.«

Annons

Hanna säger att det är tråkigt att se hur människor misshandlar sina växter. Hon fortsätter.

»Men man kan ju såklart bjuda på de bästa förutsättningarna för dem. Då finns det vissa tricks man kan ta till.«

Hannas bästa odlingsknep:

  1. Plantera inte ut före sista frostnatten. Kolla statistiken och ha koll på väderleksrapporten.

  2. För protokoll över dina odlingar.

  3. Se på maskrosor som en smörgåsbuffé för humlor och andra djur som behövs din trädgård.

  4. Mekanisk bearbetning är det bästa sättet att bli av med ogräs. Ta lite varje dag och i början av säsongen, det är avkopplande.

  5. På ställen där det är riktigt svårt att få bort ogräs, kan du plantera funkia/hosta. Den breder ut sig och kväver både nässlor och kirskål.

  6. Plantera tätt, då hinner inte ogräs växa till sig.

  7. Användande av gift i ogräsbekämpning kan skada den biologiska mångfalden i din trädgård.

  8. Skaffa snälla vänner som kan hjälpa dig med bevattning under sommarens semester.

  9. Droppbevattning är toppenbra om man reser bort kortare stunder. Det är dessutom mer hållbart än annan bevattning, eftersom det inte slösar på vatten.

När ska jag plantera ut mina sommarblommor som jag har förodlat?

»Då är det jätteviktigt att man avhärdar dem först, så att man inte tar de här små veka och rangliga plantorna från sitt fönster inomhus och sätter ut rakt i bädden. Under en veckas tid ungefär är det väldigt bra att avhärda. Det betyder att man vänjer dem [plantorna] successivt vid utomhusklimat. Första dagen kanske man har dem ute i en timme, andra dagen ökar man till två och till slutet på veckan står de ute dygnet runt. Då kan man också hålla koll på om det blir väldigt kalla temperaturer. Så att man kan ta in dem.«

Annons

Vad gör jag när jag avhärdat mina blommor?

»När man avhärdar är det väldigt viktigt att man inte sätter ut dem rakt i solen eller i väldigt blåsigt läge. Då blir det rena chocken för rosenskäran, zinnian eller vad det nu kan vara. De första dagarna kan man till och med lägga lite väv över. Solen är det största hotet mot de små plantorna.«

Hanna fortsätter.

»Sedan planterar man ut sina växter på sin plats när frostrisken är över. Generellt. Det finns plantor som klarar några minusgrader. Till exempel luktärt om man har drivit upp dem så att de tål minusgrader.«

Vallmo som Hanna ska kallså.
Vallmo som Hanna ska kallså.  
Såhär kan det se ut i Hannas Instagramflöde.
Såhär kan det se ut i Hannas vackra Instagramflöde.  

Hur ska man ha koll på vädret och den sista frostnatten?

»Många gånger kan man bara se väderleksprognosen tio dagar fram i tiden och då får man ha tänka hur brukar det se ut hos mig?. Jag vet exempelvis att Victoria Skoglund som odlar i Stockholm säger att det alltid kommer någon järnnatt i början på juni, men hos mig så vet jag att sista frostknäppen kommer vid majs fullmåne. I år blir det den 26 maj som det är fullmåne. Jag har detaljstuderat väderprognoserna och det kommer inte att bli några minusgrader. Då är det safe för mig att plantera ut.«

Annons

Hanna tipsar om vackertvader.se, en jättebra sajt för att kolla väderstatistik. Där samlas nämligen statistik från de tio senaste åren. Man kan filtrera på detaljnivå. Vill man vara riktigt säker tillägger Hanna att man ska kika i kolumnen märk 90 procent, samt att man även bör hålla koll på väderleksrapporten.

Hur använder man sig bäst av en så- och odlingskalender? Finns det något man ska tänka på?

