Riverside Museum, Dominion Tower, Zaha Hadid

TV: Se 5 spektakulära museer som du kanske inte sett tidigare
1:12

Efter reklamen: TV: Se 5 spektakulära museer som du kanske inte sett tidigare

(1:12)

Innan sin bortgång vid 65 års ålder år 2016, hann Zaha Hadid åstadkomma mycket. Hadids projekt har fått många att hänföras av hennes förmåga ta några av världens mest solida material och manipulerade dem efter sin vilja till 'mjuka' former. Hon lyckades vrida på alla arkitektens konventioner och lockar än i dag in såväl utbildade arkitekter som lekmän att beundra hennes verk.

Den sanna visionären har vunnit ett flertal priser för sitt jobb i arkitektbranschen. År 2004 blev hon den första kvinnan någonsin att få ta emot det prestigefyllda Pritzker Prize. År 2010 och 2011 vann hon Stirling Prize, ett pris för utmärkande och betydande brittisk arkitektur. År 2014 vann hennes byggnad Heydar Aliyey Cultural Centre pris för årets designmuseum. Och år 2016, hennes sista levnadsår, blev hon historisk igen då hon blev första kvinnan någonsin att få ta emot utmärkelsen RIBA Gold Medal.

Här är tio av Zaha Hadids mest spektakulära byggnader. Utan inbördes rangordning.

1. Riverside Museum, Skottland

Riverside Museum är en tillbyggnad till Glasgow Museum of Transport i Skottland. Byggnadens spännande siluett, med sitt sicksack-formade tak klätt i metallen zink, är en hypermodern kontrast till de historiska objekt som ställs ut på museet.

Riverside Museum, Skottland

Foto: Anita Russo/REX

Spektakulära byggnader ritade av arkitekten Frank Lloyd Wright – se våra favoriter

2. Dominion Tower, Ryssland

Dominio Tower i Moskva ritades av arkitekten Zaha Hadid år 2015. Utsidan, med sina utskjutande parallella delar för tankarna till en rubiks kub och skvallrar om den spektakulära insidans atrium, med vridna balkonger.

Dominion Tower, Ryssland

Foto: Hufton Crow/View/REX

3. Heydar Aliyev Centre, Azerbajdzjan

Denna prisvinnande byggnad i Baku, Azerbajdzjan med sina dryga 57 000 kvadratmeter är ett postmodernistiskt mästerverk. Byggnaden är mest känd för sin svepande form. Likt många av Hadids byggnader är den mjuka formen imponerande nog skapad i svårjobbade material; förstärkt betong och polyester.

Heydar Aliyev Centre, Azerbadjan

Foto: Aziz Karimov

4. Port House, Belgien

Port House i hamnstaden Antwerpen är en futuristisk hamnanläggning som skjuter ut från den gamla brandstationens renoverade fasad och skapar en intressant kontrast.

Port House, Belgien

Foto: imageBROKER/Angela to Roxel

5. Generali Tower, Italien

Generali Tower i Milano är en skyskrapa med imponerande vriden konstruktur. Skyskrapan byggdes för Generali Group som har sitt högkvarter i tornet.

Generali Tower, Italien

Foto: Alexandre Rotenberg/REX

Arkitekten Thomas Sandell betygsätter olympiska spelens arenor

6. Messner Mountain Museum Corones, Italien

Messner Mountain Museum Corones, eller MMM Corones som det också kallas för, ligger på en platå i de italienska bergen. Byggnaden är ett samarbete mellan Zaha Hadid och bergsbestigaren Reinhold Messner. Museet är fyllt med foton och objekt från Messners glansdagar som klättrare. Byggnaden har en panoramautsikt över Dolomiterna, en känd bergskedja i Alperna.

Messner Mountain Museum Corones, Italien

Foto: Hufton Crow/View/REX

7. London Aquatics Centre, Storbritannien

London Aquatics Centre är en av Zaha Hadids mest kända byggnader. Centret är en inomhusarena i Olympiaparken som byggdes för OS 2012 i London. Det stora böljande betongtaket viker sig för att visa upp stora glasfönster som släpper in naturligt solljus som kan landa på vattnet i arenans pool.

London Aquatics Centre, Storbritannien

Foto: Anthony Weller/View/REX

8. Sky Soho, Kina

Den här byggnaden, belägen i Shanghai i Kina, har en yttre fasad av glas och inre anlagda gångvägar. Denna futuristiska och energisparande byggnad ritades år 2014 och är en så kallad 'grön byggnad'.

Sky Soho, Kina

Foto: Hufton Crow/View/REX

9. Guangzhou Opera House, Kina

I Guangdongprovinsen i Kina, ligger Guangzhous operahus. Exteriören är ritad för att efterlikna och tolka den närliggande miljön; stranden vid sidan av Pärlfloden. Interiören av operans stora hörsal består av paneler som är klädda av gips. Gipset har Zahas böljande signaturform och lyses upp med tusentals små ljuskällor för att efterlikna en stjärnfylld natthimmel.

Guangzhou Opera House, Kina

Foto: Imagine China/REX

10. Serpentine Sackler Gallery, Storbritannien

Serpentine Sackler Gallery är en utbyggnad till Serpentine Gallery, det moderna konstmuseet i Hyde Park, London. Här möts gammalt och nytt i en spännande kontrast, när den moderna utbyggnaden skjuter ut från historiska huvudbyggnaden.

Serpentine Sackler Gallery, Storbritannien

Foto: Luke Hayes/View/REX

13 märkligaste byggnaderna i världen värda ett besök

TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

Källa: TT