Upplev världens trädgårdar med Monty Don

Trädgårdsentusiasten Monty Don är under försommaren dubbelt aktuell på SVT med två inspirerande trädgårdsprogram.

Annons

Brittiske trädgårdsprofilen och programledaren Monty Don är lite av ett fenomen, han är omåttligt populär i Storbritannien och det sägs att trädgårdsintresserade britter i princip går man ur huse för att köpa de avslappnade bomulls- och linnekavajer, linnebyxor och hattar han bär i programmen. Fullt förståeligt, för om det är någon som håller stilen i trädgården så är det Monty Don.

Monty Don är trädgårdsjournalist som har botaniska intresset i generna, hans farfarsfar var botanisten George Don, som jobbade vid Chelsea Gardens och som för sina resor för Royal Horticultural Society världen över upptäckte en rad nya växtarter.

Monty Dons hortikulturella resor tar han med tittaren till storslagna trädgårdar och parkmiljöer och det är inte sällan det rör sig om trädgårdar platser vanligtvis är stängda för allmänheten. Nu sänds hans program där han tar tempen på USA:s trädgårdsliv i Monty Dons amerikanska trädgårdar och snart ser vi även Monty Dons paradisträdgårdar, båda sänds i SVT och på SVT Play.

Annons

Monty Dons amerikanska trädgårdar

I Monty Dons amerikanska trädgårdar undersöker han den amerikanska trädgårdskulturen. Under resan besöker han prärien, tittar in hos stadsodlare i New York och besöker USA:s äldsta anlagda trädgård i South Carolina, en trädgård med som var influerad av Europa men som har ett problematiskt arv – den anlades av slavar på 1700-talet, som grävde ut trädgårdens imponerande terasseringar för hand, en hink med jord i taget. Trädgården som i dag är öppen för allmänheten berättar en stor del av USA:s vita och svarta historia.

Monty Dons paradisträdgårdar

Den 15 juni har Monty Dons paradisträdgårdar premiär i SVT och på SVT Play, i denna programserie gör Monty en trädgårdsresa i islams fotspår, där trädgårdar ansågs vara definitionen av paradiset. Han upptäcker hemliga trädgårdar i Marocko och lär sig mer om andalusiens moriska arv.

Monty Don på Netflix

Tidigare har Netflix haft Monty Dons French Gardens och Monty Dons Italian Gardens, dock har dessa nyligen plockats ner. Men vi håller tummarna för att de ska dyka upp där snart igen.

Annons

I Monty Don’s French Gardens kör han runt i en fin gammal Citroën och under hur en riktigt stor och maffig trädgård var ett sätt att visa på makt och välstånd under 1600-talet, käksträdgårdens stora betydelse för det franska köket och hur de stora franska konstnärerna påverkat trädgårdskulturen och besöker Claude Monet och Paul Cezannes trädgårdar.

Monty Don’s Italian Gardens besöker han några av världens mest extravaganta trädgårdar, bland annat italienska adelsfamiljen Borromeos ö Isola Bella i Laggio Maggiore men också mer idylliska och romantiska trädgårdar vid Amalfikusten.

Publicerat 05 juni 2020
Annons