Avsnitt tre av Husdrömmar säsong åtta följer Josefin och Ilias i Strömsberg, Småland.

Husdrömmar avsnitt tre – från kapell till drömhem i småland

Följ förvandlingen från vackert kapell till tjusigt sommarhus för barnfamilj. Här hittar du allt om avsnitt tre av Husdrömmar.

Annons
Gert Wingårdh - Sveriges mest kände arkitekt
Gert Wingårdh - Sveriges mest kände arkitekt
0:54

Säsong åtta av SVTs omtyckta serie Husdrömmar fortsätter och har nu nått avsnitt nummer tre. Säsongspremiären tog oss tillbaka till Gert Wingårdhs egna projekt, gården Äggdal från säsong sju, medan avsnitt två följde Jenny och Jons resa mot sitt drömboende i Häcken, utanför Göteborg.

Tredje avsnittet tar oss till Strömsberg i Småland. Där följer vi paret Josefin och Ilias, med barnen Otis och Viggo, som är redo att förvandla ett gammalt hundraårigt kapell till ett stämningsfullt sommarhus.

Strömsbergs kapell i avsnitt tre av Husdrömmar säsong åtta
Strömsbergs kapell uppfördes 1918 och var i bruk i precis hundra år, till hösten 2018.  

Flera originaldetaljer är fortfarande framträdande i kapellet, som ljuskällor, kyrkbänkar och en predikstol med historia – som inte får tas bort.

Jakten på sommarhus – från Dubai till Småland

Josefin och Ilias med familj bor till vardags i Malmö och har länge letat efter ett sommarboende utöver det vanliga. Medan Josefin håller Sverige kärt och är öppen för många boenden runtom i landet har inte Ilias, som föredrar lyx och flärd på varmare breddgrader, känt sig lika såld. Tills nu.

Bilder från Husdrömmar avsnitt två säsong åtta
Förutom att det har varit kapell rymmer byggnaden även en gammal småskola och en lärarinnebostad, som båda ska få sig en ny look.  

»Jag såg det här kapellet och så skickade jag den länken till honom som ett skämt. Skrev bara... Den här då? Haha. Helt plötsligt tyckte han att det var en jättebra idé, han tyckte det var jättehäftigt«, berättar Josefin i avsnittet.

Annons

Ilias känner att kapellet är något extra.

»Jag kände, det här ska vi ha. Det var love at first sight«, fortsätter Ilias.

350 kvadratmeter med historiska detaljer

Strömsbergs kapell stoltserar med hela 350 kvadratmeter. Paret köpte kapellet av Svenska kyrkan för ynka 270 000 kronor och den sammanlagda budgeten för renoveringen är 1 miljon kronor.

Några framträdande nyckeldetaljer är ståtliga pardörrar, som ska öppna upp till hallen, nya fönster som ska sättas in för förbättrat ljusinsläpp och ett omdebatterat innertak som döljer en hel del volym ovanför. Familjen siktar på att sommarhuset ska stå färdigt lagom till midsommar 2020, drygt ett år från inspelningstillfället.

Avsnitt tre säsong åtta av Husdrömmar
Hinner sommarhuset bli färdigt lagom till midsommar och ett riktigt småländskt midsommarfirande? Det är frågan.  

Men projektet står inför ett antal utmaningar, inte minst då kapellet är skyddat av kulturminneslagen. Det har dröjt innan paret fick påbörja renoveringen – kommer det att bli fler stopp på vägen?

Annons

Husdrömmar sänds måndagar klockan 20.00 i SVT1 och finns även tillgängligt på SVT Play.

Läs mer:

Husdrömmar säsong åtta – allt om avsnitt två

Stylisten Marie Olsson-Nylander säljer sitt hus

Allt du behöver veta om Husdrömmar säsong 8

Annons