»Jag har en såkalender som man kan ladda ned som en pdf på min hemsida. Den använder man på ett väldigt enkelt sätt till att föra protokoll över sina odlingar. Man för in de sommarblommor man har odlat tillsammans med den information som finns på baksidan av fröpåsarna. Man för sedan protokoll över exempelvis såhär sådde jag den det här datumet. Det finns en liten kolumn där man kan skriva in anteckningar som 'Lyckat resultat' eller 'Höga stjälkar' eller 'Jag vattnade ihjäl dem', så att man har allt detta till nästa år. Jag har fört protokoll de senaste fem åren. Det är ju en guldgruva för mig att kunna ta reda på allt, typ så 'Lejongapen planterade jag ut i mitten på maj och de blev långa och fina. Världens finaste skörd redan i början på juli'. Det är ju guld för mig som inte kommer ihåg någonting.«

Annons

Vad gulligt! Det blir som en liten trädgårdsdagbok då nästan?

»Ja, det är världens bästa!«

Vill du ladda ned Hannas såkalander? Klicka här för att komma till hennes hemsida.

Blommande vallmo.
Vacker blommande vallmo med morgondagg.  

Hur bekämpar man ogräs på bästa sätt utan giftiga kemikalier?

»Jag odlar helt giftfritt. Inget sånt skit kommer in i min trädgård. När du börjar utrota saker med gift tar du död på till exempel humlorna och fjärilarna och andra arter som man vill bjuda in. Gift är förbjudet i min trädgård. Mekanisk bearbetning är det bästa verktyget man har. Det kan ju inte hjälpas.«

Hanna fortsätter med att berätta om sin syn på ogräs och hur man kan tänka på ett mer glaset är halvfullt-sätt.

»Sedan kan man ju också fundera på om man ska tänka på maskrosorna som ogräs eller som perfekt mat till humlorna innan något annat hunnit komma upp. Det kan man välja själv, ifall hela gräsmattan är full med soliga femstjärniga restauranger till humlorna eller bara ett störmoment. Jag väljer att tänka att det är det första.«

Annons

ska man tänka på maskrosorna som ogräs eller som perfekt mat till humlorna?

Finns det något mer man kan tänka på när det kommer till ogräs?

»Odlar man tillräckligt tätt i sina rabatter så hinner ju inte något ogräs komma upp. Ligger man i lite grann med sin ogräsbekämpning innan midsommar, så behöver du inte lägga många sekunder på det efter midsommar. Ogräset är det som kommer först eftersom att det växer fortast. Om man då lägger tio minuter på att rensa lite ogräs och ta sniglarna i trädgården, som en rutin varje dag, så blir det inte speciellt mycket. Jag ser det som terapi.«

Om man har extra svåra ogräs då?

»I perennrabatter exempelvis eller i en slänt kan det vara helt omöjligt att rensa ogräs. Då kantar jag hela den rabatten med funkia, eller hosta som den också heter. Den blir så stor och tar över att den kväver nässlor och kirskål och allt vad det är. Den blir så stor och härlig, så ogräset har ingen chans sen.«

Vad är dina bästa tips för att planera bevattning inför semestern?

»Om du odlar i växthus så är det ju jättesvårt att lämna det. Det behöver tillsyn och det är svårt att hitta på bevattningslösningar. Men många av sommarblommorna… har du byggt tillräckligt bra bäddar från början, alltså med mycket organiskt material, så håller de ganska så väl.«

Hannas växthus från Skånska Byggvaror.
Hannas växthus från Skånska Byggvaror.  

»Vi gör annars så att vi lånar ut mitt hus under de två veckorna vi är i vår stuga vid havet. Det är jättemysigt. Jag har haft så många vänner som har hjälpt mig tagit hand om hönsen och alla blommorna och de badar i poolen och så vidare. Sedan när jag kommer hem så är hela huset städat och det står färska buketter i varje rum. De har haft en härlig semester och jag är så nöjd.«

Annons

Så knepet är att ha snälla kompisar?

»Ja. Men det är också väldigt skönt att låna ut huset. Jag har lånat ut till folk som jag knappt känner, som tycker att det har varit jättehärligt. Det tycker jag är bra. Men ja, se till att skaffa bra vänner så man hjälps åt.«

Hanna tillägger också att hon även har lagt bevattningsslangar i trädgården i nästan alla bäddar. Hon använder då droppbevattning som är ett smidigt sätt att vattna, eftersom att det dels kräver väldigt lite handpåläggning och dels är ett mer miljövänligt sätt att vattna på då inget vatten slösas. Vattnet kommer direkt ner till rötterna där det gör nytta. Det är ett jättebra tips om man åker bort under kortare perioder.

Publicerat 21 maj 2021
Annons