så lyckas du med luktärter

0:49

Efter reklamen: DIY: Så odlar du rädisa

(0:49)

Luktärten är en riktigt klassisk, svensk sommarblomma och härstammar ursprungligen från Italien. Den klättrande, slingrande växten odlas som ettåriga prydnadsväxter och finns i hundratals olika sorter och i olika storlekar.

Luktärten kan planteras i både rabatt och pallkrage samt kruka eller balkonglåda så länge jorden är näringsrik och väldränerad.

Det går också att driva upp luktärt från frö under tidig vår, vilket dessutom ger dig tidigare blomning när de planterats ut.

Denna ettåriga ört kan bli upp till tre meter hög och ger parbladiga, äggrundade gröna blad som toppas med stora och vackra blommor som sitter i klasar och ger trädgården en alldeles magiskt inramning med sin doft.

Grön inspiration i mängder i den charmiga trädgården i Lomma

Så odlar du luktärter - så lyckas du

Hur ska jag placera min luktärt?

För att se till att luktärt växer riktigt bra så ska den stå i ett läge med full sol och samtidigt vattnas med jämna mellanrum, så håll utkik på om jorden blir torr.

Vilken jord ska jag använda?

Jorden bör vara näringsrik och väldränerad.

Hur mycket ska jag vattna luktärter?

Vattna luktärten med jämna mellanrum, håll utkik på om jorden blir torr.

Hur ska jag beskära luktärter?

Beskärning, eller kanske snarare plockning, av växten är bra och stimulerar växten till att producera mer blommor. Blommorna kan man med fördel använda som vackra snittblommor. Det som är dött och visset plockas bort.

Så ofta ska du vattna i sommar – ute och inne

Är luktärter köldkänsliga?

Luktärt trivs inte speciellt bra med kyla, vilket kan resultera i att knoppar trillar av, men så fort värmen återkommer så sätter blomningen igång igen.

Hur ska luktärter gödas?

Det är bra om man ger luktärten gödning i samband med vattningen, och det ska gärna spridas ut i mindre doser omkring varannan vecka.

Källa: Plantagen.se