1:24

Efter reklamen: 5 coola hus som du kanske inte visste fanns

(1:24)

För den som älskar att djupdyka i vacker och fantasikittlande arkitektur är Frank Lloyd Wrights byggnader rena våta drömmen, med den ena byggnaden mer imponerande än den andra.

Frank Lloyd Wright var en amerikansk arkitekt som levde mellan 1867 och 1959. Under sina 91 levnadsår uppförde han inte bara 532 arkitektoniskt spännande byggnader, han satte dessutom amerikansk arkitektur på kartan med sin signaturstil organisk arkitektur, som förespråkar harmoni mellan människan och naturen.

Kända fotografen om Frank Lloyd Wrights organiska arkitektur

»Hans byggnader är så sömlöst inkorporerade i miljön«, säger Andrew Pielage, den inofficiella fotografen för Frank Lloyd Wright Foundation, till Architectural Digest. »Han lade extremt mycket tid och tanke på saker som hur solen skulle stiga och lysa upp ett rum. Att plåta hans verk i artificiellt ljus skulle vara att svika hans byggnader.«

Porträtt av arkitekten från 1938. Frank Lloyd Wright i sin studio och bostad i Taliesin, Pheonix Arizona.

Porträtt av arkitekten från 1938. Frank Lloyd Wright i sin studio och bostad i Taliesin, Pheonix Arizona.

Här listar vi sex av Frank Lloyds Wrights spektakulära byggnader.

Kyrkan Church of the Holy Cross, Sedona Arizona

En av Frank Lloyd Wrights mest dramatiska arkitektoniska verk är den här kyrkan, som faktiskt ritades för att inte se ut som en kyrka. Byggnaden är fullkomligt inkorporerad i närmiljön, de röda bergen Red Rocks i Arizona.

Kyrkan Church of the Holy Cross, Sedona Arizona

Kyrkan Church of the Holy Cross, Sedona Arizona . Foto: Thomas Barrat/TT

De vackraste europeiska villorna – som du känner igen från Film

Hemmet Kentuck Knob, Fayette County Pennsylvania

Kentuck Knob, även kallat the Hagan House, är ett av Frank Lloyd Wrights usoniska hem. Huset var från början ett av ett tjugotal hem som byggdes för fakulteten på Frank Lloyd Wrights arkitekturskola. Kentuck Knob med sina hexagonformade takfönster har blivit ett av de mest kända fakultetshemmen. I dag arrangeras guidade turer i hemmet för den som vill veta mer om familjen Hagan och Frank Lloyd Wrights arv.

Hemmet Kentuck Knob, Fayette County Pennsylvania

Hemmet Kentuck Knob, Fayette County Pennsylvania. Foto: Keith Srakocic/TT

Museet Fallingwater, Bear Run Pennsylvania

Byggnaden Fallingwater ligger inte långt ifrån Kentuck Knob och är en av Frank Lloyd Wrights mest kända byggnader. Fallingwater, som anses vara ett av staternas vackraste hem, har flera terrasser byggda ovanför vattenfallet i ån Little Bear Run som går under huset. Byggnaden beställdes av familjen Kaufmann för att användas som privat bostad. I dag är Fallingwater ett museum.

Museet Fallingwater, Bear Run Pennsylvania

Museet Fallingwater, Bear Run Pennsylvania. Foto: Gene J. Puskar/TT

Arkitekten Thomas Sandell betygsätter olympiska spelens arenor

Skolan Taliesin West, Spring Green Wisconsin

Skolan Taliesin West är en del av Taliesin Home. I Taliesen Home samsas Frank Lloyds Wrights arkitekturskola med den privata studion och den privata bostaden, som brukar kallas för Taliesin East. Skolan som startades för ungefär 90 år sedan är i dag inte i aktivt bruk.

Skolan Taliesin West, Spring Green Wisconsin

Skolan Taliesin West, Spring Green Wisconsin. Foto: Frank Eltman/TT

Museet Solomon R. Guggenheim Museum, New York

Det storslagna moderna konstmuseet Guggenheim Museum i New York är ett sant testamente till Frank Lloyd Wrights storhet och är ett arv som kommer att leva vidare. Museet står på världskända Fifth Avenue i New York och är, likt Lloyd Wrights andra byggnader, ett bevis på organisk arkitektur i sitt esse. Den runda formen skjuter ut från annan stadsbyggnad och blir en del av den hela tiden hektiskt cirkulerande trafiken runt omkring.

Guggenheim Museum är en av åtta Frank Lloyd Wright-byggnader som blev inskrivna på Unescos världsarvslista år 2019.

Museet Solomon R. Guggenheim Museum, New York

Museet Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Foto: Xackery Irving/TT

Så gick det för husen i brittiska Grand Designs

Källa: TT, Architectural Digest