Camilla Läckbergs vardagsrum i nyrenoverade villan, Villa Lumos.

Så fixar du Camilla Läckbergs inredningsstil hemma - inredningsarkitektens 4 tips

Camilla Läckbergs nyrenoverade lyxvilla syns överallt och får just nu mycket (välförtjänt) uppmärksamhet.
Residence har träffat Natalie Strömberg, grundare av Refine Design Studio, som tillsammans med sitt team ritat, designat och inrett Camilla Läckbergs hem.
Här är hennes bästa tips för att återskapa stilen hemma!

Annons
1:01

Refine Design Studio är en liten byrå av inredningsarkitekter som jobbar med både privata och offentliga fastigheter. De har haft många projekt tillsammans med Camilla Läckberg och Simon Sköld. Bland annat har de inrett parets lägenhet på Södermalm i Stockholm.

När paret köpte den nedgångna sekelskiftesvillan från 1900 och påbörjade en renovering, var Refine Design Studio en given samarbetspartner. Vi pratar med grundaren Natalie Strömberg om projektet Villa Lumos, som villan heter, och ber henne berätta om hur de tänkt kring den uppmärksammade inredningen och hur man själv bäst kan återskapa den snygga stilen hemma.

Annons
Natalie Strömberg är grundare och ägare av Refine Design Studio.
Natalie Strömberg är grundare och ägare av Refine Design Studio, som bland annat har inrett Camilla Läckbergs sekelskiftesvilla.  

Tips 1: Bygg rummet kring ett vintagefynd

»Det första skulle jag nog säga är att blanda gammalt och nytt. Just de här vintagefynden kan ibland få sätta tonen, att man börjar med det och bygger kring det. Så tips ett är att få in vintage i hemmet«, säger Natalie.

Camilla Läckberg soffbord i vardasgrummet.
Tips 1: Bygg rummet kring ett vintagefynd.  

Tips 2: Våga blanda mönster och strukturer

»Våga blanda mönster. Både mönster och strukturer i olika kombinationer. Så att man inte är rädd och tänker att “Oj, nu har vi en mönstrad matta, då måste vi ha enfärgade kuddar i soffan”. Våga hitta en kombination som tillsammans med färgerna blir lekfullt och härligt.«

Annons

Men hur vågar man blanda mönster och strukturer? Det kan ju vara jättesvårt för en som inte har någon tidigare erfarenhet av det. Där har Natali ett bra tips för nybörjaren. »Det absolut lättaste sättet är kuddar, om man ska börja. För det är inte en så dyr produkt om man skulle känna att man inte trivs med det, att det blir fel. Det är mycket jobbigare om man har valt mönster på soffan och känner att “Nej, det här matchade ju inte, jag måste byta hela soffan”. Börja med kuddar.«

Camilla Läckbergs vardagsrum.
I vardagsrummet har man matchat olika mönster och strukturer på ett smakfullt sätt.  

Man ska heller inte vara för hård mot sig själv. »Det handlar mycket om att prova sig fram och att inte vara så rädd för regler. Försök att hitta en gemensam nämnare mellan kuddar.«

Annons

Det var precis så hon jobbade när hon inredde Camilla Läckbergs Villa Lumos. »I det här huset har vi jobbat med mycket beige och mycket blått, så då kanske det är de färgerna är den gemensamma nämnaren. Sedan har vi olika mönster i strukturerna som skiljer sig från varandra. Det är svårt att göra i praktiken om man inte har gjort det förut, så lättast är att börja med soffkuddarna. På sikt kommer du att bli djärvare och kanske vågar dig på en fåtölj eller någonting annat«, berättar Natalie.

Mönstrade fåtöljer i Camilla Läckbergs vardagsrum.
Fåtöljerna är vintagefynd som man låtit klä om med hjälp av duktiga tapetserare på Grundell Hantwerk.  

Tips 3: Snåla inte med textilier

»Satsa på textilier. Gardiner är ofta en produkt som folk snålar lite på. Man köper färdiga våder i butik. Det kan absolut bli jättefint, men här har vi verkligen ett hantverk i alla textilier rakt igenom i hela huset. Framförallt om man tittar i vardagsrummet så har vi de här sydda gardinerna med tulpanveck och smidesstänger med böjda avslut, så att det liksom ramar in fönstret. Det ger väldigt stor effekt.«

Annons
Sydda gardiner med tulpanveck hemma hos Camilla Läckberg.
»Gardiner är ofta en produkt som folk snålar lite på«, berättar inredningsarkitekten Natalie Strömberg. De här gardinerna är uppsydda av Lion Estate.  

Tips 4: Möblera socialt och inte runt TV:n i första hand

»Möblera socialt, möblera inte utifrån tv:n i första hand. Bädda in tv:n i stället. Här har ju vi köpt en sådan här Frame TV som är som en tavla och bakat in i bokhyllan. Sedan har vi inrett rummet, så att det funktionellt ska gå att titta på tv givetvis, men samtidigt att det ska kännas som att man umgås med familj och vänner. Så att man skapar den känslan i rummet«, avslutar Natalie.

Camilla Läckberg TV i bokhyllan.
Camilla Läckberg har en så kallad Fram TV som ser ut som en tavla och som man har dolt genom att sömlöst "baka in den" i den platsbyggda bokhyllan.  
Annons
TV: Här är kändishemmen som Residences läsare gillar mest
TV: Här är kändishemmen som Residences läsare gillar mest
1:22
Publicerat 16 september 2021
Annons