Allt du behöver veta om att odla potatis

Så odlar du potatis – allt du behöver veta

Får det lov att vara närproducerat? Vi tipsar om hur du lyckas med att sätta din egen potatis.

Annons
DIY: Så odlar du potatis i kruka.
DIY: Så odlar du potatis i kruka.
0:56

Det senaste året har hemmaodling fått sig ett rejält uppsving, från blommor och växter till närproducerad mat inom räckhåll. Potatis är en uppskattad och näringsrik rotfrukt som är tacksam att odla.

Så odlar du potatis – 5 enkla steg:

Potatis är en flexibel rotfrukt som trivs lika bra ute i trädgårdslandet som i en hink, låda eller pallkrage, vilket gör den populär både på stora och små uteplatser.

1. Förgro din potatis

För att kunna äta potatisskörden så snabbt som möjligt är det smart att förgro potatisen. Använd en låg låda täckt med sand eller torvjord i botten alternativt äggkartonger för själva förgroningen. Lägg i potatisarna och låt de förgro fyra till fem veckor. Under den här tiden byggs stadiga groddar och rötter.

Annons

Var noga med att bibehålla lätt fukt i sanden eller jorden. En sprayflaska är bra att använda sig av.

2. Utplantering

När jorden når en temperatur på cirka +8°C är det dags för utplantering. Här är nyckeln att hitta ett ljust, öppet läge med en väldränerad jord. Sätt ner potatisarna drygt tio centimeter ner i jorden, med radavstånd på femtio till åttio centimeter. Med ett mindre radavstånd finns det en risk för bladmögel i blasten.

Varje knöl bör ha ett utrymme på drygt tjugo till trettio centimeter mellan varandra. Vid odling av sena sorter kan de med fördel ha mer plats mellan varandra.

3. Vattna och gödsla

Så fort du har satt i potatisen är det viktigt att vattna. Gödsla med lite välbrunnen naturgödsel efteråt.

4. Kupa potatisen

När du ser att blasten har kommit runt tio centimeter upp ur jorden kan du ge potatisen en liten extra boost. Putta upp lite jord runt själva plantan för att skydda själken och låta rötterna bre ut sig mer fritt. På sikt leder det till en rikare potatisskörd.

Annons

5. Vattna

Att vattna är A och O. Se till att du håller koll på odlingen med en lagom fuktig jord hela tiden. Jorden får inte torkas ut. När skördas potatis? När du faktiskt kan skörda din potatis beror på flera faktorer. Om potatisen är förgrodd kan du skörda den cirka åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis.

För en sommarpotatis dröjer det runt tio till tolv veckor. För sena potatissorter kan det dröja ännu längre.

När skördas potatis?

När du faktiskt kan skörda din potatis beror på flera faktorer. Om potatisen är förgrodd kan du skörda den cirka åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis. För en sommarpotatis dröjer det runt tio till tolv veckor. För sena potatissorter kan det dröja ännu längre.

Källa: Plantagen.

5 växter att odla på balkongen
5 växter att odla på balkongen
0:51
Publicerat 18 maj 2021
Annons