staket, buskar och häck som avgränsar tomten

1:50

Efter reklamen: Så bygger du en smart köksträdgård

(1:50)

Lekande barn, rastande hundar och skogsmullar i all ära. Men när din tomtgräns är så otydlig att du får oväntat besök var och varannan dag så kanske det är dags att rama in tomten. Men vad ska du välja, buskar eller staket?

Om du bor vid en trafikerad väg och vill hålla barn eller husdjur inom tomten så är ett staket att föredra. Om du inte behöver ta hänsyn till föregående, utan mest vill åt insynsskyddet så är en tät häck det bästa alternativet. Det tar några år innan grönskan har vuxit till sig, men buskar och häckar ger ett rejält insynsskydd som är svårt att få av ett staket.

Häck vid modernt hus

Grönskande buskar kan ge ett mjukare intryck till ett strikt, modernt hus.

Regler för buskar och staket

Staket kräver i regel inte bygglov. Men flera av Sveriges kommuner kräver dock att staketet ska vara ”genomskinligt” till femtio procent rakt framifrån. Görs inte detta så behövs ofta grannens godkännande. Även när det kommer till höjden på staket så är detta olika för olika kommuner, men de flesta godkänner 1-1,2 meter höga staket utan bygglov.

Även för häckar och buskar vid tomtgränsen finns vissa regler. De får till exempel inte störa sikten för bilar vid utfarter eller i korsningar. Ett tips är att placera din tilltänkta häck en bit in på din tomt, så att den inte sträcker sig långt in över grannens tomt när den väl börjar växa till sig.

Snygga redskap och tillbehör till trädgården

6 fina staket och buskar som avgränsar tomten

Här har vi samlat några av de mest populära varianterna av staket och buskar. Matcha gärna staketet eller häckens stil med husets känsla för att skapa ett harmoniskt helhetsintryck.

Klassiskt vitt staket

Vitt staket

Stilrent och klassiskt vitt staket från Jabo.

Ett klassiskt vitmålat trästaket med smala ribbor fungerar både till ett äldre hus i gammal stil, liksom ett modernt vitt stenhus. Detta staket heter Linnea och kommer från Jabo.

Häck av Syrén

Syrénhäck

En häck av Syrén är både väldoftande och vacker.

Denna väldoftande buske är fin att placera ut lite här och var i trädgården, men den går också utmärkt som tomtavgränsare. På köpet får du en härlig blommande, färgrik och doftande trädgård på köpet. Om du skär bort de vissna blomklasarna direkt efter blomning (maj-juni) har du fortfarande en tät och grön häck kvar. Klipp ner Syrénen då och då, annars kan den bli extremt hög.

Grön inspiration i mängder i den charmiga trädgården i Lomma

Staket för klätterväxter

Staket för klätterväxter

Ett grönskande staket ramar in, utan att ge ett stramt och stelt intryck.

Om du inte riktigt kan bestämma om du vill ha en häck eller ett staket är detta en bra kompromiss. Staketet Dina från Hederup Garden har nämligen en stomme av svartgrundat trä med ett stålnät i mitten. På så vis får du ett robust staket, men kan samtidigt plantera böljande klätterväxter som murgröna eller Humle och låta dem slingra sig upp i stålnätet.

Liguster

Ligusterhäck

En häck av Liguster passar till de flesta hus och tomter.

Liguster är en lättodlad, tät buske som har vita blommor på våren och svarta bär på hösten. Liguster passar extra fint som formklippt häck och kan bli nästan hur hög som helst om den inte klipps ner då och då.

Dags att ta tag i häcken – här är Jenny Strömstedt och Victoria Skoglunds bästa råd

Stålstaket

Staket av stål

Ett stålstaket kräver lite, eller inget underhåll.

Om du är ute efter ett staket som kräver minimalt underhåll så ska du välja ett stålstaket. Det är både stilrent och lättskött. Detta staket kommer från danska Plus och är gjort i pulverlackerade stål som håller staketet i ett oförändrad skick i flera år.

Trädgårdstok

Trädgårdstok

På Öland ser man Trädgårdstoken som häck på var och varannan tomt.

Om du bor i ett äldre hus fulländar en häck av Trädgårdstok den romantiska känslan. Trädgårdstoken kallas ibland också för Ölandstok och finns i flera färger som lila, rosa, orange, gul eller som här ovan i vitt. Den växer sig inte fullt så hög som Liguster eller Syrén men är kompakt och ger ett bra insynsskydd med sina täta, gröna blad.

Så ofta ska du vattna i sommar – ute och inne