Så ofta ska du vattna i sommar

Så bygger du en smart köksträdgård
1:50

Efter reklamen: Så bygger du en smart köksträdgård

(1:50)

Slå på ljud

För att växterna ska må bra hela sommaren gäller det att hålla lite extra koll på dem. De behöver rikligt med vatten, både inomhus och utomhus. Om du har en trädgård kan du med fördel använda vattenslangen för att få en jämn fördelning av vatten över rabatterna. Men hur ofta behöver växterna vatten? Och vilken tid på dygnet?

Vi reder ut hur mycket du bör vattna dina växter, hur ofta och även när på dygnet. Utomhus och inomhusväxter kräver lite olika behandling, men båda två vill ha mycket vatten per tillfälle. Följ vår guide nedan för att få sommarens grönaste fingrar!

Så vattnar du dina växter utomhus på sommaren

Så ofta ska du vattna rabatten

Vattna hellre sällan, men med mycket vatten per tillfälle.

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring bevattning av utomhusväxter under sommaren.

Hur ofta ska jag vattna utomhus?

Om du har rabatter så räcker det ofta med att vattna dessa en till två gånger per vecka under sommaren. Det är i regel bättre av vattna mer sällan, men med mycket vatten varje gång.

Ge rabatten en ordentlig omgång vatten, rekommendationen lyder 30 millimeter vatten per kvadratmeter en gång i veckan, och oftare om det är värmebölja. 30 millimeter kanske låter lite, men det motsvarar tre stycken tioliters vattenkannor per kvadratmeter. En hel del vatten, med andra ord.

I krukor utomhus finns inga tydliga regler, där gäller det helt enkelt att våga känna rejält med fingret ner i krukan för att känna om jorden är fuktig eller torr.

Kika in i magiska växthuset – 7 tips när du planerar växthus

När på dygnet ska jag vattna utomhus?

Växter och blommor utomhus mår allra bäst om de får vatten tidigt på morgonen. Om du inte har tid eller ork att vattna innan solen står högt på himlen så bör du vänta med att vattna tills kvällen.

Vattnar du mitt på dagen är risken nämligen att vattnet snabbt dunstar bort i värmen och inte hinner nå ner till rötterna. Om du vattnar växterna uppepå bladen löper du också risk att brännskada bladen av den ”förstoringsglaseffekt” som bildas av vattendropparna.

Blommor i solnedgången

Vänta till kvällen om du inte hinner vattna på morgonen.

Hur mycket ska jag vattna utomhus?

I regel ska du alltid vattna mer än du tror. Skvättvattna inte, utan vattna hellre färre gånger, men desto mer vatten vid varje vattning. Rötterna i rabatten eller krukans botten vill också ha vatten, vilket de inte får om du bara vattnar lite på ytan. Ju högre krukan är, desto mer behöver du vattna för att vattnet ska rinna ner till botten på krukan.

Snygga och stilrena krukor att inreda trädgården med

Så vattnar du dina växter inomhus på sommaren

Inomhusväxter i ett fönster

Det kan bli rejält varmt för växterna på fönsterkarmen i sommar.

För inomhusväxter gäller lite andra råd än för utomhusväxter. Här besvarar vi de vanligaste frågorna kring bevattning av inomhusväxter under sommaren.

Hur ofta ska jag vattna inomhus?

Gröna växter behöver generellt mindre vatten än blommande växter. Ungefär en gång i veckan är lagom för gröna växter och en varm sommar kan blommande växter behöva vattnas två gånger i veckan.

Tänk på att vattna mycket varje gång du vattnar, och låt växter och blommor torka ut lite mellan varven. Att gå och skvättvattna sina växter varje dag är ingen bra idé, det kan göra att platsen för luft och syre i växten försvinner, då ruttnar rötterna och blomman dör. Ett tecken på att du övervattnar dina växter är att de har gula, hängiga blad.

Känn efter med ett finger långt ner i krukan om du är osäker på om din växt behöver vatten eller ej. Om den är lätt fuktig kan du vattna, men känns den blöt bör du hälla ut överblivet vatten från krukans fat och låta den torka till lite innan du vattnar nästa gång.

Växter stående på ett bord inomhus

Tänk på att vända dina växter då och då så att hela växten får ta del av solstrålarna.

När på dygnet ska jag vattna inomhus?

Inomhusväxter behöver inte vattnas en speciell tid på dygnet. Men tänk på att även dina växter inomhus kan vara känsliga för solljus. Om du vattnar uppe på bladen mitt på dagen finns risk att vattnet skapar en så kallad ”förstoringsglaseffekt” och bladen får brännmärken. Vattna därför bara jorden, eller ta ut innerkrukan och ställ blomman i ett vattenbad så att den får suga i sig vatten underifrån.

Krukor och växter i dörröppningen till altanen

Vattna aldrig direkt på bladen om växten står i direkt solljus, då kan den få brännmärken.

Hur mycket ska jag vattna blommorna inomhus?

Även inomhus gäller regeln: vattna hellre mer sällan, men med mer vatten varje tillfälle. Olika blommor och växter kräver olika mycket vatten, ofta står detta på en liten lapp i krukan när du köper växten hos blomsteraffären. Plantagen har en tydlig guide för hur mycket vatten som behövs för varje typ av växt:

  • Växter som vill ha sparsam vattning: cirka 1,5 dl vatten varannan eller var tredje vecka är till exempel kalanchoe, svärmorstunga och porslinsblomma.
  • Växter som vill ha lagom vattning: cirka 1 dl vatten varje vecka är till exempel brudorkidé, murgröna, fredskalla och juvelblomma med flera.
  • Växter som vill ha riklig vattning: Sätt hela innerkrukan i vatten och låt stå några minuter, två gånger i veckan. Växter som vill ha rikligt med vatten är azalea, hibiskus och hortensia.

Så odlar du potatis – allt du behöver veta

Källa: Odla.nu, Gardena, Plantagen, Blomsterlandet