Prästgård i Hyby i skåne till salu

120 år gammal prästgård till salu i Skåne – se bilderna!

Vackra kakelugnar, originalgolv och stuckaturer är några av de väl bevarade detaljerna i den 120 år gamla byggnaden. Nu är den skånska prästgården till salu.

Annons
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

I den lilla pittoreska kyrkbyn Hyby, 20 minuter från centrala Malmö, ligger den vackra prästgården som nu är till salu.

– Prästgården har varit i kyrkans ägo tidigare under Hyby Församling, senare Värby Församling, och har brukats bland annat som pastorsexpedition. Sedan 2004 har fastigheten varit i privat ägo och nu försäljs fastigheten för att ägaren har andra boendeplaner i sikte, säger Ilir Sylejmani, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna och ansvarig för försäljningen.

Prästgården och tomten
Prästgården med sin stora gräsmatta på framsidan.  
Trädgården i Prästgården
Runt om huset växer stora träd och på tomten finns det gott om plats för umgänge.  
Annons
Gul veranda på prästgården
Den vinterbonade verandan drar blickarna till sig med sin solgula färg.  

Skånsk idyll i Hyby

Runt omkring prästgården ligger flera vackra byggnader. Bland annat två kyrkor, en från medeltiden och en från 1877. Prästgården restes 1902 och har genomgått flera restaureringar och renoveringar sedan dess.

Den skånska lantidyllen i Hyby förstärks ytterligare av rapsfält, hästhagar och små sjöar i närområdet.

Annons

Förutom boningshuset med sina 14 rum på 500 kvadratmeter ingår även en nära 10 000 kvadratmeter parkliknande tomt. På husets baksida finns även ett uthus i tegel på 58 kvadratmeter.

Uthus på baksidan av tomten
På baksidan av tomten finns ett uthus som går att använda som förråd.  

Stort intresse för unik byggnad

Enligt Ilir Sylejmani är objektet unikt och intresset har varit stort redan innan första visningen.

– Vi har ett femtiotal spekulanter från regionen och längre bort. Det är kunder som vill bo stort men jag har även kunder som vill kombinera boende med någon form av verksamhet. Det finns även hästgårdar i området för inackordering av hästar. Det stora intresset för fastigheten kan bero på att fastigheten är ensam i sitt slag just nu på marknaden, dess storlek, både exteriört och interiört, det natursköna läget samt närheten till både Lund och centrala Malmö.

Annons
verandan
Den mysiga vinterbonade verandan.  

Den gamla prästgården är minst lika vacker inuti som utanpå. När man kliver in genom punschverandan med spröjsade fönster möts man av höga lister och pardörrar. De leder in till den rejäla hallen med säreget rödvitt golv.

stor hall
I den rejäla hallen är den gamla hatthyllan och flera andra detaljer bevarade.  
vardagsrum
Från hallen nås ett av de många sällskapsrummen.  
Annons
matsalen
I matsalen finns möjlighet att duka upp ett långbord och ställa till med fest.  

Från den stora hallen kan man gå vidare in i flera stora sällskapsrum, toalett och två sovrum. I mitten- och norra delen av huset finns köket, en stor matsal, ytterligare ett sällskapsrum, ett sovrum samt ett badrum.

– Det som utmärker Prästgården är den gedigna tegelkonstruktionen med sin karaktärsfulla fasad, det vackra fönsterlivet med spröjsade valvfönster, punschverandan samt den magnifika interiören med stora sällskapsrum. Allt detta i en originell bymiljö med unika och omsorgsfullt gestaltade tegelbyggnader från 1800-talet och tiden kring 1900. Hyby Prästgård är sannerligen ett välbevarat smycke från 1902, säger Ilir Sylejmani.

Annons
sovrum
Ett av flera sovrum på bottenplan.  
köket
Köket är ett av få rum i bostaden som kan må bra av en renovering.  
toalett
Halvkaklad toalett med dusch.  
Annons

På bottenplan finns en förhöjd uteplats med förmiddagssol. Intill köket finns en trappa ner till källaren. Här finns gott om förvaring, samt verkstad och värmecentral. Vid köket finns även trappan upp till ovanvåningen. Här finns enorma ytor, där bara fantasin sätter gränser för användningsområde.

pentry
Ett av de inredda rummen på ovanvåningen har både garderober och ett litet pentry.  
vardagsrum ovanvåning
I flera av de stora rummen finns kakelugnar bevarade.  
kakel detaljer
Vackra, handmålade detaljer.  
Annons

På ovanvåningen finns två sovrum med angränsande balkong, badrum, klädkammare och bastu. En del av ovanvåningen består av en stor oinredd vind.

oinredd vind
Delar av ovanvåningen är ännu oinredda. Redo för nästa ägare att sätta tänderna i.  

Nu är alltså den 120 år gamla prästgården till salu för 7 995 000 kronor. Bostaden säljs av Skandiamäklarna Malmö och du hittar hela bostadsannonsen här.

Annons