Så undviker du mossa på gräsmattan

Nu har all snö tinat bort och det är dags för gräsmattan att göra entré igen. Att ha mossa på gräsmattan är dock inte helt ovanligt, men hur undviker man det? Residence ger sina bästa tips på hur du undviker mossa inför säsongen.

Annons

Det är inte ovanligt att gräset ser fullt ut av mossa i början av sommaren. Det är nämligen så att mossa börjar växa vid en längre temperatur än vad gräs gör - därför ser det ofta ut som att gräsmattan kryllar av små gröna moln i början av säsongen.

Så undviker du mossa på gräsmattan
Så undviker du mossa på gräsmattan
0:57

Börja med att hitta orsaken till mossbildning

Innan du börjar att bekämpa mossan så är det viktigt att hitta anledningen till varför det ens växer mossa på din gräsmatta. Det finns flera orsaker till att det uppkommer mossa.

En vanlig anledning till mossan är att din gräsmatta skuggas av träd. Mossa trivs bättre i skugga och därför är det vanligare att mossa växer i en trädgård som får mycket skugga.

Näringsbrist kan också vara en av orsakerna till att gräsmattan är full av mossa. Det finns inget bättre bekämpningsmedel mot mossa än en välgödslad trädgård - se till att ge den rätt näring. Kom också ihåg att vatten är viktigt för att ditt gräs ska må bra!

Annons

Så får du bort mossan

Enligt Blomsterlandet så finns det en del åtgärder som du kan göra för att hålla mossan borta.

1. Stödså din gräsmatta

Stödså din gräsmatta varje år. Det gör så att den håller sig tät och risken för ogräs och mossa minskar. Glöm inte att du måste stödså hela gräsmattan, eftersom att resultatet kan upplevas som ojämnt annars då det nysådda gräset blir tätare än det som inte är nysått.

2. Använd toppdress

Toppdress hjälper till och gör att gräsmattan håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet. Det här behöver du inte göra mer än på våren och hösten var 3-4 år.

3. Skyddsdressera

Riktigt utsatta ytor kan du toppdressera flera gånger per säsong - det motverkar nämligen uttorkning och som tidigare nämns så mår en gräsmatta som fått näring och vatten som allra bäst.

Publicerat 21 april 2021
Annons