Grand Designs Sverige – de här är med i nya säsongen

Dessa är med i nästa Grand Designs Sverige

Mark Isitt berättar i en exklusiv intervju med Residence om några av byggprojekten som spelas in i detta nu runtom i Sverige, för att visas i nästa säsongerna av Grand Designs.

Annons

Inspelningarna för tre nya säsonger av Grand Designs Sverige pågår för fullt. Det omtyckta TV4-programmet som hade premiär under november 2020 har många nya spännande villor på ingång. Det avslöjar programledaren och arkitekturkritikern Mark Isitt som under vår och höst är upptagen med en mängd inspelningsdagar runtom i Sverige. Residence fick en exklusiv intervju med Mark Isitt.

Hur går det till när ni väljer ut villorna?

»Vi har en lång urvalsprocess, det är både våra egna kontakter men också många som skickar in förslag. Då ska det ju vara arkitektoniskt intressanta byggen och de ska vara realiserbara, det ska helst vara klara bygglov, det ska gärna vara en tom tomt, och byggherrarna ska vara bra inför kameran. Dessutom ska vi ha en balans mellan kvinnliga och manliga byggherrar och en viss spridning av villorna i Sverige.«

»Castingprocessen för ett sådant här program ett väldigt utdragen med tanke på alla dessa krav. Och spänningen i programmet är ju på riktigt även för tv-teamet. För oss är det väldigt viktigt att bygget blir klart. Vi vill ju visa utvecklingen hela vägen, från en tom tomt till ett färdigt hus, och huset ska gärna ska vara inrett när vi kommer på slutbesöket.«

Annons

Mark är själv med under fyra tillfällen under de två åren man följer ett bygge. För de inblandade blir det dock många fler tillfällen, upp till femton gånger kommer inspelningsteamet dit och dokumenterar.

Kika in hos Trendgruppens vd Karin Sköldberg
Kika in hos Trendgruppens vd Karin Sköldberg
1:12

När nu tre säsonger spelas in samtidigt kan Mark Isitt avslöja några detaljer kring vad vi kan förvänta oss av kommande säsonger.

Claesson Koivisto Rune har med en villa

Flera villor är arkitektritade av namnkunniga arkitekter. Bland annat är Claesson Koivisto Rune med, en välkänd arkitekttrio som har varit verksamma sedan 1990-talet. Även Kolman Boye är med och flera andra namn är på ingång. Både Claesson Koivisto Rune och Kolman Boye har flera gånger varit med i Residence under årens lopp.

Claesson Koivisto Rune
Mårten Claesson, Ola Rune och Eero Koivisto.  
Claesson Koivisto Rune-hus.
Tidigare hus av Claesson Koivisto Rune.  
Ett tidigare hus i Norge som arkitektbyrån Kolman Boye har ritat.  
Arkitektbyrån Kolman Boye.  

Hus med konstig form

Kan du berätta om något riktigt märkligt projekt?

Vi har ett arkitektpar i Skåne, i Höganäs, som är i färd med att bygga ett hus som har formen av ett ägg. Det låter ju inte klokt någonstans, men jag tror att det kommer att bli helt fantastiskt. Och det blir ju verkligen ett väldigt litet avtryck på tomten när man ställer huset på en spets, alltså på en femöring.

Annons

Sedan är det inte bara nya hus som vi kommer att få följa. Ett par är i full färd med att bygga ett hus i 1700-tals-stil i Linköping, efter byggnadsvårdskonstens alla regler.

»De är supernördiga och kan allt om 1700-talet. Här lär jag mig oerhört mycket själv, jag kunde inte mycket alls om barocken till exempel«, intygar Mark.

Grand Designs Sverige säsong två i höst

Du bor ju själv i en hyresrätt i Köpenhamn nu, blir du inte själv sugen på att sätta spaden i marken och blir byggherre?

»Man är alltid sugen, men jag är ju så oerhört nöjd med hur vi bor nu i Köpenhamn. Däremot kan jag ju fantisera om mitt barndomshem på Marstrand. Allt som man skulle kunna göra med den den dagen det blir aktuellt.«

Säsong två av Grand Designs Sverige kommer att sändas under hösten 2021. När säsong tre och fyra sänds är ej bestämt ännu. Grand Designs produceras av produktionsbolaget Fremantle. Tidigare säsong ett kan fortfarande ses på TV4 play.

Publicerat 21 maj 2021
Annons