så rengör du trallen

Så rengör du trallen – få den att se ut som ny

Ser ditt trädäck trist och gammalt ut? Med rätt rengöring kan du få trallen att se ut som ny - såhär gör du!

Annons
1:05

Att rengöra altanen är något som de flesta av oss vill göra inför vår- och sommarsäsongen. Ett trädäck som inte rengörs kan nämligen lätt bli missfärgat eller angripas av alger eller mögel. Om det förblir obehandlat finns risken att träet drabbas av röta vilket många gärna vill undvika.

Såhär rengör du trallen för att altanen ska bli härlig att vistas på igen!

Så rengör du trallen: Förberedelser

Innan du påbörjar rengöringen är det viktigt att du först behandlar ytan och först avlägsnar angrepp och ingrodd påväxt som alger eller mögel. Det finns flera medel som du enkelt kan spruta på och låta verka över natten innan du börjar behandla trallen.

Recept på Ekotipset mirakelmedel

Om du vill använda dig av ett miljövänligt medel kan du använda dig av Ekotipsets mirakelmedel som består av följande: 2 dl attikssprit 12%, 3 dl vatten och 5 droppar diskmedel.

Annons

Så rengör du trallen: Rengöringen

Nu är det dags för rengöring! Välj gärna ett miljövänlig rengöringsmedel som är biologiskt nedbrytbart och fritt från gifter. Blötlägg hela träytan med vatten. Därefter applicerar du ett lager rengöringsmedel som du sedan låter verka i ett par minuter.

Borsta sedan ytan med en stål- eller trallborste. Tänk på att skölja av borsten i vatten emellanåt eftersom det ofta fastnar smutspartiklar och träflisor lätt.

Så rengör du trallen: Efterbearbetet

Ek och andra ädla träslag som lärk kan ibland få en mörkare yta efter rengöring, vilket enkelt kan förhindras om du föredrar en ljusare yta. Med blekmedel jobbar du snabbt upp en ljusare yta, samtidigt som du blir kvitt eventuella rost- och kalkfläckar.

Källa: Villalivet

Publicerat 23 juni 2021
Annons