Villa Kristina utanför Göteborg är nu till salu– ritat av Gert Wingårdh

Villa Kristina – arkitektonisk poesi av Gert Wingårdh

Knappt femton minuter utanför Göteborg tornar en av Wingårdhs villor upp med utblick över havet. Villa Kristina, som närmast kan beskrivas som ett arkitektoniskt mästerverk, ligger just nu ute till försäljning.

Annons
Kika in i det 3D-printade huset i Nederländerna
Kika in i det 3D-printade huset i Nederländerna
0:52

Har du dig också förälskat dig i Villa Kristina? Huset som byggdes av Gert och Karin Wingårdh år 2014? Nu ligger villan ute till försäljning – och kan bli din!

Wingårdhs villor

Villa Kristina är ett av Wingårdhs mest kända hus. Unik nordisk minimalism löper som en röd tråd genom det 150 kvadratmeter stora huset. Denna pärla har ett guldläge mellan cityliv och natur, vilket också präglar husets utformning.

Innergården som ger husets sitt ljusinsläpp.
Husets hela planlösning präglas av stora fönsterpartier som går från golv till tak och ramar in innergården på ett naturligt sätt.  

Stort intresse för Villa Kristina

Mäklaren Jonas Johansson på Residence Christie’s sålde Villa Kristina senaste gången hon var till salu. Då var intresset för tomten stort!

Annons

Insidan av huset är totalt insynsskyddad, men trots detta är ljusinsläppet så överväldigande att man blir nästintill salig. Hur går det till? Jo, huset ramar in den stilrena innergården som omsluts av stora glasfönster, från golv till tak.

Innergården har en trappa som leder upp på taket, där man möts av en härlig yta som har blivit välsignad med både morgon- och kvällssol.

En sittyta framför husets pyramidformade torn.
Fasaden täcks av vackert grånad träpanel.  

Fasaden är diskret i grånad träpanel och väcker nyfikenhet redan på uppfarten.

Annons
Villa Kristina ovanifrån.
En fantastisk vy där vi ser detta arkitektoniska mästerverk från ovan. Vi ser takterassen, den inbjudande innergården, takfönstret och husets form, som ger insynsskydd från gatan.  

Lika stor fröjd invändigt som utvändigt

Huset är en lika stor fröjd att beskåda från insidan. Ljus flödar in från innergården och ett vackert takfönster. Det är storslaget, minimalistiskt och ljust. Med andra ord ett otroligt spännande utrymme att inreda.

Köket centralt placerat i huset.
Köket är husets kärna, centralt placerat med ett vackert långbord för maximal social kapacitet.  
Annons
Platsbyggd soffa i alkov.
Platsbyggd loungesoffa i vackert tyg i en alkov.  

Men ett hus blir inte ett arkitektoniskt mästerverk utan ett inslag av mystik. Villa Kristina är utrustat med ett lönnrum bakom en svängbar vägg. Hur man tar sig in är givetvis en välbevarad hemlighet.

Splitvy av innergården utomhus och korridor invändigt.
Splitvy av den grönskande innergården utomhus och den ljusa korridoren invändigt.  

Hyllas av arkitekter

Föga förvånande har har Villa Kristina hyllats av kända arkitekter världen över och synts i flera arkitektoniska skrifter, både böcker och magasin.

Annons
Vitt rum med röd soffa och färgglada tavlor.
Villa Kristina är storslagen och ljus invändigt, vilket gör henne till en fröjd att inreda.  
Ljust rum med svart flygel.
Den storslagna flygeln gör sig vacker i ett storslaget hem som Villa Kristina.  
Annons

Sömlöst med naturen

Det fantastiskt enastående läget, gör inte detta hus mindre intressant. Huset är nämligen byggt ovanpå en ojämn bergsknall och känns alldeles sömlöst som en del av naturen. Gränserna mellan vad som är inne och vad som är ute har suddats ut.

Villa Kristina har ett högt läge med utblick över havet.
Villa Kristina gifter sig sömlöst med den omgivande naturen på bergsknallen. Vacker utsikt över havet.  
Publicerat 17 maj 2021
Annons