Tid för odling och uteliv nu när sommaren äntligen är här. Så lyckas du bäst - få inspiration och tips om redskap.

Designerns bästa tips: Redskap och inspiration till trädgården

Hur ska man tänka inför sommaren med sin trädgård? Vilka redskap ska man investera i och var hittar man bäst inspiration? Vi träffar Hanna Wendelbo som ger oss svaren!

Annons
Så bygger du en smart köksträdgård
Så bygger du en smart köksträdgård
1:50

Vilket är ditt favoritredskap?

»Ja, alltså jag har investerat i en japansk sekatör i japanskt stål. Jag kan knappt gå utanför dörren utan den. Det är alltid någon liten kvist som man vill klippa med sig in eller klippa av. En riktigt bra sekatör står högst upp på min lista, säger Hanna.«

Är trädgårdsarbete en materialsport? Hur viktigt är det med dyra trädgårdsredskap?

»Jag tror på att man ska satsa på kvalitet. Ett par bra handskar och en bra sekatör kommer man långt på!«

Annons

Hanna är tyst ett tag och funderar.

»En sjukt händig man är också en bra investering! Då kan man hitta fina bilder på Pinterest och säga ‘En sådan där kan du få bygga’, då säger han ‘Ja absolut, finns det någon beskrivning?’ ‘Nej säger jag då, men det finns en bild’. Han har däremot sjukt många verktyg! Är han bra på att laga mat kan man ju också odla massa goda saker och säga ‘Det här skulle smaka gott, eller hur?’.«

Fem härliga shoppingtips till trädgården

Fem shoppingtips till trädgården.
Från vänster till höger: Trädgårdskit med väska, japansk sekatör, blomkruka i terracotta, trädgårdshandskar och hängstol.  

Om man är en trädgårdsjunkie eller en trädgårdsnybörjare som vill ha tips – finns det någon trädgård du tycker att man bör besöka för inspiration?

»Alltså jag är väldigt intresserad av Arts & Craft-stilen. Både i mitt konstnärskap och min trädgård. Hela det tänket attraherar mig som person. Det finns ett slott som heter Tjolöholm. Det är den mest välbevarade Art & Crafts-byggnaden i norra Europa. Slottsträdgården där är jättefin. Den är kanske lite svår att använda för att hitta inspiration till sig själv. Typ så ‘Hmm, jag ska ha två hektar gräsmatta och en ardennerhäst’. Det är ju såklart inte relaterbart.«

Annons

»Däremot finns Allmogebyn på Tjolöholm. Allmogebyn byggdes då till dem som jobbade på godset. Då var idealet sådant att man skulle bruka sin egna täppa, odlade både blommor och ätbart. Ja, alltså det är en sådan riktig Carl Larsson-idyll. Så gulligt och fint. Trädgårdsmästaren där är också så otroligt duktig. Jag åker dit så ofta jag bara kan!«

Hanna skrattar och säger att hon är lite partisk, eftersom att hon själv är ansvarig för dahliorna som är planterade i Tjolöholms Allmogeby.

Bild från Tjolöholms Allmogeby.
I Allmogebyn finns så mycket inspiration att hämta och applicera på sitt egna odlande, skriver Hanna på sin blogg.  
Annons
Bild från Tjolöholms Allmogeby.
Zinnia, morötter, luktärter och fänkål trivs i trädgårdens upphöjda täckodlade bäddar.  
Bild från Tjolöholms Allmogeby.
Tjolöholms Allmogeby och Tjolösholms slott är två av Hannas bästa utflyktstips.  
Annons
Bild från Tjolöholms Allmogeby.
En vacker jordkällare är något många drömmer om. Här kan man förvara både potatis och dahliaknölar enligt Hanna.  

»John Taylor var huvudträdgårdsmästare där tidigare. Han som är med i Trädgårdstider, stor och burdus engelsman. Mycket av planerna som ligger där är sådant som han har varit med och startat upp. Han är tyvärr inte med där nu, men de som är där är fantastiska trädgårdsmästare som förvaltar Arts & Craft-arvet och den svenska delen av det. Otroligt inspirerande!«

Har du något sista tips inför sommaren?

»Ja, jag g är så vis av min egna erfarenhet. Ett år hade jag kollat allt [väderleken] och som en dum nöt planterade jag ut alla zinnior. Tror du inte frosten kom? Då fick jag ju inga zinnior det året. Hade jag väntat en vecka bara så hade jag haft så mycket zinnior. Så jag vill verkligen skrika till alla – plantera inte ut före sista frostnatten.«

Ja, man lär sig ju mest av sina misstag

»Jag vill att alla ska lyckas och känna att det är roligt att odla! Så man får bra självförtroende och kan säga 'Åh kolla vilka fina dahlior jag fick i år'. Då kan vi alla bli dahliatanter och gå runt och nörda ner oss. Det ska gå bra för alla! Då går det bra för våra humlor och bin och dem behöver vi. Så avslutningsvis vill jag säga - odla mera!«

Publicerat 25 maj 2021
Annons