Agnes och Stefan lämnade sina liv i USA – renoverade slott i Sverige

Drömmen om att äga ett slott föddes när paret firade bröllopsfest i Estland.
Det eldhärjade slottet i Östergötland var i så dåligt skick att drömmen kunde bli verklighet.
»Vi frågar oss om det var ett bra beslut kanske minst en gång i veckan«, säger Stefan.

Annons
TV: Kika in i patricierhuset på Österlen med patina från 1925
TV: Kika in i patricierhuset på Österlen med patina från 1925
1:55

Att äga ett slott låter kanske som något plockat ur en saga, men för Stefan och Agnes är det verklighet. Ett annat slottsköp i närtid var när 20 000 personer gick ihop för att köpa ett slott i Frankrike för 800 kronor var. Men Stefan Lätt och hans fru Agnes äger ensamma slottet som de i dag använder som privat bostad.

»Vi frågar oss om det var ett bra beslut kanske minst en gång i veckan, men varje gång kommer vi fram till att fördelarna är större än nackdelarna«, säger Stefan Lätt till SVT.

Drömmen om ett slott

Det hela började med att paret firade bröllopsfest i Estland. En ungefär tio år försenad bröllopsfest. Efter fick de några dagar ledigt och valde att åka runt i Estland och kolla på omgivningarna. De hittade en byggnad som Agnes föll för, men Stefan var inte redo för flytt till ett annat land och sa »Det finns fina ställen i Sverige också.«

Annons

Hittar Hägerstad Slott i Sverige

Stefan hittade snart ett eldhärjat slott i Östergötland, Hägerstad Slott. »Det är ett litet slott, men ett stort hus. Det ser ut som ett sagoslott med tornen«, berättar Stefan vidare för SVT. Agnes föll direkt för tornen.

Husets dåliga skick gjorde köpet möjligt

Tack vare att huset var eldhärjat och i dåligt skick kunde paret köpa det. Men man måste också kalkylera att man har råd att rusta upp det påpekar Stefan i intervjun. Just i deras fall menar han dock på att de endast haft en riktigt "dålig överraskning", nämligen att vattenledningen var av. Något han menar var en liten detalj i det stora hela.

Annons

Stefans råd till andra: »Det är rätt att våga«

»Om jag skulle ge ett råd till någon som funderar på samma sak, så skulle jag först och främst säga att det är rätt att våga. Annars kommer man att fråga sig själv hela livet varför man inte gjorde det. Samtidigt måste man ha en hel del kompetens, och bred kompetens.«

Annons

Maximalistisk inredning

Exteriören som direkt för tankarna till ett sagoslott skvallrar om den pampiga inredning och de lyxiga materialval som paren valt i sin renovering. Färg, natursten, sammet, kristallkronor och statyer. Det är en maximalistisk dröm.

Publicerat 26 augusti 2021
Annons