5 fina julväxter och julblommor att inreda med

Hyacint, julstjärna och amaryllis hör julen till! I år vill vi frossa i växter som sätter stämningen i hemmet. Här är fem gröna favoriter att inreda med i jul!

Annons
DIY: Dekorera ljus med pressade växter
DIY: Dekorera ljus med pressade växter
0:37

Julblommor och gröna växter har blivit en given del av juldekorationerna. Numera hänger vi amaryllis i fönstret, placerar julrosor på balkongen och sätter hyacinter i så många små vaser vi kan hitta. Julstjärna, amaryllis, hyancint, julros och rumsgran är svenskarnas fem julfavoriter år efter år. Det visar Plantagens årliga undersökning där flertalet experter och över 2000 svenskar medverkar.

Våra gröna julfavoriter går att inreda med på flera olika vis. Här ger vi inredningstips och skötselråd för de fem mest älskade blommorna och växterna under julen!

Annons

1. Klassisk julstjärna

julstjärna vit
 

De djupt gröna bladen, kombinerat med den klarröda- eller snövita färgen gör julstjärnan till en självklar julfavorit! Julstjärnan härstammar ursprungligen från Mexiko, vilket gör den känslig för den svenska vintern. Blomman påverkas negativt av drag, kyla och torka och bör alltid slås in i skyddande papper för resan hem.

Låt julstjärnan stå ensam i kruka, klipp av blommorna och sätt dem i en vas eller kombinera julstjärnan tillsammans med andra blommor i ett vackert arrangemang. Här ger vi 5 skötselråd för att hålla julstjärnan fin hela vintern.

Annons

2. Ståtlig amaryllis

Amaryllis
 

Amaryllisen var vanlig som krukväxt på 1800-talet, men det var först efter 1950 som den började förknippas med julen. Nu är den här för att stanna! Faktum är att få julblomster är så kombinerbara som amaryllisen.

Du kan hänga stjälken och blomman upp och ned och fylla stjälken med vatten eller använda amaryllisen som snittblomma i en vas. Blomman går både att köpa färdigutslagen i kruka eller drivas upp själv sex-sju veckor innan jul. Från liten grön knopp till lång och ståtlig blomma!

Annons

3. Väldoftande hyacint

hyacint i vas
 

Den väldoftande hyacinten härstammar från Turkiet där den växer i områden kring bergen. Hyacinten finns i färger som blå, vit, ljusgul, rosa, röd och lila.

Hyacinten kan inredas med på flera olika sätt. Du kan skära av skaftet nere vid löken och placera hyacinterna som snittblommor i en vas. Du kan slå av jorden från löken och placera hela växten i ett glas eller en så kallad hyacintvas. Hyacinten trivs även både i arrangemang tillsammans med andra julblommor eller ensam i en kruka med lite mossa runt löken.

Annons

4. Ljuvlig julros

Julrosor och hyacint
 

Julrosen har toppat listan över de mest populära julväxterna de senaste åren. Julrosen är både lättskött och vacker och fungerar både som krukväxt och snittblomma.

Ursprungligen är julrosen en utomhusväxt (som även blommar när de är snö!) och därför trivs den bäst i svala utrymmen som exempelvis i ett uterum. Julrosor är i regel ganska dyra per planta, så du tjänar på att återbruka den genom att gräva ner den i trädgården när frostrisken är över!

Annons

5. Lättskött rumsgran

Rumsgran
 

Även rumsgranen står högt upp på svenskarnas topplista över julblomster. Kanske är det för att den både är en billigare och mer lättskött variant än den klassiska julgranen.

Om du vill slippa barr är rumsgranen ett bra substitut som du dessutom kan pynta med olika juldekorationer. Perfekt som en liten minigran i barnrummet! Tänk på att rumsgranen vill stå svalt en bit in i rummet och duschas då och då för att hållas fuktig.

Källa: Plantagen, Blomsterlandet, Interflora, Hasselfors garden

Annons