Byggnader ritade av Gaudí, en av världens mest kända arkitekter.

10 fantastiska byggnader av gaudí

Antoni Gaudí var en av världens mest spektakulära arkitekter. Här är tio av hans fantastiska verk i hemstaden Barcelona.

Annons
Hemma hos Bruno Mathsson
Hemma hos Bruno Mathsson
1:26

Sajten Swedish Nomad har sammanställt en lista över tio av de mest sevärda skapelserna i Barcelona, ritade av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí (1952–1926).

Casa Batlló

Räknas som ett av Gaudís mästerverk – även om han inte ritade byggnaden från grunden, i stället designade han totalrenoveringen som Josep Batlló lät gör efter att han köpte huset 1900.

Casa Batlló.  

Casa Milà

Huset, som i folkmun kallas La Pedrera (stenbrottet), stod klart 1910 och räknas som Gaudís mest expressionistiska byggnad.

Annons
Casa Milà.  

La Sagrada Familia

En av Gaudís mest kända byggnader och en av världens mest spektakulära kyrkor. Började byggas på 1880-talet men är ännu inte färdigställd.

Annons

Park Güell

En hel park av Gaudí – fylld med naturliga former, torn, trappor och mosaik som konstruerades mellan 1900 och 1914. Utsågs 1984 till ett världsarv.

Park Güell.  

Güell Palace

Huset, som byggde på uppdrag av Eusebi Güell, har i sammanhanget inte en särskilt spektakulär fasad men insidan är desto mer uppseendeväckande.

Annons

Casa Calvet

Även Casa Calvet sticker ut utseendemässigt – det är en av Gaudís mest konventionella byggnader. Något som delvis förklaras av att huset skulle rymmas mellan äldre byggnader i en tjusig del av Barcelona.

Casa Calvet.  

Torre Bellesguard

Gaudí fick full frihet av byggherren Jaume Figueres när han ritade byggnaden. Inspiration hämtades från ett medeltida slott.

Torre Bellesguard.  

Fontänen vid Parc de la Ciutadella

Ett av Gaudís första projekt. Han var med som assistent när Josep Fontseré 1881 designade fontänen i Parc de la Ciutadella.

Annons
Fontänen vid Parc de la Ciutadella.  

Casa Vicens

Gaudís första större egna arbete – och ett av de mest kända. Huset, som ursprungligen byggdes för industrialisten Manuel Vicens, bjuder på influenser från många olika håll.

Casa Vicens.  

Colonia Güell

Det skulle bli en hel kyrka – men bara den spektakulära kryptan hann bli klar innan byggherren inte hade råd att färdigställa projektet. Bygget stoppades 1914.

Colonia Güell.  
Publicerat 01 juli 2021
Annons